Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Festival, filmy, ľudia

.časopis .film

November v Bratislave sa začne aj skončí filmovým festivalom. Od 4. do 11. novembra sa koná Medzinárodný filmový festival Bratislava, od 23. do 28. novembra bude festival Jeden svet. Na oba sa tešíme.

Začnime Medzinárodným filmovým festivalom Bratislava, ktorý sa v našom meste koná dvanástykrát. Má už teda svoju tradíciu a mal by to byť festival „odskúšaný a zabehaný”. Nie je to celkom tak. Od minulého ročníka, keď sa umeleckým riaditeľom festivalu stal Matthieu Darras, totiž MFF Bratislava prechádza významnými zmenami.
Prvou zmenou je priblíženie festivalu do centra mesta. Kinosály v Auparku sú síce komfortné, ak sa k ním približujete vlastným autom, tak môžete bez väčších problémov zaparkovať a cestou za umením urobiť aj menší rodinný nákup, no festivalovej atmosfére prostredie shopping parku veľmi neprospieva. Preto je výborné, že tento rok budeme okrem Auparku môcť ísť na festivalové filmy aj do kina Mladosť, do Slovenskej národnej galérie, DPOH alebo do príjemnej kinosály VŠMU.  Ďalšou novinkou je, že zahraničné filmy už nebudú simultánne tlmočené, ale budú – tak ako to býva na festivaloch v civilizovanom svete – s výnimkou Poľska – otitulkované. No a každý deň o jedenástej (pred obedom) bude možné stretnúť sa v hoteli Carlton s filmármi, vypočuť si nielen „veselé príhody z nakrúcania”, ale aj celkom vážne debatovať o filmoch a kontextoch, v ktorých vznikali.
Filmový festival = filmy + ľudia. V duchu tejto jednoduchej, všeobecne platnej rovnice bude na MFF premietnutých 111 celovečerných a 85 dokumentárnych filmov, mnohé z nich uvedú ich tvorcovia. Nie je, samozrejme, možné všetky tie filmy počas festivalového týždňa uvidieť. Program festivalu je ako bohatý švédsky stôl, z ktorého si hladní návštevníci vyberajú podľa svojej chuti. Pri výbere môžu pomôcť sekcie, do ktorých je filmová ponuka rozdelená. Ako každý správny festival, aj MFF Bratislava má svoju súťaž. V tomto prípade ide o súťaž prvých a druhých hraných filmov, čo vnímavému divákovi umožní uvidieť, čo nakrútil, povedzme, austrálsky, bulharský či taliansky režisér, keď mu ešte nestihli navliecť zvieraciu kazajku komercie. Zrejme ako spomienku na leto zaradili organizátori do programu sekciu Všetci na pláž!, precitnutím do reality budú filmy v sekcii Zlí chlapi spávajú dobre, venovanej korupcii.
MFF Bratislava nemá červený koberec a nezakladá si ani na hviezdach a hviezdičkách. Napriek tomu, alebo práve preto bude možné medzi festivalovými projekciami stretnúť viacero skutočných osobností. Napríklad Jana Švankmajera. Alebo maďarského režiséra Kornela Mundroczó, argentínskeho režiséra Pabla Trapera či francúzsko-izraelského režiséra Raphaela Nadjariho. A samozrejme mnohých ďalších.
Takže budeme zase chodiť z kinosály do kinosály, potom sa budeme hádať o tom, či to, čo sme videli, bolo geniálne, alebo to bol úplný prepadák. Starí majstri nás budú udivovať svojou bravúrou, mladí odvahou. Ak si nedáme pozor, budú sa nám v hlavách vytvárať filmy poskladané z toho, čo sme videli v kine a toho, čo sa dialo na ulici. Dialógy z kaviarne sa budú preplietať s tými filmovými.
Ale azda to až tak ďaleko nedôjde, z festivalovej ponuky si umne vyberieme to, čo dokážeme nielen skonzumovať, ale aj stráviť.

Všetko potrebné o Medzinárodnom filmovom festivale Bratislava nájdete na stránke www.iffbratislava.sk.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite