Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Big Brother v bani?
Opäť sa dokázalo, že svet nič nemiluje tak ako dobrú reality šou. Najmä ak v nej ide o veľa. Tentoraz však šlo naozaj o život a príbeh zasypaných baníkov, ktorý zjednotil Čile a dojal aj ďaleko za hranicami tejto krajiny, mal s programami typu Big Brother spoločné len povrchové črty.
Piateho augusta tohto roku došlo v čilskej bani San José, kde sa ťaží zlato a meď, k závalu, ktorý upchal chodbu vedúcu k výstupu z bane. Trvalo sedemnásť dní, kým sa baníkom podarilo podať správu svetu, že všetkých 33 zavalených mužov je v poriadku. Potom už išlo o to, ako ich dostať von – a pod zemou najmä o to, ako do vytiahnutia prežiť. V prostredí bez svetla, v uzavretom priestore a pri pomerne vysokej teplote to nebolo jednoduché. Baníci komunikovali so svetom pomocou listov a aj záberov kamery, pri zvládaní ťažkej situácie im pomáhali lekári, psychológovia aj odborníci z americkej NASA, ktorí sa špecializujú na pobyt astronautov vo vesmíre. Všetky svetové médiá s napätím zaznamenávali príbeh pravých emócií a skutočného boja o život. Občas sa zdalo, akoby niektorí autori správ zabúdali, že nejde o reality šou, donekonečna prinášali detaily o zavalených mužoch, informovali o ich súkromí až s bulvárnym podtónom. Zväčša však napokon prevládla istá pokora pred obrovskými rizikami, ktorým baníci museli čeliť.
Napínavé finále sa potom odohralo minulý týždeň: postupné vyťahovanie mužov z hĺbky takmer 700 metrov na povrch. Podarilo sa to vďaka vyvŕtanej záchrannej šachte, ktorú hĺbili 33 dní, a potom do nej spustili špeciálnu prepravnú kapsulu – najskôr ňou k baníkom poslali dvoch záchranárov, aby mužom pomohli obliecť špeciálny odev určený na výstup. Prvým vytiahnutým baníkom bol Florencio Ávalos, jeho výstup trval približne 20 minút a na povrchu ho privítal aj čilský prezident Sebastián Pinera s manželkou. Nečudo – príbeh baníkov Čile doslova zjednotil, krajina načas pozabudla aj na politické spory a svorne držala palce. Svet držal palce tiež. Jeden príbeh so šťastným koncom, svedectvo o veľkej ľudskej výdrži, súdržnosti a odhodlaní prežiť, bol v záplave správ o katastrofách úžasnou a vítanou zmenou. Zostáva dúfať, že opätovná adaptácia zachránených na podmienky na povrchu prebehne bez ťažkostí. Najmä teraz, keď sa súčasťou ich života stane aj mediálna pozornosť.
.mg
Rokovať s Talibanom
Zatiaľ čo ministerská schôdzka NATO hovorila najmä o škrtoch v Aliancii, nových zbraniach a novej spoločnej stratégii, Obamova administratíva sa sústreďuje na rozhovory s Talibanom. Záujem o každú príležitosť potvrdil Robert Gates aj Hillary Clinton. „Mier neuzatvárate s priateľmi a v dejinách vojen sa udiali už aj zvláštnejšie veci,“ vyhlásila. 
.jd
Nepýtaj sa, nehovor
Americké ministerstvo obrany rieši, ako sa postaví k súdnemu rozhodnutiu, ktoré ruší politiku voči homosexuálnym vojakom známu ako „nepýtaj sa, nehovor“, ktorej obsahom bolo, že armáda sexuálnu orientáciu nezisťuje a vojaci priťahovaní rovnakým pohlavím si tento fakt nechajú pre seba. Kalifornská sudkyňa však normu zrušila a situácia sa môže zmeniť.
.lk
Francúzi štrajkujú
Francúzski odborári štrajkujú pre Sarkozyho zmeny dôchodkov. Utorkový generálny štrajk bol už tretí tento mesiac a do ulíc vyhnal vyše milióna ľudí. Prezident Sarkozy zamýšľa minimálny vek odchodu do dôchodku zvýšiť zo 60 na 62 rokov a odložiť aj nárok na plnú štátnu penziu zo 65 na 67 rokov. Zmeny si žiada stav súčasného dôchodkového systému.
.lk    
Opäť ODS?
Pred uzávierkou sa zdalo, že české voľby do Senátu sa opäť ponesú v znamení dominancie ODS. Český spravodajský server Aktualne.cz si zaveštil, že ODS, ktorá má dnes osemnásť veľkých miest, ani po voľbách veľa nestratí. Podľa Aktualne.cz príde o Hradec Králové, Chomutov a Prostějov, získa však Brno. Hradec pripadne strane TOP 09 a tá k tomu vyhrá aj v Jablonci. Tak čo, vyšla veštba?
.mg
Zlepšenie
Za šéfa rady ruského prezidenta pre ľudské práva bol menovaný Michail Fedotov, novinár, funkcionár novinárskych organizácií a autor ruského mediálneho zákona z roku 1991. Vyhlásil, že Rusko potrebuje destalinizáciu a s jeho menovaním vyjadrila spokojnosť aj jeho predchodkyňa Ella Pamfilovová, ktorá musela pre kritiku Putinovej strany odstúpiť. Ak sa ukáže, že je naozaj taký liberál, ako sa o ňom hovorí, je to pre Rusko zlepšenie.
.mg
Su Ťij/
Väznená barmská disidentka sa odmietla zúčastniť na voľbách. Jej strane, Národnej lige za demokraciu, ktorá posledné voľby v roku 1990 vyhrala (a jej líderku potom uväznili), totiž štát neumožnil vstup do volieb pod vedením Su Ťij.
Margaret Thatcher/
Britská expremiérka, barónka a hlavne stále „železná lady“ oslavuje 85 rokov. Premiér David Cameron ju pozval na súkromnú recepciu, mnohé médiá, a to aj vo Veľkej Británii, však jej jubileu veľa pozornosti nevenovali.
Hillary Clinton/
Americká ministerka zahraničných vecí vyzýva Srbsko a Kosovo, aby sa čo najskôr odhodlali na spoločné rokovania, lebo to „pomôže ľuďom v Kosove aj v Srbsku“. Stretla sa s prezidentom Borisom Tadičom a zároveň nepriamo podporila vstup Srbska do EÚ.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite