Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Z mosta do prosta

.časopis

Volil som Most-Híd a krúžkoval kandidátov OKS. Ďalší volili SaS a krúžkovali Obyčajných ľudí. Akýmsi zázrakom, ale úplne v duchu pravidiel, sa štyria zástupcovia OKS a štyria zástupcovia Obyčajných ľudí dostali do parlamentu. Aký je pocit ich voličov po sto dňoch vlády?

Horký. Človek sa nemôže ubrániť pocitu, že týchto osem poslancov vníma vládna koalícia ako nechcené deti, a podľa toho sa k nim aj chová. Obyčajní ľudia na to reagovali svojím spôsobom, ľudia z OKS boli oveľa zdržanlivejší a trpezlivejší. Otázkou však je, dokedy to má trvať.
Poslanci OKS predložili rozumný návrh novely, ktorou by sa rušilo moratórium pred komunálnymi voľbami. Poslanci koalície ho nepodporili, takže sa nedostal ani do druhého čítania. Poslanci OKS predložili návrh drobnej novely tlačového zákona, ktorou by sa zrušilo ficovské právo na odpoveď, a tiež návrh drobnej novely zákona o štátnych symboloch, ktorou by sa zrušilo zbytočné a kontraproduktívne nadužívanie týchto symbolov v školách. Koalícia sa nechystá podporiť ani tieto návrhy.
O čo tu ide? Sú to zlé návrhy? Nie, to vám nikto z koalície nepovie. Takže o čo? O ostentatívne ignorovanie OKS, ktorá nemá mať v koalícii inú úlohu, ako držať hubu a krok? Nuž, zvonku to tak vyzerá.
A zvnútra to možno vyzerá ešte horšie. Možno tak, že Béla Bugár nie je až taký sympaťák a priamy chlap, za akého ho mnohí z nás považujú. Možno poslancov svojho klubu, ktorí  však nie sú členmi jeho strany, na koaličné rokovania nielen nepúšťa, ale ani ich tam nezastupuje. Možno si myslí, že to takto vydrží štyri roky.
Aj premiérke Radičovej to možno vyhovuje. Sama sa vyjadrila, že v koalícii sú štyri politické strany, a nie päť ani šesť. Možno si myslí, že tak je to jednoduchšie. Má to však háčik. Ak je v koalícii strán predsa len šesť, potom jej tvrdenie vlastne znamená, že šesť sa rovná štyrom. Uvidíme, ako ďaleko sa dá zájsť s takouto matematikou.
Ako človek, ktorému záleží na osude OKS, by som poslancom tejto strany poradil toto – ak s vami hrajú ofsajd taktiku a snažia sa vás systematicky dostať do postavenia mimo hry, nedovoľte im to. Je správne nerobiť ramená za každú cenu, je správne byť trpezlivý a lojálny. Ale je hlúpe byť príliš dlho lojálny k ľuďom, ktorí nie sú lojálni k vám.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite