Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Not my business

.matej Gašparovič .časopis .týždeň doma

Rozhovor so štátnym tajomníkom ministerstva dopravy a bývalým spolumajiteľom Hayek Consulting Ivanom Švejnom.

.boli ste angažovaný v tendri na pilotnú implementáciu v samosprávach?
Bol som vždy len spoločník, nikdy som nebol konateľom. Nič som nepodpisoval ani neorganizoval, dokonca som na ministerstve financií nikdy nebol. Neodťahujem však ruky od kolegov, vedel som, že to robíme, je to vynikajúci produkt. Nikdy sme sa ním netajili. Možno sme sa mali radšej volať Global International Consulting, a nie nešťastne podľa nadácie. Možno sme to s tou transparentnosťou trochu prehnali. (Úsmev.)

.ako to fungovalo v Hayek Consulting (HC)?
Nadáciu sme založili s Jánom Oravcom. Nechali sme to mladým ľuďom, v podstate ju viedli oni, my sme boli v pozadí.

.bol jedným z nich Marián Letovanec?
Nie, ale samozrejme, že ho poznám.

.nikdy nepracoval v HC?
Ako zamestnanec nie. Ale v minulosti mohol spolupracovať na nejakej zákazke.

.v roku 2007 však vystupoval za HC.
Všetci sa poznáme. De iure nikdy nebol v Hayek Consulting, ale spolupracovali sme spolu na konkrétnych projektoch. Letovanec je odborník, programový rozpočet robil na úrovni vlády. Mal know-how, ktoré má veľmi málo ľudí.

.existovala pred týmto tendrom cielená snaha získavať referencie do tendra?
Nebláznite! Myslíte, že sme niečo robili vopred s cieľom získať zákazku? Bol to dobrý produkt, tak sme ho robili na samosprávach. Tie to robiť museli a internými zdrojmi by to nešlo. Myslíte, že sme to presadili Ficovi do programového vyhlásenia vlády? Že sme boli v roku 2006 takí frajeri? To nie je ľavicový alebo pravicový produkt, každý rozumný človek chce konsolidovať deficit. Programové rozpočtovanie je o tom, že porovnáva kritériá, či hospodárite dobre, alebo zle. Ten produkt by som bol ochotný dať aj Severokórejčanom, kde som bol nedávno prednášať, nemám problém ho dať Kim Čong-ilovi.  

.hC musela v roku 2007 vedieť, že v januári 2008 sa bude pripravovať tender a ako jediná mala referencie.
Každá softvérová firma musí vedieť, že každé ministerstvo bude potrebovať počítače. Áno. Toto bol verejný dokument. Samozrejme, že tam referencie museli byť, keď robíte takúto zákazku, tak chcete niekoho, kto s tým má skúsenosti. Hranica 200-tisíc korún pri 36-miliónovej zákazke je v poriadku. Mali sme podstatne viac ako tých 200-tisíc.

.v Trenčianskych Tepliciach to bolo 470 000. Robilo sa to v roku 2007, kde pripravovali v zásade podobný produkt, ako neskôr v tendri.
Na tieto veci sa pýtajte Pošvanca, je expert na samosprávy. Ja o tom veľa neviem, tomuto som sa nevenoval. Riešime tu však niečo, na čo by sme mali byť hrdí. Informácia, že sme to robili, je stará dva roky a vyniesla sa teraz, keď sme v politike. Na internete naše meno viselo od roku 2008 bez najmenším problémov. Niektorým smerákom to síce vadilo, ale to je iná vec. Vyčítajú nám, že sme robili pre Fica. Radičová má poradcu, ktorého prevzala od Počiatka. To nikomu neprekáža, ale náš dobrý produkt áno. Ešte aj mestá sme vyberali prehnane politicky korektne a vyvážene, aby nás neobvinili, že sme vyberali „stranícky“.

.videli ste ten web za 55-tisíc eur?
Budete mi veriť, že som to nevidel a nestaral sa o to? Not my business. Bol som síce v Srbsku, kde to robili, vypil som si so starostom a povedal som, že na toto sú tu naši chlapci. O mne tu ide nie fáma, ale pravda, že som behal po ministerstve, že ako sa píše zavináč. Som antitalent na počítače.

.z firmy ste vycúvali vyše mesiaca po tom, ako ste sa stali štátnym tajomníkom. Bolo to po tom, ako vás Chren upozornil ...
...nemalo to nič s Chrenom. Volal som Pošvancovi, že hoci nemusím, bude lepšie, keď podiel predám, aby bol pokoj. Ako ústavný činiteľ môžem vlastniť, nemôžem len byť konateľ. Predať podiel však nejde zo dňa na deň. Musíte zohnať kupca, dohodnúť cenu, zohnať notára. Uráža ma, ak Iveta povie, že som mal konflikt záujmov, čo som nikdy nemal.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite