Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Maďarská tragédia
Najväčšou témou maďarských médií mali byť po prvom októbrovom víkende výsledky komunálnych volieb. Nestalo sa. Už v pondelok víťazstvo Fideszu zatienila celkom iná téma – šokujúca a tragická. Na odkalisku, ktoré patrí maďarskej hlinikárni MAL so sídlom v meste Ajka, došlo k pretrhnutiu hrádze a k úniku červeného kalu obsahujúceho ťažké kovy. Tento kal je zdraviu škodlivý, spôsobuje veľmi vážne popáleniny, poruchy zraku a dýchacie problémy. Záplava červeného kalu predstavovala odhadom okolo 700-tisíc metrov kubických a postihla viacero obcí v okolí hlinikárne. Najväčšmi utrpeli dediny Kolontár a Devécser a katastrofu niektoré médiá už označili za „maďarský Černobyľ“.
V čase uzávierky tohto čísla .týždňa bolo obetí toxickej záplavy päť, vrátane malých detí. Ďalší ľudia však boli po zasiahnutí červeným kalom vo vážnom stave v nemocnici a tri osoby zostávali nezvestné, s predpokladom, že takisto zahynuli. Jedovatý kal v tom čase už prenikol do Dunaja.
Aj premiér Viktor Orbán musel prepnúť z víťaznej nálady po voľbách. Vláda vyhlásila v postihnutých oblastiach mimoriadny stav ohrozenia. Orbán sa oficiálne vyjadril, že za katastrofou môže byť ľudské zavinenie a treba ho dôsledne vyšetriť. Občanov postihnutých obcí určite nepotešili jeho slová, že ich sídla zrejme nebude možné obnoviť a dediny zostanú neobývané – vytvoria smutný pamätník tejto katastrofy.
Aká je však pravda o zavinení hroznej udalosti, to je zatiaľ nejasné. Panuje podozrenie, že hlinikáreň možno skladovala vo svojej nádrži viac kalu, ako dovoľovala jej kapacita, a preto došlo k pretrhnutiu. Možno však k havárii prispeli silné tohoročné dažde, ktoré mohli nádrž preťažiť. A nie je celkom možné vylúčiť ani technické chyby na nádrži, pri ktorých zohral rolu ľudský faktor. Hlinikáreň sa od začiatku vyjadrovala, že za katastrofu necíti zodpovednosť, volanie po potrestaní však bude veľmi silné. A to nielen v samotnom Maďarsku, kde stále prevládajú pocity šoku, žiaľu a hnevu. Toxický červený kal predstavuje hrozbu európskej ekologickej katastrofy, môže spôsobiť vážne dlhodobé škody v Dunaji a jeho priľahlých oblastiach. Už teraz je zrejmé, že európske inštitúcie sa zapoja do vyšetrovania a nápravy škôd.
.mg

Rusko platí Iránu

Ruská federácia zaplatí Iránu 800 miliónov dolárov za odstúpenie od dohody o predaji protilietadlového raketového systému S-300. Moskva sa tak pripojila k medzinárodným sankciám OSN voči islamskému režimu. Rusko urobilo nákladné a ťažké rozhodnutie. Vzťahy s Teheránom to asi ochladí, no Moskva ďalej pomáha Iránu pri stavbe atómovej elektrárne v Búšehre.
.lk

Bulhari protestujú

Šetriace opatrenia vlád vyvolávajú odpor vo viacerých krajinách. Do ulíc Sofie vyšlo až 10-tisíc ľudí. Bulharská vláda sa totiž chystá na dôchodkovú reformu, v rámci ktorej plánuje zvýšiť vek odchodu do dôchodku zo súčasných 60 rokov pre ženy a 63 pre mužov na jednotných 65. Protest zvolali odborári a vymohli si zatiaľ sľub, že vláda môže spomínané zmeny odložiť.
.mg

Zbytočný poplach?

Britský The Guardian tvrdí, že podľa informácií získaných od pakistanských diplomatov, ale aj predstaviteľov európskych tajných služieb, boli výstrahy pred teroristickými útokmi, ktoré vydal americký prezident Barack Obama, zbytočné. Nemožno poprieť, že blížiace sa kongresové voľby vedú k rôznym pohybom na scéne, ale žeby až k takýmto?
.mg

Čo s juanom

Summit EÚ a Číny sa skončil výstrahou: Peking žiada, aby sa Brusel nepripojil k americkému tlaku na revalváciu juanu. Zhodnotenie meny by podľa čínskeho premiéra destabilizovalo tamojšiu spoločnosť – prišiel by krach firiem vyrábajúcich na export a prepúšťanie. Únia však tvrdí, že podhodnotený juan škodí oživeniu európskej ekonomiky, čím ohrozuje aj čínskych exportérov.
.lk

Za mier

Kto dostane Nobelovu cenu za mier? Po tom, čo ju vlani dali Barackovi Obamovi, čo bolo minimálne kontroverzné, sa tejto otázke venovala zvýšená pozornosť. Nobelovskí akademici sa odhodlali urobiť krok, ktorý mali spraviť pred rokom. Cenu teraz udelili väznenému čínskemu disidentovi Liou Siao-Paovi. Urobili to aj napriek vyhrážkam Číny. Čínsky disent dostal povzbudenie, teraz ho však čaká pritvrdenie štátnej represie.
.mg


Michelle Obama/
Najvplyvnejšou ženou sveta je podľa časopisu Forbes prvá dáma Spojených štátov amerických. Hillary Clinton jej môže len závidieť – tohto roku si zostavovatelia rebríčka u žien zrejme cenia najmä módne kreácie a reprezentatívnosť.

Desmond Tutu/
Juhoafrický arcibiskup, laureát Nobelovej ceny za mier a jedna z najvýraznejších postáv afrického kontinentu, sa ako 79-ročný rozhodol odísť z verejného života. Tutu uviedol, že sa chce venovať rodine a urobiť miesto novej generácii lídrov.

Ed Miliband/
Čerstvý líder Labour Party vyberá ľudí do tieňového kabinetu. Najdiskutovanejšia je pozícia ministra financií, na ktorú sú dvaja kandidáti: Yvette Cooper a jej manžel Ed Balls. Obsadenie tohto postu totiž určí smerovanie tieňovej vlády.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite