Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Byty v centre
Bratislava má ďalšiu kauzu súvisiacu s nakladaním s mestskými bytmi. Hoci sa najskôr zdalo, že rušno bude najmä okolo predsedu KDH Jána Figeľa, po tom, ako starosta Starého Mesta zverejnil kompletný zoznam,komu za posledných dvadsať rokov pridelili byty, na verejnosť vyplávali aj iné zaujímavé mená.
Súčasný minister dopravy a bývalý eurokomisár Figeľ dostal do prenájmu 4-izbový byt v Starom Meste v roku 2001, keď bol starostom tejto mestskej časti jeho stranícky kolega z KDH Andrej Ďurkovský. Byt s rozlohou 156 štvorcových metrov zrekonštruoval a v roku 2003 mu ho mestská časť predala do osobného vlastníctva za 54 390 korún. Figeľ bol v tom čase štátnym tajomníkom na ministerstve zahraničných vecí a hlavným vyjednávačom vstupu Slovenska do EÚ. Obhajoval sa tým, že po narodení štvrtého dieťaťa potreboval riešiť bytový problém rodiny.
Trojizbový byt v Starom meste dostal výmenou za byt na Dlhých dieloch aj minister financií Ivan Mikloš. Neskôr, po smrti nájomníka, dostal aj opustený susedný byt. Neskôr oba byty odkúpil za nízku cenu.  Žiadosť o pridelenie bytu v centre mesta Mikloš odôvodnil astmou svojho syna, ktorý v zime v paneláku trpel záchvatmi kašľa. Jednoizbový byt od mestskej časti získala v roku 1992 aj ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Tvrdí, že ako asistentka na právnickej fakulte oň požiadala preto, lebo v tom čase bývala v tri a pol izbovom byte s rodičmi, manželom, dvoma deťmi a prastrýkom.
Viacerí predstavitelia samosprávy sa bránia tým, že byty sa prideľovali a neskôr odpredávali podľa zákona a tomu zodpovedali aj ceny. Poslanec parlamentu za OKS Ondrej Dostál pre denník Sme povedal, že v roku 2002 až 2006, keď bol predsedom bytovej komisie v Starom Meste, navrhoval viaceré zmeny v prideľovaní bytov. Neprešli, tak sa miesta predsedu vzdal. „Prišiel som do systému, kde sa byty prideľovali na základe subjektívneho posúdenia členov komisie. Pokúsil som sa presadiť kritériá, podľa ktorých sa to malo rozdeľovať. Návrh som presadil v rámci komisie, ale neosvojilo si ho zastupiteľstvo ani vtedajší starosta Čiernik,“ povedal poslanec Dostál. Bratislava nepristúpila ani k žrebovaniu mestských bytov, ktoré je bežné vo viacerých slovenských mestách.
Ján Figeľ po vlne kritiky venoval inkriminovaný byt na charitu. Jeho príklad zatiaľ nikto ďalší nenasledoval.
.jozef Majchrák

Proti sebe

Vo viacerých krajských mestách sa v komunálnych voľbách pravica pobije s pravicou. V Košiciach Most – Híd podporil kandidáta Smeru exministra Richarda Rašiho a SaS postavila vlastného kandidáta. SDKÚ, KDH, SMK a OKS zase podporujú Františka Knapíka. V Žiline má svojho vlastného kandidáta KDH aj SDKÚ a napríklad v Trnave si s kandidátom KDH zmeria sily kandidát SDKÚ a SaS.
.jm

Kriticky k nobelovke

Ani slovenskej katolíckej cirkvi sa nepáči, že Nobelovu cenu za medicínu dostal R. Edwards, ktorý prvý prišiel s umelým oplodnením. Trnavský arcibiskup pre Sme povedal, že ľudstvo by sa malo snažiť skôr o to, aby sa narodili všetky deti, ktoré sa môžu narodiť, ako za každú cenu privádzať deti na svet v laboratóriu. Radšej by privítal, keby Nobelovu cenu dostal objav, ktorý by prispel k liečeniu chorého plodu.
.eč

Imúnny Fico

Predseda Smeru Robert Fico vyhlásil, že jeho strana zrušenie trestnoprávnej imunity poslancov nepodporí. Na tento zákon je potrebná ústavná väčšina, šéf opozície tak o osude zákona vopred rozhodol. Dodal, že premiérkine ústavné zákony podporovať nebude. Radičová má záujem, aby sa imunita poslancov oklieštila len na výroky v parlamente. Koalícia stále môže zrušiť priestupkovú imunitu, na ktorú stačí jednoduchá väčšina.
.gaš

Krčméry pomohol

Rómske učiteľky sestry Samkové z obce Lubeník, ktoré mali problém zohnať si prácu, na ktorú majú kvalifikáciu, predsa len našli pomocnú ruku. Podal im ju bývalý rektor súkromnej Vysokej školy sv. Alžbety Vladimír Krčméry, keď obom sestrám ponúkol miesto. Budú vzdelávať študentov sociálnej práce a sociálnej pedagogiky, ktorí sú zväčša Rómovia. Sestry tu môžu bezplatne absolvovať aj doktorandské štúdium.
.eč


Podvod

V kauze tzv. pozemkovej mafie polícia obvinila aj starostu bratislavskej časti Rusovce Dušana Antoša. Mafiánska skupina sýkorovcov údajne podvodne získala pozemky za 700-tisíc eur pomocou sfalšovaných dokladov, keď vystupovali ako dedičia po zosnulom majiteľovi pozemkov. Starosta ich na lukratívne pozemky upozornil a neskôr na nich podnikal. Prokurátor uviedol, že stíhaní sú „top páchatelia“ mafie, medzi nimi aj bývalý člen SIS.
.gaš


Juraj Miškov /
minister hospodárstva za stranu Sloboda a Solidarita sa zatiaľ zdráha splniť úlohu od premiérky Ivety Radičovej a zrušiť Národnú agentúru na pre rozvoj malého a stredného podnikania. Argumentuje tým, že štát by týmto krokom mohol prísť až o dvesto miliónov eur.

Igor Matovič /
vie, ako nám nezísť z mysle. Otvoreným listom premiérke káral straníckeho šéfa, aby neignoroval koaličné rady a koalíciu vyzval, aby zastavila chaos. Nuž, aspoň niekto v tom má prehľad a chce urobiť poriadok. Chren to nebude mať ľahké.

Ivan Švejna /
ten menej problematický z dvojice vládnych hayekovcov,
no ten, čo podal demisiu a stal sa tak prvým členom vlády, ktorý je z
kola von. Podľa vlastných slov chce uchrániť Hayekovu nadáciu, firmu i
stranu Most-Híd a presedlá tak do poslaneckej lavice.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite