Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Koniec Žiačika 
Staronový generálny riaditeľ štátnej lotériovej spoločnosti Tipos Stanislav Žiačik (nominant SDKÚ) minulý týždeň vo funkcii skončil. Osudným sa mu stali medializované informácie o pridelení zákazky pre reklamnú agentúru VYV, v ktorej bol do roku 2001 spolumajiteľom.
   Tipos na zákazku pre vianočnú reklamu nevypísal tender, vypýtal si len ponuky od troch reklamných agentúr, z ktorých podľa Žiačika vybral najvhodnejšiu. Podľa vlastných vyjadrení tak urobil pre krátkosť času, keďže do funkcie nastúpil len v júli. Podľa expertov takáto reklama musí byť „on air“ už koncom októbra. VYV pracovala pre Tipos aj v rokoch 2002 – 2006, keď jej takisto šéfoval Žiačik. Vykonávala pre nich služby takmer za poldruha milióna eur.      
   Ivan Mikloš dal najprv informácie prešetriť Dozornej rade Tiposu s tým, že ak sa zistia pochybenia, bude okamžite konať. Kontrola síce podľa Mikloša nič nezistila, krátko na to však demisiu z osobných dôvodov podal sám Žiačik. Dobrovoľnosť však pokojne znesie úvodzovky. Informácie sa totiž objavili v čase, keď premiérka Iveta Radičová tlačila na transparentné konanie a vyvodenie zodpovednosti Martina Chrena v kauze hayekovcov.      
   V tomto období sa podľa dostupných informácii tiež na Najvyššom súde rozhoduje o záverečnom verdikte v kauze so silným politickým pokrytím, v súdnom spore Tiposu so Športkou o takmer sedemdesiatmiliónové odškodné za údajné zneužívanie know-how Športky. Pohľadávku voči Tiposu dnes už nevlastní Športka, ale jej právny nástupca, cyperská spoločnosť Lemikon, za ktorou sa pravdepodobne ukrýva český miliardár Radovan Vítek. Najvyšší súd má na stole mimoriadne dovolanie generálneho prokurátora Dobroslava Trnku (.týždeň 34/2010), ktorý vážne spochybňuje doterajšie vedenie sporu na slovenských súdoch.   Zisk Tiposu za rok 2009 činí necelých osem miliónov eur pri 300 miliónových tržbách.  
   Žiačik už štátnu lotériovú spoločnosť ako Miklošov nominant viedol aj v minulosti. Na začiatku Ficovej vlády ho nahradil Peter Kapusta. Ten v roku 2008 podpísal s Lemikonom dohodu o definitívnom urovnaní sporu za dve miliardy korún (67 mil. eur), ktorá sa neskôr zrušila. Takmer pol miliardy korún však už Slovensko vyplatilo. Žiačika vo funkcii nahradil bývalý manažér spoločnosti Datalan Miloš Ronec.          
.gaš
Sulík ide dole
Prekvapenie posledných volieb stráca podporu. Sulíkova strana získala vo voľbách vyše 12 percent, v septembri jej však Focus vo svojom výskume nameral o štyri percentá menej. Fica podporujú 4 z 10 voličov, SDKÚ a KDH trochu posilnili, Most rovnako oslabil, SNS zostáva na úrovni 6 percent. Zdá sa, že nová politická kultúra Sulíkovej strany voličom až tak nesedí.
.jd
Miklošov rozpočet
Vláda predstavila svoj prvý návrh rozpočtu. Ráta s príjmami vo výške 13,1 miliardy eur a výdavkami 16,9 miliardy eur. Deficit bude vo výške 3,8 miliardy eur. Najviac budú šetriť rezorty SaS – ministerstvá obrany, hospodárstva a parlament. Viac ako za Fica bude míňať Úrad vlády Ivety Radičovej, minister dopravy Figeľ aj nový  minister životného prostredia. 
.jd
Fico a diaľnice
Roberta Fica trápia slovenské diaľnice. Navrhuje kvôli nim zvolať schôdzu NR SR a sám sa vydal na kontrolu cesty R1. Na stavbu ho nechceli chvíľu pustiť, vraj na žiadosť ministra Figeľa, Fico však stavbárov svojím šarmom napokon presvedčil. A následne na Figeľa zaútočil. Svojím konaním sa vraj dopúšťa vlastizrady a zastavením výstavby D1 ohrozuje pracovné miesta.
.jd
Bielik bez viny
Najvyšší súd definitívne oslobodil bývalého starostu Rače a zároveň bývalého krajského šéfa KDH Pavla Bielika spod obžaloby z korupcie. Bielika najprv odsúdil Špeciálny súd na päť rokov, potom ho oslobodil, ale prokuratúra trvala na tom, že dôkazy sú postačujúce. Súd sa skončil definitívnym oslobodením Bielika, ktorému sa automaticky obnovuje členstvo v KDH. 
.eč, SITA
Nižňského zmluvy
Šéf STV uzavrel zmluvu s firmou Towercom za takmer 200 miliónov eur na pätnásť rokov dopredu. Zmluva je de facto vopred nevypovedateľná a týka sa digitalizácie vysielania a jeho šírenia. Upozornil na to týždenník Trend. STV je pritom už v stave platobnej neschopnosti, takže nie je jasné, ako bude zmluvu finančne plniť. Towercom býva označovaný za firmu blízku J&T.
.eč
Podozrivé mýto
Európska komisia trvá na tom, že tender na mýtny systém je podozrivý. Brusel kritizuje viacero problémov pri výbere víťaza na mýto. Nepáči sa mu, že bola zo súťaže vyradená najlacnejšia ponuka. EK kritizuje aj zmeny v zmluve s víťazom tendra, ktoré sa diali až po jej podpise. Podľa euroúradníkov boli zmeny urobené v prospech prevádzkovateľa mýtneho systému – firmy Skytoll. Ministerstvo dopravy teraz musí obhájiť konanie bývalého vedenia, prípadne ho korigovať.
jr.

Mikuláš Dzurinda/
Minister zahraničných vecí bežal maratón v Budapešti a vraj mu pritom fandili aj maďarskí fanúšikovia. Počas rokovania so svojím náprotivkom dokonca vyhlásil novú etapu vzťahov. Škoda len, že chýba dôkaz. Orbán svoju politiku totiž nemení.
Katarína Cibulková/
Poslankyňa SDKÚ nedostane za september plat, tak znie rozhodnutie Richarda Sulíka. Cibulková totiž v čase rokovania parlamentu povzbudzovala svoju dcéru na tenisovom turnaji. Sulík tiež siahol na plat poslancom Kubánkovi (Smer), Majerovi a Viskupičovi z SaS.
Václav Mika/
Markíza hľadá talenty aj nového generálneho riaditeľa. Ten odchádza nerád, ale na vlastnú žiadosť a v neľahkom čase, keď klesajúcu sledovanosť Markízy nezachránili ani jesenné novinky. František Borovský ponuku na prestup z JOJ-ky s gustom odmietol.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite