Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sedem statočných

.ján Košturiak .časopis

Ten film som videl mnohokrát. Sedem odvážnych mužov proti gangstrom banditu Calvera, ktorí boli v presile. A vyhrali. Dnes počúvame pragmatikov, že nemá zmysel ísť proti presile, že je to zbytočné riskovanie. Presila je naozaj veľká. Nájde sa sedem statočných?

Poznám jedného, šéfoval detskej onkológii. Už nešéfuje, lebo bojoval proti horším gangstrom ako v spomínanom filme. A pritom len chránil svoju nemocnicu a choré deti. Poznám aj ľudí, ktorí sa zastali šikanovaných kolegov a zaplatili za to. A pozerám sa na Benedikta XVI. a na všetko, čo na neho sypú médiá a davy.
Nedávno som mal aj ja pocit ako z filmu. V jeden podvečer prenasledovalo moju manželku policajné auto s húkačkou a majákom až pred dom. Susedia schovávali svoje deti, ako keď chytajú teroristov. Komando vybralo moju ženu z auta, overilo si, či naša malá Zuzka patrí k nej, a odišlo. O dva dni sme sedeli s bratrancami v záhrade. Manželka jedného išla s dieťaťom domov. Na rohu ju prepadli policajti – vraj dieťa nemá prilbu, takže môže zaplatiť 30 euro. Volala nám, aby sme si dávali pozor. Ale prečo sa musíme báť policajtov? 
Víno a spomínané udalosti v nás vzbudili potrebu konať. Vybrali sme sa k hliadke. Zaklopali sme na okno, v aute boli dvaja mladíci. Na výčitky, že neplatíme dane, aby strašili naše ženy a deti, reagovali argumentom, že nič zlé nerobia. Ako dôkaz nám ukázali vodičský preukaz, výsledok ich boja s kriminalitou v tom dni. Konflikt sa však vyvíjal v neprospech mužov zákona. Vtedy zasiahol najrozvážnejší z nás. „Tak dobre chlapci, pre tentoraz z toho nebudeme nič robiť, môžete ísť!“, vyprevadil vyľakaných chlapcov v policajnom aute. Vracali sme sa k svojim ženám takmer ako Charles Bronson, Yul Brynner, Steve McQueen a James Coburn.
Mnohí podnikatelia mi opakovane hovoria, že musia bojovať s mafiánmi a výpalníkmi vrátane tých v politických tričkách a talároch. „Budujem svoju firmu ako ostrovček s dobrými mravmi v oceáne špiny,“ hovoril mi jeden. „Bol som pri dôvernom rozhovore s politikmi. Nemal som to nikdy počuť,“ povedal druhý.
Tu nebude stačiť sedem statočných. Potrebujeme ich sedemdesiatsedem tisíc. Odlietam do Ameriky hľadať ich potomkov, slobodných ľudí, ktorí ešte ctia zákon a česť. Dúfam, že raz takí vyrastú aj z našich synov. Aby bránili naše dediny, rodiny a firmy pred „calverovskými“ bandami.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite