Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Afganské voľby: neistota

.časopis .týždeň vo svete

Parlamentné voľby do dolnej snemovne afganského parlamentu, takzvanej Wolesi Džirga, sa konali 18. septembra a boli sprevádzané očakávaniami aj obavami. Niektoré očakávania sa splnili, niektoré obavy nie. Celkový dojem je však neistý.

Pôvodne sa mali tieto voľby konať už na jar, po spochybňovaných prezidentských voľbách sa však presunuli na nový termín. Dávno pred ním sa Taliban ozýval s vyhrážkami. Počítal s tým, že čím viac strachu vyvolá, tým menej voličov príde k urnám. A tým menej reprezentatívny bude výsledok. Samozrejme, nereprezentatívny výsledok, nepokoje, spochybňovanie legitimity zvolených kandidátov a priebehu volieb, to je presne to, čo si Taliban v Afganistane praje. A presne to Západ, pre ktorý sú afganské voľby nielen krokom k normalizácii krajiny, ale aj výkladnou skriňou úspechu vojny proti Talibanu, nepotrebuje.
Volebná účasť bude zrejme najslabšia od vstupu západných ozbrojených síl do krajiny. Zároveň je v porovnaní s rozsahom vyhrážok pomerne nízka úroveň predvolebného a volebného násilia, ktoré bol Taliban schopný napáchať. Neistota obklopuje aj výsledok volieb. Podľa pozorovateľov sa voľby nedajú považovať za úplne čisté, lebo na mnohých miestach dochádzalo k podvodom aj k viac či menej absurdným omylom. Sťažnosti volebná komisia vyrieši. Pre krajinu je dôležitejšie, či bude výsledok hlasovania pôsobiť natoľko legitímne, aby z neho vzišla ako-tak dôveryhodná Wolesi Džirga.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite