Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Viac života, viac práce?

.daniel Bútora .časopis

Ak dlhšie žijeme, budeme aj dlhšie pracovať. Pri pohľade na dôchodkové systémy, do ktorých čoraz menej priteká a z ktorých čoraz viac odteká, to znie logicky.

Vzhľadom na očakávania, ktoré desaťročia silného sociálneho štátu vyvolali, však táto logika celkom neplatí. Tam, kde sa chodí do dôchodku v 65-ke či dokonca 60-ke, sú diskusie o posunutí tejto hranice výbušné. Státisíce Francúzov priviedli chystané zmeny v septembri už dva razy do ulíc.
Ak dlhšie žijeme, budeme aj dlhšie pracovať, hovorí správa OECD, a tiež predseda jednej z francúzskych vládnych strán Jean-Francois Cope. Logiku dlhšej práce v dôsledku dlhšieho veku (a menšieho počtu detí a následne menšieho počtu aktívne pracujúcich) si vo Francúzsku osvojili viacerí: od odborníkov na demografiu, ktorí o tom hovoria vyše 20 rokov, cez predstaviteľov biznisu, vydesených z finančnej nestability a deficitov, až po vládu. Dajme bokom niektoré štátom zriadené organizácie, kde zamestnanci železníc či parížskeho metra odchádzajú do dôchodku ako 55-roční. Bežní Francúzi odchádzajú do dôchodku v 60-tich, ak platili sociálne príspevky 40 rokov. Vláda chce predĺžiť odchody o dva roky a dĺžku plnenia sociálnych príspevkov o jeden rok. Argumentuje aj tým, že Nemci, Holanďania či Briti idú do dôchodku v 65-tich a postupne to predlžujú či to aspoň zvažujú. V Európe i v Amerike sa hovorí aj o 70-ke či dokonca o zrušení konceptu „dôchodku“ ako takého. Nový francúzsky zákon – veľmi jemný v porovnaní s týmito úvahami – už putuje medzi parlamentnými komorami, a vládnemu odhodlaniu pomohla aj kríza a deficity verejných financií. 
Očakávania účastníkov sociálneho štátu sa však nemenia ľahko. Ak dnešní penzisti išli do dôchodku v 60-ke, či dokonca skôr, prečo by sme nemohli aj my, ktorí sme dnešným dôchodcom na ich dôchodky prispievali? Francúzi štrajkujú a demonštrujú. Emócie a presvedčenie sú silnejšie ako racionálne výpočty a logika. Je možné, že silné francúzske odbory nakoniec v novom zákone vybojujú výnimky, hoci aj ony v diskusiách pripúšťajú, že nejaká zmena je potrebná.
Vec má ešte ďalší rozmer: dôchodkové systémy v moderných spoločnostiach často robia ostrú deliacu čiaru medzi účasťou na pracovnom trhu a vypadnutím z neho. Plynulejší odchod – napríklad znižovaním pracovných hodín – by bol prirodzenejší pre jednotlivcov i pre firmy. Starší ľudia predsa môžu byť mentormi, poradcami a pomocníkmi tých, ktorí ich v pozíciách nahrádzajú.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite