Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Lokálne umelecké rušno

.jozef Ryník .časopis .týždeň v ekonomike

Skoro v každom okresnom meste nájde umeniachtivý návštevník galériu, ktorá patrí mestu či štátu. Komerčné galérie či galérie, ktoré by prezentovali súčasné umenie, sú však v regiónoch výnimkou.

Pozitívne príklady vznikli v Košiciach a Žiline. V metropole východu vznikla pred štyrmi rokmi Make Up Gallery. Jej zakladateľmi boli študenti a absolventi košickej fakulty umení. „V Košiciach je dlhodobo problém s kvalitou kamenných galérií. Chceli sme tu vidieť špičkových umelcov a projekty, ktoré tu už dlhší čas absentovali,“ vysvetľuje Radovan Čerevka, jeden zo zakladateľov galérie. Začínali na kolene, keď umelec Jaro Kyša vybavil kľúče od bývalého obchodu s farbami a lakmi. Umelci si priestor vymaľovali a mali galériu. Funguje pod hlavičkou občianskeho združenia, ktoré organizuje pre verejnosť výstavy, workshopy a prednášky. Spočiatku si činnosť umelci financovali sami a neskôr sa zapojili do grantov. Na tento rok získali celoročný grant na výstavy z grantového programu Košice Európske hlavné mesto kultúry 2013. Galéria Make up je súčasťou kultúrneho centra v priestoroch bývalých kasární.
V Žiline už od roku 2003 funguje v starej staničnej budove Žilina-Záriečie nezávislý kultúrny priestor. Nie je to galéria v pravom zmysle slova, pretože stanica je stále funkčná, ale kultúre sa tam darí. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite