Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Balíček
Deväťstoosemdesiat verzus sedemstosedemdesiat miliónov eur. Tak znie pomer plánovaných úspor a príjmov v úspornom balíčku, na ktorom sa minulý týždeň nanovo dohodla vláda v snahe skresať deficit o 2,5 percenta HDP v roku 2011. 
Šetriť sa bude na mzdách v štátnej správe. Štátny zamestnanci aj členovia vlády prídu na platoch o desať percent – s výnimkou učiteľov. Štát nebude šetriť všade: vyššie investície a náklady sa plánujú pri výstavbe diaľnic, v sociálnych výdavkoch, na protipovodňové opatrenia a školstvo. Ponecháva sa však vianočný príspevok pre dôchodcov. Tí však nebudú dostávať predčasný dôchodok, ak budú zároveň pracovať. Ušetrí sa aj na rekonštrukcii Bratislavského hradu. 
Na príjmovej strane zvýšenie DPH o bod na 20 percent má spolu so zrušením zvýhodnenej sadzby dane pri predaji potravín z dvora priniesť štátu 185,5 milióna eur, v ďalších rokoch ešte viac. Zákon bude platiť dočasne, kým sa deficit nestlačí pod 3 % HDP. Zvýšia sa spotrebné dane z piva, cigariet, elektriny a zemného plynu. Zdražie aj benzín, nafta a skvapalnený plyn LPG. Liter benzínu bude stáť asi o 5 centov viac. Šoféri, ktorí jazdia na plyn, zaplatia asi o 12 centov navyše.  
Miklošov rezort presadil aj zrušenie viacerých výnimiek v zdaňovaní živnostníkov. Oslobodenie od dane do výšky 5-násobku životného minima sa nahradí pevnou sumou 500 eur. Rozšíri sa okruh príjmov, z ktorých sa platia povinné sociálne odvody, napríklad príspevok na doplnkové dôchodkové sporenie platené zamestnávateľom. 
Balíček, samozrejme, narazil na kritiku. Bývalý štátny tajomník ministerstva financií Peter Kažimír za Smer vládu obviňoval zo šetrenia na najchudobnejších. Najhorúcejšie však bude zrejme v súvislosti s odborármi. Konfederácia odborových zväzov (KOZ) plánuje na 12. október demonštrácie. Odborárske návrhy totiž neboli zohľadnené na stretnutí tripartity, kde nesúhlasili so zvyšovaním DPH a spotrebných daní, keďže podľa odborárskej logiky sa takéto plošné zdanenie negatívne dotkne najnižších príjmových skupín. 
Podľa ministra financií Ivana Mikloša síce balíček na čas pribrzdí ekonomický rast (3,3 percenta z očakávaných štyroch), no vytvorí zdravšie podmienky do budúcnosti. Vláda plánuje skresať takmer osempercentný deficit pod päť percent v budúcom roku a pod tri percentá do roku 2013.  
.gaš
Spor o jazyk
O jazykový zákon sa sporili Most so SaS. Kameňom úrazu boli sankcie. Návrh ministerstva kultúry na novelu jazykového zákona síce zrušil viacero ustanovení, ale jeho výsledná podoba novely neuspokojila Most. V piatok mimoriadne zasadla v súvislosti s touto záležitosťou vláda, ktorá nakoniec rozhodla, že pokuty za porušenie jazykového zákona sa budú udeľovať iba v krajnom prípade. 
.eč, SITA
Neplatné, ale vážne
Referendum iniciované Sulíkovou SaS nebolo platné. Zúčastnilo sa ho 998 142 ľudí, čo je 22,84 percenta oprávnených občanov. V histórii Slovenskej republiky teda ostalo zatiaľ iba jediné platné referendum – o vstupe SR do Európskej únie, kde sa podarilo prekonať päťdesiatpercentnú hranicu. Premiérka vyhlásila, že napriek neplatnosti malo referendum svoju vážnosť.
.eč, SITA
Koniec kauzy?
Kauza dvoch štátnych tajomníkov, ich firmy Hayek consulting a jej zmlúv so štátom sa nateraz pravdepodobne skončila. Martin Chren s Ivanom Švejnom o svoje posty neprídu. Iveta Radičová nakoniec prišla s riešením, že koaliční politici podajú návrh na Najvyšší kontrolný úrad, aby zmluvy a efektívnosť ich plnenia preveril. Ak skonštatuje nejaké rozpory, tak vraj bude konať. 
.jm
Fľaky
Anna Belousovová pozná odpoveď na otázku, prečo SNS stratila v posledných parlamentných voľbách také veľké množstvo voličov. Na strane boli podľa nej ako fľaky upäté kauzy ako nástenkový tender a emisie. Tí, čo sa na týchto kauzách podieľali, vraj neboli nominanti strany ako celku, keďže ich žiadny politický orgán neschvaľoval. Nuž, dobré ráno, pani podpredsedníčka.
.jm
Sulíkova socha
Slovenskí liberáli sa hlásia k Svätoplukovi, tak rozhodol predseda parlamentu Richard Sulík. Kontroverzná socha má zostať na pôvodnom mieste na Bratislavskom hrade, slovenský dvojkríž a nápis na podstavci majú byť upravené. Fico s Paškom sa na predsedu parlamentu napriek tomu  hnevajú a odkazujú mu, že o zásahoch na soche nemá čo rozhodovať on, ale len občianske združenie, ktoré ju iniciovalo a ľudia, ktorí sa na ňu skladali.
.jd
Magdaléna Vášáryová/
Bývalá herečka a politička SDKÚ sa stala kandidátkou pravice na post primátora Bratislavy. Na jej podpore sa dohodli SDKÚ, KDH, SaS, Most –Híd a OKS. Vášáryovej súpermi v hlavnom meste budú starosta Petržalky Milan Ftáčnik a podnikateľ a aktivista Alojz Hlina. 
Vladimír Chovan/
Podľa slov súčasného ministra pôdohospodárstva Zsolta Simona dal jeho predchodca vytlačiť a zaplatiť predvolebné letáky ĽS-HZDS za štátne peniaze. Chovan tak namiesto poľnohospodárov riešil kampaň pre vlastnú stranu na účet daňovníkov tejto krajiny.
Richard Sulík/
Predseda parlamentu opäť dovolenkoval, tentoraz síce len jeden deň v Prahe, ale práve v deň, keď zasadala koaličná rada a riešila, ako bude vyzerať šetrenie v nasledujúcich mesiacoch. Sulík vraj všetko dopredu s kompetentnými prediskutoval, napriek tomu jeho dovolenka vzbudila nevôľu.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite