Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo nám vzali povodne

.matej Gašparovič .časopis .týždeň doma

Škody tohtoročných povodní dosiahli výšku 750 miliónov eur – aspoň ten údaj naposledy uviedla premiérka koncom augusta po rokovaní vlády.

Na likvidáciu škôd po povodniach a záchranné práce sa od vzniku novej vlády podľa Ivety Radičovej alokovalo 110 miliónov. No k celkovému súčtu refundovanej pomoci sa zatiaľ nedá dopracovať. „Mechanizmus odškodňovania pre obce a VÚC sa ešte hľadá. Vláda sa snaží nájsť systémový prístup, aby to neboli len ad hoc riešenia. Teraz ide o to, koľko prostriedkov bude napokon k dispozícii,“ tvrdí splnomocnenec vlády pre verejnú správu a povodne Martin Kováč. 
Vláda zo svojej rezervy plánuje pre domácnosti uvoľniť ešte 6 miliónov eur. Obce vypracujú súhrnný zoznam ľudí, domov, bytov a domácností postihnutých povodňami. Obec poradie žiadateľov v zozname určí podľa majetkových pomerov, výšky škody a počtu nezaopatrených detí. Informácie verifikuje obvodný úrad v spolupráci s okresnými úradmi práce. Základná výška príspevku pre rodiny s nezaopatrenými deťmi sa zvýši na 100 eur pri jednom dieťati až do 500 eur pri štyri a viac deťoch. Tí, ktorí prišli o celý majetok a sú v hmotnej núdzi, sa môžu rozhodnúť pre jednorazovú sociálnu výpomoc z ministerstva práce. 
Na poliach povodne zasiahli vyše tisíc farmárov. Minister pôdohospodárstva Zsolt Simon minulý týždeň uviedol, že na odškodnenie poľnohospodárov sa použije päť miliónov eur. Záplavy postihli vyše 130 000 hektárov pôdy a zanechali na nich škodu za 54 miliónov eur. Výška škôd sa určila na základe satelitných snímok.
Štát bude farmárov odškodňovať až vtedy, ak spôsobená škoda presiahla tridsať percent majetku (a preplatí len sumu nad týchto tridsať percent). Žiadosti a výška škôd sa budú overovať podľa podrobných satelitných snímok zaplavených území. 
Na odškodnenie obyvateľov po povodniach vyčlení vláda aj 40 miliónov eur z národnej lotériovej spoločnosti TIPOS. Vláda zároveň pracuje na „komplexnom programe“ prevencie pred povodňami s krátko- a dlhodobými plánmi a zmenami aj vo využívaní eurofondov.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite