Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prežili sme si peklo

.časopis .týždeň doma

Rozhovor so starostkou Kútov Máriou Macejkovou o záhade „zdvojených zoznamov“.

.aký priebeh mali u vás povodne?
Nespôsobili také škody, aby bol čo len jeden dom neobývateľný. V máji sa vyliala rieka Myjava, zaplavila jednu reštauráciu. Na jar tri týždne intenzívne pršalo, pôda neabsorbovala ďalšie zrážkové vody, ktoré prenikali do kanalizácie a vylievali sa poklopmi von. Zalievalo domy, bol vyhlásený tretí povodňový stupeň. Vo veľmi krátkom čase sme museli nahlásiť na krízový štáb CO v Senici adresný počet nehnuteľností s popisným číslom.

.vedeli ste, na čo to bude slúžiť?
Práve, že nie. Zavolali nám v nedeľu 6. júna večer okolo deviatej, že do rána musíme pripraviť zoznam zaplavených nehnuteľností. Reagovali sme, že to nie je v našich silách. V pondelok ráno nás navštívili pracovníci obvodného úradu s tým, že zoznam chceli do hodiny.

.prečo tak rýchlo?
Ubezpečovali nás, že ministerstvo vnútra potrebuje ten zoznam len ako predbežný, orientačný.

.nepovedali vám, že ho použijú na finančnú pomoc od štátu?
O tom sa vtedy ešte vôbec nehovorilo. Zoznam sme robili tak, že pracovníčky si jednoducho v hlave premietli jednotlivé ulice a predstavili si, do akej miery ten-ktorý dom môže byť zaplavený.

.nerobili ste kontrolu v teréne?
To sa v takom krátkom čase ani nedalo. V ďalších dňoch mali prísť z obvodného úradu tlačivá, oznámenia o vzniknutých škodách, ktoré sme mali distribuovať obyvateľom. Boli sme presvedčení, že prvotný odhad sa bude ďalej spresňovať a dovtedy štát nebude nič vyplácať.

.ako a kedy ste sa dozvedeli, že to tak nie je?
Až 11. júna, deň pre parlamentnými voľbami. Keď sme sa pýtali, na základe čoho budú ľudia odškodňovaní, povedali nám: na základe vašich zoznamov. Ostali sme v šoku. Pátrala som, kto tak rozhodol. Vedúca pošty v Trnave mi povedala, že bolo nočné zasadanie vlády. 

.podľa zoznamov ministerstva vnútra 89 domácností dostalo u vás od štátu po tisíc eur, mali mať zaplavené obytné časti. Zodpovedá to skutočnosti?
Nie. To číslo počujem prvýkrát až teraz od vás.... Doteraz nevieme, koľko ľudí v prvej vlne bolo u nás odškodnených a v akej výške. Uisťovali nás, že ak niekoho vynecháme, v ďalšej vlne odškodnenia sa na neho nezabudne.

.šokujúce je aj to, že traja vaši občania dostali po tritisíc eur na neobývateľný dom, ich domy však stoja neporušené.
Ľudia si chodili nahlasovať spôsobenú škodu, pričom podpisom potvrdili, že sú si vedomí aj právnych dôsledkov, ak uvedú nepravdivé údaje. Takí, ktorí by mali zničené domy, sa nám však nenahlásili – a ani ich tu nemáme.

.ako sa teda dostali na ministerské zoznamy?
V zozname z ministerstva sme si všimli tri trojtisícové sumy, ktoré nezodpovedajú miere poškodenia. Okamžite sme to avizovali. Na ministerstve nám potvrdili, že je to ich chyba a idú ju odstraňovať.

.ako k nej došlo?
Dozvedeli sme sa, že časť zoznamu bola skopírovaná dvakrát.

.čože?
Asi išlo o administratívnu chybu pri práci s počítačom. Stalo sa to na mnohých miestach Slovenska.

.chcete povedať, že vinou chyby pri práci s počítačom na ministerstve štát omylom vyplatil u vás v obci o desiatky tisícov eur viac?
Nevieme si to vysvetliť. Čo iné by za tým mohlo byť? Všetko sa robilo v časovej tiesni, rozhodnutia od stola, nedostatok kontroly na ministerstve. Naši ľudia nežiadali o peniaze dvakrát,  ani v takej výške. Ministerstvo to potom na náš podnet prešetrovalo, na druhý deň na pošte pozastavili výplatu peňazí. Jeden z tých troch „trojtisícových“ si však stihol peniaze vybrať. Keby peniaze poslal štát obci, zdvojený zoznam by sme určite neurobili. Viacnásobne by sme to kontrolovali. 

.dalo vám ministerstvo zoznamy, komu koľko vyplatili?
Dali nám ich neúplné, iba s menami a bez peňažných súm. Keď som sa na to pýtala pracovníka ministerstva, povedal mi, že je mu to ľúto, no on za prvú vlnu nezodpovedá. A že človek, ktorý s tým robil, tam už nepracuje. 

.ako ste prišli na chyby v zdvojených zoznamoch?
Zistili sme to pri náhodnej kontrole zoznamu od ministerstva. Týka sa to viac ako šesťdesiatich domácností  z 367 v našej obci, ktoré sme posielali na predbežných zoznamoch. Väčšinou ide o tých, čo dostali po 300 eur, no sú tam aj „tisícoví“. Poznáme si svojich ľudí a videla som, že ten-ktorý človek je na zozname dvakrát. Bolo však neskoro, už si peniaze na pošte vyzdvihli.

.týkali sa chybné zoznamy aj iných obcí v okolí?
Áno, aj Brodského a Radošoviec, také prípady sa však vyskytli aj na južnom a východnom Slovensku. Kolegovia starostovia boli znechutení. Žiadala som o pomoc aj ZMOS. Utešovali ma, že mne nemá kto čo zazlievať, že som iba poslala zoznam.

.minimálne 30-tisíc eur od štátu išlo teda do Kútov neoprávnene. Prišiel niekto z neprávom obdarovaných  spoluobčanov s tým, že to chce vrátiť?
Pokiaľ viem, ani jeden. Mnohí však poukazovali peniaze, ktoré dostali od štátu, na východné Slovensko. Aj my ako obecný úrad sme poslali peniaze do Veľkej Lodiny na východe, kde boli väčšie záplavy.

.čo tie chyby štátu narobili s náladami v obci?
Som vo funkcii tretie volebné obdobie a plním si úlohy zodpovedne. Zlým systémom sme sa v očiach ľudí dostali v prvom rade do podozrenia my ako starostovia: sťažovali sa na mňa na ministerstve aj na vláde. Nechápali, prečo vláda odškodnila niektorých deň pred voľbami, pričom iní s rovnakou škodou museli čakať na druhú a tretiu vlnu. Neverili, že po voľbách bude štát vyplácať. A dávali to za vinu mne. Prežili sme si pre systém, štátom zle nastavený, peklo. Čakám iba, kto teraz očistí naše meno. Krivo ma obviňovali, že som niekomu „nadelila“. Celé je to pritom plytvanie štátu verejnými zdrojmi.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite