Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Medzi Angličanmi

Pápež Benedikt XVI. navštívil na konci minulého týždňa Veľkú Britániu. Bola to jeho sedemnásta cesta mimo Talianska, v poradí desiata európska a historicky prvá štátna návšteva hlavy katolíckej cirkvi na britských ostrovoch. Rímsky pontifus navštívil Britániu na pozvanie Jej veličenstva po tom, ako Británia a Svätá stolica obnovili v roku 1982 po vyše 400 rokoch plné diplomatické vzťahy. 
Pápež prišiel do krajiny s „preškrtnutým krížom“ v štátnej vlajke, do štátu s jednou z najvyšších mier potratov, rozvodov, detí narodených mimo manželstva a verejne deklarovaného ateizmu hovoriť o pozitívach, ktoré kresťanstvo „prináša veriacim kresťanom aj nekresťanom“. Okrem toho hovoril o nástrahách „celebritnej kultúry“, vyzdvihol zásluhy cirkevného školstva, kritizoval nebezpečenstvo agresívneho sekularizmu a politiky, ktorá je nezlučiteľná so svedomím jednotlivca. Okrem súčasných tém, ktorým dominovali ohlasy sexuálnych škandálov, sa Benedikt venoval najmä významu katolíckej kultúry a vzdelania pre Britániu. Stelesnením tejto témy sa stala osoba kardinála Johna Henryho Newmana, v anglosaskom prostredí vplyvného a rešpektovaného vzdelanca a konvertitu, ktorý žil v 19. storočí a v mnohom nemeckého pápeža inšpiroval. Newman dodnes v Anglicku požíva veľké uznanie a pritom stelesňuje katolícke tradície. Ako kňaz zachovávajúci celibát žil s duchovne spriazneným priateľom, vedľa ktorého je aj pochovaný, a v čase svojej smrti bol považovaný za svätca. Pápež ho blahorečil a vyzdvihol ako príklad hodný nasledovania. Návšteva sa začala v Škótsku, po Severnom Írsku, ktoré cirkevne spadá pod Dublin, v najkatolíckejšej časti Británie, kde sa k rímskej cirkvi hlási 14 percent obyvateľstva. Vo Walese a Anglicku je katolíkov 10 percent, čo predstavuje niečo vyše 5 miliónov veriacich. Katolíci sú po anglikánskej cirkvi, ku ktorej sa hlási 22 percent Angličanov, druhou najpočetnejšou cirkvou v Británii.
Tieňom návštevy sa stalo zatknutie piatich mužov, ktorí podľa Scontland Yardu pripravovali atentát na pápeža. Podľa britských médií šlo o prevažne mladých moslimov. Hoci slovenské médiá písali o chladnom prijatí, pápeža sprevádzali desaťtisíce veriacich a srdečne ho privítala tak britská kráľovná Alžbeta II., ako aj premiér David Cameron a anglikánsky arcibiskup Rowan Williams.
.jd
Tea Party boduje
Americké hnutie, známe pod názvom Tea Party a odkazujúce na konštitucionalistické tradície svojej vlasti, naberá na sile.  Kandidáti – a neraz kandidátky –, ktoré podporuje, bodovali aj minulý týždeň v rôznych štátoch USA. Rodí sa tretia hlavná politická strana? Tú otázku si kladie aj komentátorka Peggy Noonan vo Wall Street Journal. Podľa štatistík vyše polovica voličov podporuje Tea Party a z nich až 25 percent tvrdí, že sa pokladá za jeho členov.
.mg
Ružový Jeruzalem
Jeruzalem musí dotovať homosexuálov, rozhodol o tom v rozsudku izraelský ústavný súd. Podľa neho mesto diskriminovalo homo komunitu a na dostavbu jej centra musí dať 120-tisíc dolárov. Jeruzalem do roku 2005 homosexuálov podporoval, neskôr z bezpečnostných a spoločenských dôvodov zmenil názor na realizáciu ich pochodu v uliciach a zastavil aj dotácie.
.jd
Zblíženie
Turecký premiér Erdogan chce nadviazať užšie obchodné vzťahy so susedným Iránom  v medziach sankcií OSN. Pôjde o nákup a distribúciu iránskeho zemného plynu či vzťahy s iránskymi bankami a vznikne údajne podobný obchodný mechanizmus, aký má Ankara s EÚ. Iránsky viceprezident Rahimi iniciatívu víta: Teherán vraj dnes nemá vo svete lepšieho priateľa ako Turecko. 
.lk 
Coca-Cola naj
V rebríčku najhodnotnejších značiek sveta opäť vyhrala Coca-Cola, ktorá ho vedie od roku 2000. Za ňou sú IT firmy ako IBM, Microsoft. A Google. Najviac poskočila cena značiek Google a Apple. Nedarilo sa firmám ako Toyota, ktorá mala problémy s chybovými autami a vypadla z prvej desiatky či firme BP, ktorá je zodpovedná za ropnú katastrofu v Mexickom zálive.
.jr
Vzbúri sa Česko?
České odbory plačú na nesprávnom hrobe. Podľa nich štátny rozpočet rozvráti „pozoruhodne stabilný“ sociálny štát. „Ak sa rozpočtové škrty spustia, ako sú nastavené, miera chudoby vzrastie v budúcom roku na dvojnásobok,“ píšu odborári v analýze, ktorú odovzdali na tripartite ministrom. Nechtiac vyjadrili pravdu – áno, je pozoruhodné, že český „socštát“ ešte neskolaboval. Bez škrtov by prišiel buď jeho kolaps, alebo ďalšie pôžičky.
.mg
Hillary Clinton/
Americká ministerka zahraničných vecí ostro sleduje blízkovýchodné rokovania. Vyhlásila, že verí v ich úspešnosť. Pre istotu však vyzýva Izrael, aby aspoň „dočasne“ predĺžil moratórium na výstavbu svojich osád v Predjordánsku. 
Lech Kaczynski/
Spred prezidentského paláca v tichosti a pod rúškom noci odniesli kríž, ktorý tam bol postavený na pamiatku tragickej leteckej havárie, čo pripravila o život aj prezidenta Lecha Kaczynského. Kríž sa už dávnejšie stal predmetom sporov – a ako takého sa ho štát radšej zbavil.
Imran Farúk/
Vo Veľkej Británii zavraždili významného politika pakistanskej strany MQM (Zjednotené národné hnutie), ktorá vystupuje proti Talibanu. Od roku 1992 žil v exile, pakistanská vláda ho chcela stíhať za niekoľko trestných činov. Podľa neho šlo o politické prenasledovanie.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite