Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Veľmi pestrá eminencia

.časopis .médiá

Kritizujú ho, zbožňujú i zosmiešňujú. Americký self-made-man Glenn Beck, moderátor Fox News, je všetko možné, ale najmä mediálny podnikateľ. Podniká so svojou tvárou a myšlienkami. Je to autor bestsellerov, motivačný rečník a zabávač v jednej osobe. Zatiaľ však nechcel byť politikom. Je to paradox, pretože práve politiku teraz veľmi silne ovplyvňuje.

Na to, že je ikonou mnohých konzervatívne zmýšľajúcich, má za sebou pozoruhodne pestrú minulosť. Verejne priznal, že sa celých pätnásť rokov od svojich šestnástich každý deň opíjal alebo bral drogy. Sotva sa tomu dá čudovať. Jeho rodičia sa rozviedli pre alkoholizmus matky, deti však dostala do výchovy práve ona. Glenn Beck mal pätnásť rokov, keď sa utopila v jazere, a hoci oficiálne šlo o nešťastnú náhodu, neskôr sám v médiách uviedol, že si vzala život. Samovraždu spáchal aj jeho nevlastný brat. (Keď sa Beck zo závislostí vyliečil, priznal, že sníval o tom, ako sa raz zabije pri počúvaní hudby svojho seattleského rodáka Kurta Cobaina.)
Ťažkým pomerom sa však nepoddal až tak, ako by sa dalo čakať. Časť jeho hyperaktivity sa premenila na zúrivú chuť do práce. V trinástich rokoch vyhral konkurz v miestnom rádiu a získal svoj prvý mediálny džob ako dídžej. Na strednej škole uvádzal piatkovú a sobotnú nočnú šou v seattleskom rádiu. Bol to život na plný plyn.
Rýchlo nasledovala séria rozhlasových džobov po rôznych kútoch Ameriky. Všade oceňovali Beckov ostrovtip, už menej jeho ostrý jazyk. Až napokon zakotvil v CNN Headline News, kde nekonvenčným štýlom komentoval denné udalosti. Najväčšiu slávu však získal ako moderátor Fox News. Odtiaľ – a zo svojej veľmi navštevovanej internetovej stránky – teraz chrlí oheň a síru. To si myslia jeho liberálni kritici. Jeho konzervatívni a libertariánski priaznivci oceňujú, že hlása návrat ku konštitucionálnemu ponímaniu Ameriky, osobnú slobodu a zodpovednosť, dôstojnosť, ale aj povinnosti jednotlivca, a po konverzii k mormónom zdôrazňuje rolu náboženstva vo verejnom živote. Hoci sa stále bráni vstupu do politiky, politika by dnes bez neho vyzerala inak. Zvolal do Washingtonu míting za obnovu cti Ameriky a úspechom bola nielen účasť údajne až pol milióna, ale aj vystúpenie Alvedy Celeste Kingovej, netere Martina Luthera Kinga Jr., a tiež Sarah Palinovej, od ktorej sa očakáva kandidatúra na prezidentský post za republikánov. Spred Kapitolu brojil proti kolektivizmu a etatizmu tejto administratívy, proti zadlžovaniu jedincov i štátu. Hovoril o Bohu a s ním pozvaní duchovní rôznych cirkví. „Áno, aj ja mám sen,“ povedala tam pastorka Alveda King, inšpirovaná prejavom svojho slávneho strýka. „Snívam, že Amerika sa bude modliť, Boh nám odpustí naše hriechy a oživí našu zem.“
Glenn Beck politiku ovplyvňuje nie ako sivá eminencia, z pozadia a potichu, ale ako človek mnohých farieb. Nebojí sa výsmechu, bez rozpakov priznáva svoju „pestrú“ minulosť a aj preto veľká časť Ameriky dnes ochotne načúva jeho slovám. A pred blížiacimi sa voľbami do Kongresu sa jeho pozícia ešte upevňuje. Tí kandidáti, ktorých Beck podporuje, sa môžu pravdepodobne tešiť na zisky.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite