Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

D'Souza a teniska na streche

.lukáš Krivošík .časopis .fenomén

Na knižnom trhu sa opakovane objavujú tituly s tematikou posmrtného života. Väčšinou ide o ezoterické publikácie od pochybných autorov. Ak však niektorá z nich stojí za prečítanie, tak je to knižka Život po smrti od bývalého poradcu Ronalda Reagana a konzervatívneho publicistu, Dinesha D'Souzu.

Autor nadväzuje na svoj predchádzajúci bestseller, ktorý v češtine vyšiel pod názvom Křesťanství a ateismus úplně jinak. Otázku posmrtného života podrobuje analýze nielen z pohľadu najväčších svetových náboženstiev, ale aj z perspektívy fyziky, evolučnej biológie, psychológie, histórie, či filozofie. 
K záujmu o túto problematiku ho priviedla „mimotelová skúsenosť“ jeho manželky pri ťažkej dopravnej nehode. Zmieňuje sa aj o Moodym a tzv. zážitkoch blízkych smrti. Nechváli ho, ani nehaní. Len konštatuje, že práve jeho kniha Život po živote v polovici 70. rokov odštartovala záujem verejnosti i širšieho okruhu vedcov o tento fenomén. Niektorí bádatelia sa tejto otázke začali venovať s cieľom vyvrátiť Moodyho tézy. V každom prípade, zážitky blízke smrti sú reálne, vyskytujú sa po celom svete a skúmajú ich seriózni vedci. Existuje viacero teórií, ktoré sa snažia podať prirodzené biologické vysvetlenie týchto skúseností. Často však dokážu vysvetliť len niektoré ich aspekty. Ak ide napr. len o akýsi program, ktorý spúšťa mozog v okamihoch extrémneho stresu, čo si počať so svedectvami slepcov, ktorí počas zážitkov blízkych smrti vnímali aj farbu oblečenia okolostojacich a po oživení ich presne opísali? D'Souza tiež cituje zdokumentovaný prípad pacientky, ktorá vypovedala, že sa pri infarkte vzniesla zo svojho tela, prešla stropom nemocnice a na streche vnímala okrem iného aj starú pohodenú tenisku. Neveriaca lekárka ju išla nájsť, aby presvedčila pacientku, že to boli len halucinácie. Jej prekvapenie bolo veľké, keď tam teniska skutočne bola.
Dinesh D'Souza sa netají tým, že dostupné poznatky podľa neho smerujú k reálnosti posmrtného života. A neopiera sa len o zozbierané svedectvá ľudí, ktorí zažili hraničnú skúsenosť medzi životom a smrťou. Niekoľko kapitol je venovaných filozofickým úvahám. Náboženstvá vychádzajú z toho, že nimi vyzdvihované princípy nejako súvisia s dosiahnutím šťastia, úspechu a naplnenia v živote, kým ich porušovanie vedie k prázdnote, nešťastiu či neúspechu. Okolo seba však dennodenne vidíme príliš veľa príkladov darebákov, ktorým sa darí a naopak zlých vecí, ktoré sa dejú dobrým ľuďom. Ak je život na tomto svete vo svojej podstate nevyspytateľný a plný utrpenia, potom ho často robí znesiteľným len koncept posmrtného života, kde dobro bude odmenené a zlo potrestané. Raz všetci zomrieme a ak existencia nášho vedomia pokračuje vo večnosti, má zmysel sa o ňu zaujímať. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite