Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Volebný pat prelomený
Austrália je síce krajina na druhom konci sveta, ale mala podobné problémy pri zostavovaní vlády ako v minulosti Česko či Slovensko. Koncom augusta sa tam konali parlamentné voľby, v ktorých súperili dve dominantné strany: vládna labouristická strana premiérky Julie
Gillardovej a opozičná konzervatívna strana na čele s Tonym Abbottom. Voľby dopadli patovo (73 hlasov labouristi a 73 konzervatívci zo 150-členného parlamentu) a o vládnej väčšine mali rozhodnúť štyria nezávislí poslanci, ktorých do svojich táborov lákali obe strany. Napokon, podporu troch z nich sa podarilo získať Austrálskej strane práce (ALP), ktorá bude vládnuť na čele so staronovou premiérkou Gillardovou v menšinovej vláde. Melbournský denník The Age spomína, že jeden z nezávislých poslancov dostal dokonca ponuku na ministerské kreslo.
Prvá žena na austrálskej premiérskej stoličke však vládnutie nebude mať ľahké. Parlamentná väčšina je krehká a čaká ju riešenie viacerých problémov. V predvolebnej kampani dominovali témy ako boj proti klimatickým zmenám, azylová politika či ekonomika. Austrália je krajina s obrovským nerastným bohatstvom, ktoré v poslednom čase vyváža najmä do Číny a Indie, krajín bažiacich po surovinách. Austrálske ťažobné koncerny si príliš nelámu hlavu s ochranou prírody  a klímy. Navyše sa boja dodatočného zdaňovania, ktoré voličom sľubovali labouristi. Prisťahovalectvo je v krajine, ešte stále obývanej riedko, dlhodobým problémom. Konzervatívci boli vždy za prísnejšiu reguláciu migrantov, a keďže verejná mienka je na ich strane, musia sa tomu prispôsobiť aj labouristi. Austrálskej ekonomike sa však na rozdiel od európskych krajín darí. Kríza ju až tak nepostihla, a to najmä vďaka odbytu surovín do Číny. Nezamestnanosť sa tam pohybuje na úrovni 5,6 % a v druhom štvrťroku stúpol austrálsky HDP medziročne o 3,3 %. Napriek tomu je čo riešiť. Labouristi sú kamaráti s odborármi, a tak môžeme čakať úpravy flexibilného zákonníka práce. Austrálsku premiérku trápi aj štátne zriadenie v Austrálii. Ako liberálke sa jej nepáči, že jej krajina je stále súčasťou britskej monarchie. Vyjadrila sa, že po smrti kráľovnej Alžbety II. by sa mala Austrália zmeniť na republiku. Karty jej môže zamiešať prípadné referendum, ktoré sa už raz – v roku 1999 – skončilo v prospech monarchie. Alebo dlhý život kráľovnej, ktorá môže prežiť aj labouristickú vládu.
.jr

Zákon na súde
Od nástupu vlády premiéra Viktora Orbána v Maďarsku uplynulo sto dní. Sú charakterizované kontroverznými vyhláseniami a snahou o upevnenie moci, ale aj bojom s hospodárskou krízou. K sporným Orbánovým krokom patrí už schválená novela mediálneho zákona, ktorú maďarská opozícia najnovšie ženie na ústavný súd. Podľa nej zákon narušuje slobodu médií.
.mg

Kto prekračuje kompetencie
Európsky parlament Francúzsku prikázal prestať s vyhosťovaním Rómov do krajín, odkiaľ prišli. Rezolúcia, ktorou to parlament vyjadril, si získala podporu 337 europoslancov a proti ich bolo 245. Proti je aj vláda Nicolasa Sarkozyho, ktorá sa vyjadrila, že neporušuje žiadne zákony ani ľudské práva a vyprosuje si „prekročenie kompetencií“ zo strany európskeho parlamentu.
.mg

Korán zhorí?
Pastor Terry Jones z Gainesvillu sa ešte koncom týždňa rozhodoval, či bude, alebo nebude páliť Korán. Proti páleniu Koránu sú nielen moslimovia, ale aj mnohí kresťania. Pastora motivuje pamiatka na 11. september a spôsob, akým ju podľa neho moslimovia nerešpektujú. Aféra však vypovedá veľa aj o Západe. Je západná elita ochotná protestovať s takou vehemenciou, keď vo svete prenasledujú kresťanov?
.mg

Bye, kreditky
Americká ekonomika vysiela aj pozitívne správy. Podľa Fedu klesá zadlženosť tamojších spotrebiteľov, a to už šiesty mesiac za sebou. Zadlženosť Američanov na kreditných kartách klesla v júli o 4,39 miliardy dolárov, v júni to bolo o 5,21 miliardy dolárov. „Kreditkové“ dlhy už klesali dvadsiaty tretí mesiac za sebou. Naznačuje to koniec dlho prekvitajúcej kultúry radostného požičiavania namiesto sporenia? Kiežby.
.mg

EÚ proti rodine
Význam rodiny v EÚ klesá. Pomer detí narodených mimo manželstva sa v EÚ podľa Eurostatu zdvojnásobil. V roku 1990 sa mimo  rodiny narodilo 17,5 % detí, teraz je to vyše 35%. Najhoršia situácia je vo Švédsku, v Slovinsku, vo Francúzsku a v Bulharsku. Uzatvára sa aj menej manželstiev, oproti 6,3 % na tisíc obyvateľov v roku 1990 je ich dnes menej ako 5 %. Najviac ich je v Rumunsku, Poľsku, Litve a Dánsku. Slovensko zodpovedá priemeru Únie.
.jd
Fidel Castro/
Kubánsky exvodca a stála sila v pozadí režimu prekvapil kritickými vyjadreniami na adresu ekonomiky svojho ostrova. Okrem toho kritizoval antisemitizmus iránskeho prezidenta a vyhlásil, že moslimov nikdy neobviňovali a neprenasledovali tak ako židov.
Thilo Sarrazin/
Nemecký centrálny bankár napokon odstupuje. Kritické vyjadrenia na adresu moslimských menšín v Európe nepredýchal – či skôr ich nepredýchali tie nemecké elity, pre ktoré je novým náboženstvom politická korektnosť.
Sarah Shourd/
Americká turistka, ktorá patrila k trojici zadržanej pred vyše rokom v Iráne, by mala byť prepustená na slobodu. Turisti boli zatknutí po tom, čo podľa iránskej polície ilegálne prekročili hranice medzi Irakom a Iránom.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite