Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

New York Márie Modrovichovej

.mária Modrovichová .časopis .osobnosti

Rokenrolová hystéria predchádzala dátumu 1. 9., kedy sa na pulty kníhkupectiev dostal dlhoočakávaný román Jonathana Franzena Freedom (Sloboda).

V predstihu ho mali možnosť čítať len prezident a vybraný okruh novinárov, ktorí peli chvály (Obamova bola zdvorilo aliterárne-nechápavá, ako keď kresleného kocúra zozadu ovalí letiace brvno narafičené myšou). Dokonca aj Michiko Kakutani, obávaná hlavná kritička NY Times, ktorá zotrela Franzenov memoár, načo ju vyhlásil za „najhlúpejšiu osobu v New Yorku“, pela. Recenzenti hovorili o veľkom americkom románopiscovi, o veľkom americkom románe, anglický Guardian dokonca písal „o románe storočia“. 
Pre pár týždňami sa mi touto výsadou chválil známy, spoluzakladateľ časopisu n+1, Chad. Ľutoval, že v čase, keď mu knihu poslali, nebol v New Yorku – mohol na ňu baliť literatúrychtivé ženské v sexy okuliaroch s hrubými čiernymi rámami. Z Franzenovho posledného románu The Corrections (Opravy), ktorý vyšiel pred deviatimi rokmi, sa predali takmer 3 milióny kópií. Spisovateľ je však napriek svojim úspechom človek, ktorý sa pri akejkoľvek príležitosti rozľúti. Mám to od Chada a Chad od svojho harvardského spolužiaka, ďalšieho mladého redaktora, ktorý Franzena sprevádzal po nejakej exotickej krajine. Franzen sa tam venoval svojmu hobby: pozorovaniu exotických vtákov (o Cypre, kde vtáčky ukrutným spôsobom lovia za účelom zožratia, mal reportáž v New Yorkeri). Vraj hrozne zosmutnel, keď mu jeho agent zavolal – ako si predstavujem, doprostred nejakého lianami ovinutého močiara –, že bude na titulke časopisu Time. 
Pri čítaní The Corrections – ságy modernej americkej rodiny, som žasla, ako sa mu jednoduchým, neakrobatickým, „nemachrujúcim“ jazykom podarilo napísať „víťazný“ postmoderný román. Preto ma pri čakaní na Freedom prepadali franzenovské obavy: či sa mu len podarí tromfnúť sa? 
Vyzerá, že sa tromfol. Franzenove čítania sú vypredané týždne dopredu, magazín Time Out fanúšičkám radí, aby to skúsili hádzaním gatiek. Ja radšej ostanem doma a vydám sa na púť s novými „americkými Buddenbrookovcami“ (Michiko). 
S gaťkami sa uvidí, keď dočítam.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite