Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Svet

.časopis

Kaddáfího Disneyland
Líbyjský diktátor Muammar Kaddáfí si znova vyrazil do Ríma. Koncom augusta zbalil stan, nalodil svoju ženskú ochranku a našiel si aj dôvod cesty: druhé výročie uzatvorenia zmluvy o taliansko-líbyjskom priateľstve. Taliansko sa v nej zaviazalo počas najbližších 25 rokov preinvestovať vo svojej bývalej kolónii 5 miliárd dolárov. Je zaujímavé sledovať, akú spriaznenú dušu našiel plukovník Kaddáfí v premiérovi Silviovi Berlusconim. 
Všetky oficiality však ostali v tieni inej udalosti. Cez istú kastingovú agentúru si líbyjský vodca objednal päťsto mladých žien, účastníčok svojej prednášky. „V Líbyi požíva žena väčšiu úctu ako na Západe,“ poučil ich líbyjský vodca. Podľa denníka Corriere della Sera dievčatá za účasť dostali 100 až 150 eur. Tri z nich v plukovníkovej prítomnosti konvertovali na islam. „Požiadavka Kaddáfího mať stovky pôvabných dievčat, ktoré očakávajú jeho príchod, vyznieva ako navádzanie na prostitúciu,“ vyhlásil senátor Stefano Pedica z opozičnej strany Taliansko hodnôt. Nejednému Talianovi sa vybavila kauza Berlusconiho, ktorého pred časom prichytili v spoločnosti platených spoločníčok.
Ešte silnejšiu búrku vyvolali Kaddáfího slová, že Európa by mala prijať islam, pretože aj tak je naň odsúdená. Maurizio Lupi a Mario Mauro, dvaja vplyvní členovia premiérovej strany Ľud slobody, mu cez denník La Stampa odporúčali ukončiť predstavenie. Podľa prívržencov predsedu dolnej komory parlamentu Gianfranca Finiho, ktorý sa s Berlusconim rozhádal, si vďaka nemu môže Kaddáfí robiť z Talianska Disneyland.
Zaujímavý komentár poskytol katolíckemu denníku Avvenire popredný odborník na islam, egyptský jezuita Samir Khalil Samir. „Kaddáfí dobre vie, že kým lídri ostatných islamských krajín ho považujú za cirkusanta, bežní moslimovia ho obdivujú, pretože hlása učenie Koránu po celom svete,“ konštatuje Samir, podľa ktorého sú všetky Kaddáfího prejavy v súlade s učením islamu. íodáva, že keby niekto v Líbyi vyzval obyvateľov, aby konvertovali na kresťanstvo, bol by zatknutý a odsúdený za prozelytizmus. Podľa Samira by sa mali Európania zamyslieť nad tým, či klesajúca demografická krivka, rozrastajúce sa moslimské komunity a falošne vnímaná tolerancia spojená s náboženským indiferentizmom a zosmiešňovaním kresťanstva nie sú dostatočným predpokladom naplnenia Kaddáfiho slov.    
Imrich Gazda
Taliban v Pakistane
V stredu minulý týždeň sa odohrali tri bombové útoky na šiítsku náboženskú procesiu v pakistanskom meste Láhaur. Vyžiadali si životy 33 ľudí a prihlásil sa k nim pakistanský Taliban –  označil ich za svoju „pomstu za zabíjanie nevinných sunnitov“. Tento prvý rozsiahly akt terorizmu v Pakistane od povodní nasledoval po útokoch ozbrojených síl proti islamistickým militantom.
.mg
Pád vlády?
Aj v Rumunsku si ekonomická kríza stále pýta politickú daň. Vláda sa pokúsila o nápravu stavu financií prostredníctvom rázneho – až štvrtinového – krátenia miezd v štátnom sektore, ale aj zvýšením spotrebnej dane z 19 na 24 percent. Teraz sa však jej pozícia otriasa: premiér dal výpoveď štyrom ministrom a piaty odchádza sám. Dôjde aj k odstúpeniu premiéra?
.mg
Koniec rivality
Historická rivalita medzi Francúzmi a Britmi je asi v niektorých oblastiach prekonaná. Podľa francúzskeho denníka Le Figaro sa chystá vznik francúzsko-britskej flotily lietadlových lodí. Dôvody sú ekonomické a bezpečnostné a zatiaľ je to v rovine debát medzi ministrami obrany oboch krajín. Vo flotile by zrejme boli len súčasné plavidlá, jedno francúzske a dve britské.
.mg
Čo bude s Irakom
Po oficiálnom ukončení vojny v Iraku trvajú obavy zo vzniku „bezpečnostného vákua“. Američania súria, aby si Irak čím skôr vytvoril novú vládu. Tá súčasná vláda vydáva varovania susedom, aby nezasahovali do irackých vnútorných záležitostí. Podobné vyhlásenia však vyvolávajú skôr dojem neistoty než sily. A Barack Obama pripúšťa, že práca v Iraku sa neskončila.
.mg
Drahá elektrina
O tom, že dotácie môžu škodiť, sa presviedča vláda v Česku. Chce zabrániť 20-percentnému rastu ceny elektrickej energie od budúceho roka a prosí jej výrobcov, aby sa vzdali sľúbených dotácií. Tí to odmietajú. Ceny elektriny majú stúpať kvôli rozmachu slnečných elektrární, ktoré mali štátom zaručenú vysokú výkupnú cenu. Za zelenú energiu tak bežní ľudia zaplatia viac. Tento rok musí vláda podporiť solárnu energetiku sumou 2,65 miliardy Kč.
.jr

Glenn Beck/
Moderátor FOX News zvolal odhadom 500-tisíc ľudí na protest proti ľavicovej politike Obamovej administratívy do Washingtonu a v kampani pokračuje na internete. Konzervatívci majú pred novembrovými voľbami do Kongresu 10-percentný náskok.
Michael Kocáb/
Splnomocnenec pre ľudské práva podľa premiéra Nečasa dobrovoľne odstúpil z funkcie. Kocáb to popiera a tvrdí, že odstúpiť sa nechystal. Premiér ho obviňuje z prílišnej lásky k funkcii, Kocáb hovorí, že pravda je inde a že je to absurdná situácia. 
Helmut Kohl/
Nemecko si pripomenulo 20. výročie zjednotenia, s ktorým sa neoddeliteľne spája osobnosť vtedajšieho západonemeckého lídra Helmuta Kohla. Aj napriek kontroverziám, ktoré jeho pôsobenie obklopujú, zásluhu na obnove krajiny, dlho rozseknutej na dve polovice, mu nik nevezme.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite