Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bola to rýchla akcia

.martin Hanus .jaroslav Daniška .časopis .rozhovor

Čelí kritike, že policajti proti masovému vrahovi Ľubomírovi Harmanovi nezasiahli dostatočne rýchlo. Je presvedčený, že zásah bol v tomto prípade ukážkový. Policajtom sľubuje, že nedovolí siahnuť na ich sociálne istoty. Prezident policajného zboru Jaroslav Spišiak.

.čo hovorí tragédia v Devínskej Novej Vsi o slovenskom zločine?
Zdá sa, že o celkovom zločine na Slovensku nehovorí nič. Je to nový fenomén, známy zo zahraničia, o ktorom sme veľmi nepredpokladali, že príde aj sem. 
V doterajšej kariére som sa venoval premyslenému organizovanému zločinu. Toto je však typ zločinu, ktorý sa pripravuje doma, zreje psychicky v jednotlivcoch, možno ho podporujú aj médiá, ktoré o ňom rýchlo informujú. Aj preto je možné, že si niekto bude chcieť vziať príklad. 
.v iných štátoch sa už preukázalo isté riziko imitácie, keď po jednom zločine tohto typu nasleduje druhý. Dá sa povedať, že od Harmanovho činu bude príprava polície na vrahov v amoku jednou z priorít? 
V prvom rade musíme eliminovať reálny zločin. Tragédia v Devínskej nás však núti reagovať. Samozrejme, odhadnúť osoby, ktoré sa na niečo také pripravujú, je veľmi komplikované. Zamerať sa na hlučných susedov v panelákoch, čo je u nás bežný jav, a vytypovať si susediacich jednotlivcov, ktorí by mohli časom dospieť k tragickým rozhodnutiam, to je obrovská mravčia práca. Ale asi sa budeme venovať aj takýmto aktivitám. Treba si však uvedomiť, že to, čo sa stalo v Devínskej, je výnimočné aj v zahraničnom meradle. Neviem, či máme z toho teraz spraviť hlavnú prioritu policajnej práce a strácať zo zreteľa každodenný zločin.
.ako hodnotíte policajný zásah?
Z pohľadu predpísanej taktiky bol zásah vykonaný tak, ako mal byť. Na prvý laický pohľad sa zdá, že všetko trvalo veľmi dlho a páchateľ mohol byť zlikvidovaný skôr. Lenže reálna situácia bola iná. Na základe informácií, ktoré nám poskytovali občania, sme mali dôvod predpokladať, že na mieste sa vyskytujú dvaja či traja strieľajúci páchatelia. Policajti sa teda nemohli zamerať len na jedného páchateľa, ak bolo riziko, že z iného miesta zaútočí iný páchateľ. 
.je pravda, že ak to porovnáme so zahraničnými policajnými akciami proti takýmto vrahom, tak policajti zakročili veľmi rýchlo...
...dokonca to bol jeden z najrýchlejších zákrokov. Na samom začiatku sme mali informácie, že sa strieľa z balkóna, okna, vôbec sme netušili, že v jednom byte je už zavraždená rodina. Prvá policajná hliadka prišla rýchlo, nadmieru rýchly bol príchod špeciálnych jednotiek z Malaciek, ktoré boli v plnom vystrojení na výcviku. Tým pádom sa mohli hneď presunúť, dokonca ešte rýchlejšie než druhá polovica špeciálnych jednotiek, ktoré mali iný druh výcviku, síce blízko pri Devínskej, ale museli sa ešte špeciálne vystrojiť. 
.v tomto prípade to pomohlo. Nie je však systémový problém, že celá jednotka cvičila súčasne a keby sa niečo podobné stalo na inom konci Bratislavy, trval by príchod špeciálnych jednotiek z PPÚ (policajné pohotovostné útvary) o dosť dlhšie?
O tom sa dá večne polemizovať. Takúto situáciu nemohol nikto predpokladať. Nerátalo sa so žiadnymi prejavmi násilia, nemali sme nijakú operatívnu informáciu o tom, že by sa malo strieľať napríklad v podsvetí. Situácia bola preto ideálna na to, aby si policajti zacvičili, pretože bez výcviku by takéto jednotky nemali zmysel. 
.dokedy pracovala polícia s verziou, že páchateľov môže byť viac? 
Mali sme od jedného svedka dosť presnú informáciu o poznávacej značke aj o type vozidla, do ktorej nastupovala osoba v krátkych nohaviciach, s „brašnou“ na pleciach práve v čase, keď sa začalo strieľať. Keďže aj páchateľ mal „brašnu“, informáciu o ďalšom páchateľovi sme brali úplne vážne. Pátrali sme teda po tomto vozidle, pričom sme opäť museli rátať s tým, že je to ozbrojený páchateľ s muníciou. Hľadalo sa všade v Bratislave, čo si vyžadovalo veľké nasadenie aj vrtuľníky v pohotovosti. Po dvoch hodinách sme napokon vozidlo identifikovali. Následne sme dotyčnú osobu preverili, až kým sme si neboli istí, že so streľbou nijako nesúvisí. 
.polícia teda spočiatku vychádzala z toho, že môže ísť o mafiánske vybavovanie si účtov?
Áno, pretože podľa prvých telefonátov to vyzeralo tak, že po sebe strieľali viacerí ľudia so samopalmi.
.kedy ste sa vy osobne o streľbe dozvedeli?
Nepozeral som sa na hodiny, ale bolo to v podstate hneď po prvých oznamoch.
.aká je vlastne v takýchto situáciách rola policajného prezidenta? Museli ste vydávať sled rozkazov, alebo všetko fungovalo automaticky?
Prijímal som rozhodnutia týkajúce sa špeciálnych síl a vrtuľníka, ale samotnú prácu v teréne zvládali policajti, ktorí boli na mieste. Napokon, keď sú policajti pod paľbou zločinca, už to nejde riadiť odkiaľsi z centra, treba len konať.
.bol pokus vyjednávať s Ľubomírom Harmanom?
S ním nemalo zmysel vyjednávať, keďže nemal rukojemníkov, nič nepožadoval a pálil okolo seba na všetko, čo sa hýbalo vrátane policajtov. Podľa všetkého sa snažil prestrieľať cez policajné obkľúčenie a uniknúť, o čom svedčí aj palebný priemer, ktorý mal so sebou.
.policajti vystrelili po Harmanovi 15-krát. Je jasné, že polícia nemôže v obytnej zóne spustiť paľbu, ale nebolo to predsa len málo striel?
Policajti majú presne predpísané, za akých podmienok možno použiť zbraň ako strelnú zbraň. V prvom rade musia dbať na život a zdravie nezainteresovaných osôb. To nie je ako vo filme, kde krížom-krážom cez seba strieľajú. Policajti teda najprv museli poskytnúť prvú pomoc tým, čo boli zranení. Súčasne s tým  zabezpečovali obkľúčenie páchateľa, aby neušiel. Policajti zvolili mierenú paľbu, pretože boli v obytnej zóne a akékoľvek zranenie nevinného by bolo neospravedlniteľné. A takisto museli cez nadriadených privolať posily a informovať ich, ako a odkiaľ treba zasiahnuť. Všetko toto dodržali. To, že policajtovi zo špeciálnej jednotky sa podarilo po šiestich minútach od príchodu prvou strelou zasiahnuť zločinca, bolo tiež veľmi rýchle. 
.mali policajti z bežných hliadok šancu so svojimi zbraňami zasiahnuť Harmana?
Treba si uvedomiť, že silná automatická zbraň páchateľa má smrtiaci dostrel na tri kilometre, policajti sa teda nemohli so svojimi krátkymi guľovými zbraňami príliš priblížiť, aby mohli presne a účinne strieľať. 
.aký majú dostrel tieto zbrane obvodných policajtov? 
Na strelniciach sa strieľa na 25 metrov v nestresovej situácii, pričom musí ísť o dobre trénovaného policajta, aby na 25 metrov trafil terč. Sú to zbrane, ktoré sú určené na krátke vzdialenosti v uzavretých priestoroch. 
.bolo prekvapivé, koľko ľudí si nakrúcalo videá alebo si fotilo páchateľa. Nebolo to nezodpovedné?
Je pravda, že niektorí boli viac zvedaví ako mali byť. Išli na balkón, natŕčali ruku s mobilom či fotoaparátom, lebo chceli niečo nasnímať a pritom boli zranení. 
.koľko takýchto zvedavcov bolo zranených?
Môžem povedať, že ich bolo viac než v prípade náhodne okoloidúcich. 
.ešte dlho po streľbe sa presne nevedelo, koľko je mŕtvych a zranených, aká je identita obetí. Prečo?
Krátko po tom, ako bol zlikvidovaný páchateľ, sme vôbec nevedeli, že v nejakom byte je mŕtvych päť osôb. Po ukončení paľby preto špeciálne jednotky ešte zachovávali pozície, keďže sa nevedelo, či niekde nie je ďalší páchateľ alebo páchatelia. Až neskôr sme sa dostali do bytu so zavraždenou rodinou. Lenže ani vtedy sme nemohli začať s obhliadkou činu, pretože sme hľadali ďalšieho možného páchateľa a nechceli sme na mieste činu znehodnotiť stopy. 
.až do vašej tlačovky s ministrom Lipšicom o 14.30 sme si neboli istí, či má polícia situáciu pod kontrolou a či občania nemajú dôvod na strach. Nedalo sa verejnosť upokojiť skôr?
Nedalo, pretože sme naozaj dovtedy nevedeli, či je to už celé uzavreté. To, že osádka auta, ktorá vraj unikla z miesta činu, nemá na sto percent nič spoločné so streľbou, sme sa dozvedeli desať minút pred tlačovkou. O čom by sme informovali hodinu predtým? O tom, že jeden páchateľ je zlikvidovaný a druhý uniká? Alebo možno ani neuniká?
.nedalo sa upokojiť aspoň miestnych obyvateľov Devínskej?
Nie celkom, pretože sme pracovali aj s informáciou, že jeden z páchateľov unikol do blízkeho hája či lesa. Špeciálne jednotky preto prehľadávali aj tieto miesta. Kým sme neboli v akom-takom obraze o tom, kto strieľal a čo sa vlastne stalo, nemohli sme ľuďom tvrdiť, že to máme pod kontrolou. 
.minister Lipšic ohlásil ako preventívne opatrenia vočí takýmto prípadom zavedenie psychotestov či obmedzenie zbraní v obehu. Sú to skutočne prospešné opatrenia, alebo ich účelom bolo najmä upokojiť verejnosť?
Sú dve roviny opatrení, ktoré treba prijať. Prvá je policajno-pracovná rovina, to znamená, že minútu po minúte analyzujeme, ako polícia pristupovala k zásahu. Je zaujímavé, že čím viac zásah analyzujeme, tým väčšmi ho vidíme ešte v lepšom svetle než na samom začiatku. Policajti konali správne možno až intuitívne. Na príklade tejto akcie hľadáme momenty, ktoré by sme mohli v budúcnosti pri takýchto operáciách zlepšiť. Ale zatiaľ sme nedokázali nájsť nič, čo by sme mohli zasahujúcim policajtom vyčítať. Spôsob hlásenia, spôsob približovania, spôsob získavania informácií od občanov v paľbe, to všetko fungovalo výborne. Druhá rovina opatrení sú tie politické, ktoré majú verejnosť upokojiť a načrtnúť riešenia. 
.ako ich teda hodnotíte?
Pozitívne. Medzi občanmi je naozaj veľmi veľa zbraní. 
.koľko zbraní takého druhu, aké mal Harman, je v legálnej držbe?
Je to pár tisíc. Takúto samočinnú zbraň nemožno držať inak než na športové účely. Kvalitné ostreľovacie zbrane sú veľmi drahé, ale takéto, pôvodom vojenské útočné zbrane prerobené na jednotlivé strely sú už podstatne lacnejšie. 
.už sa vie, či mal Harman svoju zbraň prerobenú na streľbu dávkami? 
K tomu sa nebudem vyjadrovať, čakáme na písomné vyjadrenie znalcov. 
.prejdime k inej téme. Vláda chce ušetriť plošne desať percent. Čo bude znamenať mínus desať percent pre políciu?
Budeme sa snažiť, aby sme to dosiahli.
.čo to znamená: prepúšťanie policajtov, šetrenie na technike...?
Desať percent je dosť veľký obnos najmä vzhľadom na to, že už teraz šetríme o 20 až 30 percent.
.nebude ďalšie šetrenie na úkor bezpečnosti v krajine?
Urobíme to tak, aby nebolo.
.viete naznačiť, kde sú rezervy?
Rezervy sú všade na každom kroku, štátna organizácia je zvyknutá správať sa rozšafne. Štyri roky som pracoval v súkromnenj sfére, zažil som krízu, viem preto, kde aj ako treba šetriť. 
.mohli by ste uviesť nejaký konkrétny príklad rozšafnosti?
Napríklad na chodbách sa sústavne svieti. Keď som prišiel, zaviedol som pravidlo, aby sa svetlá vypli. Nesmie sa zbytočne jazdiť. Služobné cesty treba mať premyslené, cesty do zahraničia musia byť krátke a iba v nevyhnutných prípadoch a podobne. Prijal som teda už prvé opatrenia a povedal všetkým nadriadeným, že oni sú zodpovední za to, aby sa šetrilo. Ak to urobiť nevedia, budú vyradení. 
.dotkne sa šetrenie aj policajtov v teréne?
Mojou snahou je, aby sa tu šetrilo čo najmenej. 
.vážnou témou sú výsluhové dôchodky pre policajtov. Keď chcel systém reformovať minister Palko, policajti začali štrajkovať. Zmení sa na výsluhových dôchodkoch niečo za najbližšie štyri roky?
So všetkými silami budem bojovať za zachovanie týchto sociálnych výhod, pretože policajti si ich podľa mňa zaslúžia. Chcem, aby polícia vyzerala tak, že spoločnosť bude chápať, že si policajti tieto výhody zaslúžia. Nie vyhrážkami, že ak nás nezaplatí štát, urobí tak mafia, ale tým, že polícia bude so zločinom bojovať. Tomu musí zodpovedať aj širší obraz policajného zboru. 
.čo to znamená?
Zakázal som všetkým nadriadeným, aby sa zúčastňovali na spoločenských a reprezentačných akciách, aby pestovali nákladné hobby ako golf, jachty či drahé rybačky, ktoré si vyžadujú vysoké náklady. Policajt by nemal žiť spoločenským životom, jeho životom je služba. Nikdy nesmie spáchať priestupok, nikdy žiadny prečin, nesmie podnikať, zúčastňovať sa na politických akciách, nemal by si vypiť ani na oslave, pretože nevie, kedy bude akcia a kedy bude musieť zakročiť. Nesmie v podstate robiť nič, len čakať a byť v strehu, kedy ho zavolajú do akcie. Takýto policajt je po dlhoročnej službe psychicky aj fyzicky vyčerpaný, preto si zaslúži výhody. Všetko robí pre občanov a pre štát, preto si zaslúži, aby sa potom o neho občania svojimi daňami postarali. 
.systém na Slovensku je však výrazne štedrejší ako v Nemecku alebo iných krajinách. Policajt v 35-tich rokoch je pre políciu dôležitý, jeho odchodom do dôchodku stráca polícia aj jeho skúsenosti. 
Policajt je po dvadsiatich rokoch služby psychicky aj fyzicky zničený. Nemôže si dovoliť nič, deň, noc, v zime či v lete je v službe. Preto si zaslúži, čo mu súčasná legislatíva garantuje. 
.vy však hovoríte o ideálnych policajtoch, realita však často vyzerá inak.
 Realita je taká, že ani ja by som niektorým nedal nič. Možno by sa to dalo zmeniť, aby nárok na výsluhový dôchodok mali tí, čo si to zaslúžia, a nie takí, čo sedia v kanceláriách. Alebo u toho, kto bol päť rokov v teréne, a potom desať rokov pracoval ako analytik či personalista, by sa na výsluhový dôchodok zarátalo iba tých päť rokov. Hoci zákon, ktorý zakazuje policajtom podnikať, sa týka všetkých, aj tých, čo sedia v kanceláriách. Musíte si uvedomiť, že obyčajný človek si môže zarobiť, koľko chce, nie je nijako obmedzený. Policajt je obmedzený zákonom a nesmie. Preto budem tieto istoty pre policajtov stále presadzovať. Bez nich by mnohí kvalitní policajti v tom strese možno ani nevydržali. 
.prax však vyzerá skôr tak, že mladí ľudia vstupujú do polície preto, že je to stabilné, pokojné zamestnanie, kde toho stresu až tak veľa nie je.
Dva roky možno nemajú žiadny stres, ale potom príde nejaký fanatik v Devínskej Novej Vsi a policajt skončí s prestrelenou hlavou. Dostane sa do prestrelky a môže skončiť na celý život ako invalid. Nikto nevie, kedy to príde, ale prísť to môže. Chcem policajtov inštruovať tak, aby sme si svojou činnosťou, prístupom a komunikáciou s občanmi tie dôchodky zaslúžili. Nie demonštráciami ani hromadným odchodom do civilu, ako nátlakovou zbraňou na politikov. Účinnejšia metóda je, keď budeme svoju prácu vykonávať dobre a občania povedia, ži si policajti svoje výhody zaslúžia. Sú totiž pripravení postaviť sa a zachrániť vám život. 
.prípad mesta Sereď, kde sú občania frustrovaní z organizovaného zločinu, ukázal systémový problém. Oficiálne mesto nevykazuje vysokú kriminalitu, občania sú tam však so situáciou nespokojní. Zdá sa teda, že bude potrebné zmeniť niečo na vykazovaní trestnej činnosti alebo robení štatistík. 
Je to jedna z prvoradých úloh, pred ktorou stojíme. Musíme zaviesť nový systém hodnotenia práce, hodnotiť nielen kolektív, ale aj jednotlivca a bezpečnosť neposudzovať podľa štatistických ukazovateľov, ale podľa vnímania občanov, ktorí tam žijú. Keď štatistiky hovoria, že situácia je dobrá a občania sa sťažujú, musíme to vnímať ako problém. 
.ako je možné, že štatistiky to nezachytia? 
Niektoré veci ako arogantné správanie voči dievčatám na ulici štatistiky nezachytia. Nejaký čas sa to možno tolerovať dá, ale keď sa preleje pohár, je zle. Na druhej strane treba povedať aj to, že primátor Serede, ktorý teraz poukazuje na veľmi zlú situáciu, pred rokom odovzdával riaditeľovi polície ďakovné listy, aká je situácia výborná.  
.o čom to svedčí?
 O tom, že sa blížia komunálne voľby a treba niečo prezentovať.
.sereď je však naozaj problémové mesto... 
To viem, ale treba povedať aj túto vec, pretože sa stala. 
.sereď je okrem iného mestom prostitúcie, ktorá je prepojená s organizovaným zločinom, plánujete proti nej nejako zasiahnuť?
Prostitúcia je jedna z foriem, ktorou si organizovaný zločin zarába. Nezarábajú prostitútky, ale tí, ktorí to organizujú. Treba tiež zvážiť, kde prostitútky postávajú. Nie je to v každom meste, iba na niektorých miestach. Povedal som to aj ľuďom v Seredi, že stoja tam, kde je o ne nejaký záujem, kde je dopyt. Keby v Seredi nebol dopyt, nestáli by tam. 
.iste, ale chystáte sa nejako zasiahnuť?
(Ticho.) Zasiahneme aj tam. 
.kriminalita má na Slovensku do istej miery zónový charakter, na východe dominujú problémy v spolužití s Rómami, na západe mafia, inak na Horehroní, inak v Bratislave. Špecializuje sa polícia na miestne problémy?
Každá lokalita má nejakú svoju špecifickosť, záleží od toho, kto tam žije, či je v regióne vysoká nezamestnanosť, či je to priemyselná oblasť, koľko ľudia zarábajú a podobne. Organizovaný zločin sa tomu prispôsobuje a hľadá miesta, ako z toho vyťažiť a poskytnúť občanom niečo, čo je legálne nemožné alebo čo nedokáže zabezpečiť štát alebo podnikatelia. Tomu zodpovedá prostitúcia, drogy, kradnuté autá alebo čokoľvek iné. Policajný zbor sa tomu nesmie prizerať, nesmie byť benevolentný a prizerať sa, ako získava mafia nadvládu nad ulicou. Úlohou polície je vytláčať pozície organizovaného zločinu, aby nekonal verejne, ale v ilegalite. Občania nevnímajú ako priame ohrozenie, keď niekto nevýhodne predá emisie na vzduch, ale skôr, keď im niekto vykradne pivnicu. Ľudí v Seredi viac trápi ukradnutý bicykel, pritom spoločenská závažnosť je oveľa nižšia ako v prípade predaja emisií. Polícia musí pokryť všetky polia pôsobenia zločinu a rozdeliť si sily. V Anglicku je polícia veľmi obľúbená, pretože sa zamerala presne na to, čo ľudia chceli. Strážili pieskoviská, priechody a bolo ich vidieť. Spája sa s tým však riziko, že polícia nebude schopná pokryť terorizmus alebo organizovaný zločin. Popularita nie je všetko a prišli na to aj v Anglicku. 
.spomenuli ste emisnú kauzu. Obrátili sa už na vás noví ministri s podnetmi na vyšetrovanie káuz Ficovej vlády?
Áno, je to viacero prípadov. Problém niekedy je, že niektoré veci nemožno kvalifikovať ako trestné činy. Orgány činné v trestnom konaní môžu vyšetrovať len trestné činy, nie obchodné spory. 
.ešte ako viceprezident ste hovorili, že polícia nie je personálne pripravená riešiť niektoré ekonomicky sofistikované prípady. Je to už dnes lepšie?
Máme úzku skupinu odborne zdatných policajtov. Problémom občas je, že policajt sám nemôže kvalifikovať niektorú operáciu ako nevýhodnú, musí to konštatovať napríklad daňový, colný úrad alebo nejaký znalec, aby to súd akceptoval. Stojí to milióny eur, predlžuje to vyšetrovanie a policajt až na konci skonštatuje, že ak vznikla ekonomická škoda, stal sa trestný čin. 
.náš časopis bol v minulosti veľmi kritický k trojuholníku Kaliňák-Trnka-Packa, ako ich hodnotíte vy?
Zaumienil som si, že predchádzajúcich predstaviteľov nebudem hodnotiť, sústredím sa na budúcnosť. Chcem využiť, čo sa dá a budovať nanovo. Nechcem sa vyhovárať na predchodcov, preto sa k otázke bližšie nebudem vyjadrovať. 
.keď nechcete hovoriť o minulosti, povedzte, aké máte vzťahy s generálnym prokurátorom Trnkom, ktorý brzdí mnohé vyšetrovania?
Niekoľkokrát sme spolu rokovali a výsledky považujem za konštruktívne. Hovorili sme o mojich predstavách zmeny organizácie práce a spolupráce polície a prokuratúry. Všetky moje návrhy kvitoval. 
.kedysi ste sa preslávili výrokom, že chápadlá mafie siahajú až do parlamentu. Ako je to v roku 2010?
Vtedy som musel písať do parlamentu rôzne vyjadrenia, nechcem ich písať opäť, takže neodpoviem.
.a čo hovoríte na Vinca Lukáča a jeho výrok?
Ja ho pri týchto výrokoch nevnímam ako poslanca, ale ako hokejistu, ktorý bol dobrý a mohol si dovoliť čokoľvek, a preto poznal rôznych ľudí a oni poznali jeho. Stále možno žije v týchto spomienkach (úsmev.) 
.poslanec by si však mafiánov nemal ctiť, nie?
Nemyslím si, že to myslel tak vyslovene, aj keď neviem, ako to myslel. Kedysi som niečo podobné zažil v Dunajskej Strede, keď ešte žili starí mafiáni. Kto si ich vážil, toho si vážili aj oni a nechali ho existovať. Policajt, ktorého mafiáni odzdravili, bol hrdý sám na seba, že na neho vôbec reagujú. 
.je dnes na Slovensku taká mafiánska lokalita, ako bola Dunajská Streda 90. rokov?
Nič podobné už na Slovensku neexistuje. 
.štyri roky ste pôsobili mimo polície, boli ste zamestnaný v súkromnom sektore. Začali ste konečne chodiť na nejaké spoločenské podujatia?
Nie, nechodil som. Pôvodne som si myslel, že budem, ale zistil som, že na to nemám povahu. A ani ma nikam nepozývali (smiech.)
Jaroslav Spišiak (45)
Študoval na Akadémii policajného zboru a Chemicko-technologickej fakulte, v minulosti pôsobil ako okresný riaditeľ polície v Dunajskej Strede, prvý viceprezident policajného zboru, bezpečnostný expert v Slovnafte, po voľbách v júni 2010 sa stal prezidentom policajného zboru. Je ženatý, má dve deti. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite