Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

New York Petra Breinera

.peter Breiner .časopis .osobnosti

Neďaleko Ground Zero, miesta, na ktorom stáli do 11. 9. Dvojičky, na mieste domu, do ktorého dokonca vletela časť jedného z osudných lietadiel, si naši moslimskí spoluobčania chcú postaviť mešitu a kultúrne centrum. V krajine máme náboženskú slobodu, takže by to, teoreticky, nemal byť problém. Je. Newyorský a čiastočne až celoamerický. Až 70 percent Američanov a 63 percent Newyorčanov si myslí, že je to nepatričná, nevkusná či priam nesprávna myšlienka. Debatuje sa, demonštruje sa a vášne sa stupňujú.

Iniciatíva za postavenie mešity sa volá Projekt 51, ale pôvodný názov bol Iniciatíva Cordoba. Keďže pomerne logicky vznikali nepríjemné asociácie na cordóbsky kalifát a ideu svetovej nadvlády islamu, marketing projektu názov rýchlo zmenil. Sympatií nepribudlo. 
Demokraticko-liberálno-politickokorektne-všeobjímajúco-multikulturálni spoluobčania tvrdia, že demokracia a tolerancia je nadovšetko, zatiaľ čo ostatní reagujú podľa miery rozhorčenia a intelektu – od protestov cez demonštrácie a plány na výstavbu homosexuálneho baru vedľa mešity (na testovanie tolerancie) až po močenie na modlitebné koberčeky a fyzický útok na moslimského taxikára. 
Keď sa pred pár dňami začal Ramadán, prezident Barack Hussein Obama pri oslave v Bielom dome skonštatoval, že islam bol odjakživa pevnou súčasťou USA a hrá obrovskú rolu pri šírení spravodlivosti, pokroku, tolerancie a dôstojnosti všetkých ľudských bytostí. A že je to náboženstvo mieru.
Je to naozaj tak, len treba doplniť, že Korán, posvätná a záväzná kniha všetkých moslimov, dodáva, že mier je možný len v prípade, že sa celý svet podriadi islamu. Asi preto sa len za doterajších 16 dní najposvätnejšieho moslimského sviatku uskutočnilo  v mene tohto mierového náboženstva 103 teroristických útokov, pri ktorých zahynulo 472 ľudí. Počet útokov v mene ostatných, nie až takých mierových náboženstiev – 0.
V samotnom New Yorku je okolo stovky mešít a žiadna doteraz nikomu neprekážala. Ak je teda islam taký tolerantný, ako vraví Hussein, tak by možno v rámci tolerancie názoru takmer troch štvrtín obyvateľstva mohli moslimskí bratia postaviť mešitu niekde inde. Ale im ide o ten svetový mier...
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite