Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Doma

.časopis

Úplatky na obrane
Polícií sa podarilo zadržať veľkú rybu. Prípad trenčianskeho podnikateľa Miroslava D., ktorý je obvinený z machinácií pri verejnom obstarávaní, naznačuje to, o čom už v podstate aj vrabce na strechách čvirikali. V tejto krajine sa pri štátnych zákazkách čulo kšeftovalo a preborníkom v tejto činnosti bol v posledných štyroch rokoch rezort obrany.
Miroslav D. mal byť podľa polície kľúčovým človekom pri získavaní zákaziek na ministerstve obrany. Od podnikateľov mal za to brať provízie vo výške desať percent. Podľa policajných vyšetrovateľov u zadržaného podnikateľa našli v trezore 173-tisíc eur rozdelených v obálkach s nápismi firiem, od ktorých pochádzali. Na zákazkách v rezorte obrany profitovali aj jeho firmy, ktoré za posledných päť rokov zarobili 1,7 milióna eur. Polícia dokonca vtrhla priamo do budovy ministerstva obrany, kde výberová komisia rozhodovala o jednom z tendrov. Podľa medializovaných informácií sa však členovia komisie z anonymu dozvedeli, že sú podozriví a vybrali najlacnejšiu ponuku. Špecializovaný súd najskôr Miroslava D. zobral do väzby z dôvodu, aby nepokračoval v trestnej činnosti a neovplyvňoval svedkov, Najvyšší súd ho však neskôr z väzby prepustil. Podľa Najvyššieho súdu nebola zo strany prokurátora dodržaná zákonná 48-hodinová lehota na žiadosť o vzatie do väzby. Miroslava D. naložili policajti do auta 17. augusta o 12.30 a žiadosť o vzatie do väzby prokurátor odoslal až 19. augusta o 17.30. Prokuratúra však tvrdí, že chybu neurobila a polícia argumentuje tým, že podnikateľ s ňou bol dobrovoľne až do 17.05, odkedy plynie lehota. 
Bývalý minister obrany a dnes poslanec za Smer Jaroslav Baška tvrdí, že o korupcii na ministerstve obrany nič nevedel. „Nech sa to naozaj prešetrí a nech sú vyvodené dôsledky. Ja toho pána nepoznám, nikdy som s ním nehovoril. Mňa to naozaj mrzí, že sa niečo takéto udialo, v rezorte sme urobili veľmi veľa práce,“ povedal Baška pre denník Sme. 
V súvislosti s ministerstvom obrany sa minulý týždeň objavili aj informácie o tom, že rezort počas minulej vlády platil za mediálne školenia, pri ktorých je však podľa jeho súčasného hovorcu nejasné, či sa vôbec uskutočnili. Školiť mala opäť dobre známa mediálna poradkyňa Ľubica Mižičková, ktorá za ťažké peniaze školila aj funkcionárov ministerstva financií. 
.jm

Ďalší múr
Slovensko má ďalší múr oddeľujúci Rómov a Nerómov. Nový dvojmetrový múr pribudol v Michalovciach a zabraňuje Rómom z osady Angy mlyn prechádzať cez sídlisko Východ. Jeho obyvateľom prekážalo, že Rómovia znečisťujú okolie. Preto si prenajali pozemok od mesta a za vlastné postavili na ňom múr. Rómovia sú nespokojní, pretože majú teraz ďalej do mesta. Múrom sa bude zaoberať aj ombudsman.
.eč

Balíček prebalia
Záchranný balíček verejného rozpočtu zrejme ešte prejde korekciou. Na kritiku koaličných partnerov aj ekonomických analytikov narazili najmä návrhy z dielne Mikloš-Mihál, predovšetkým zmeny v odvodoch, ktorými sa má plátať diera z príjmovej strany. Analytikom prekáža, že sa tým zvýši cena práce. Vláde odporúčajú zvýšenie DPH a ráznejšie škrty.  
.gaš

Radičová zaujala
Po tom, ako Slovensko neschválilo pôžičku Grécku, si premiérka Radičová počas návštevy Nemecka užívala mediálnu pozornosť. Pomoc pre Grékov je v Nemecku témou, a tak nečudo, že „Železná lady“ malej-veľkej krajiny stála za povšimnutie. A to tak bulváru, ako aj serióznym médiám. Pozornosť vzbudila najmä jej kritika komisára pre hospodárske a menové záležitosti Oliho Rehna. 
.gaš

Odvolávanie
Robert Fico chce odvolávať šéfa parlamentu Sulíka. Nepáči sa mu, že SaS nenominovala zástupcu do Ústrednej komisie pre referendum, ktoré iniciovala. Kritizoval aj Sulíkov výrok, že dôležitejší sú členovia okrskových komisií, ktorí vedia sčítanie ovplyvniť. Sulík reagoval, že slovo ovplyvniť použil v zmysle dohliadnuť a poďakoval sa Ficovi za reklamu referenda.
.jm

Sponzori
Vo vyšetrovaní financovania Smeru pribudol nový rozmer. Anonymný zdroj  informoval prokuratúru o troch sponzoroch a sumách, ktorými mali prispieť na kampaň strany  v parlamentných voľbách v roku 2006. Po zverejnení zmlúv o predávaní postov v štátnej sfére a nahrávke, kde hlas podobný hlasu Roberta Fica hovorí o podivnom získavaní peňazí pre stranu Smer ide o ďalšiu v rade indícii o skutočnom financovaní Smeru.
.gaš 
Vincent Lukáč/
Novému poslancovi za SNS a bývalému hokejistovi zhorelo požičané luxusné auto. Poslanec si nemyslí, že to súvisí s politikou, tvrdí, že nemá dlhy ani nepriateľov a nepotrebuje ani ochranku. Ozbrojení muži sa už však v jeho blízkosti vyskytujú. 
Karol Mitrík/
Nový šéf tajnej služby si môže konečne sadnúť do kresla. Po týždňoch vybavovania je previerka pre šéfa SIS hotová. Napokon ju nezastavilo ani nie celkom jasné angažovanie sa Mitríka v kauze košického viceprimátora Eugena Čuňa, který bol obžalovaný z korupcie. 
Momodou Ceesay/
Útočník Žiliny sa stal krátko po príchode na Slovensko nielen hviezdou svojho klubu, ale aj celej ligy. Troma gólmi v dvojzápase proti Sparte sa zaslúžil o postup Žiliny do skupinovej fázy Ligy majstrov. Tá si takto zahrá s Chelsea, Marseille a Spartakom Moskva. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite