Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Skrytá budúcnosť americkej ekonomiky

.martin Feldstein .časopis .týždeň v ekonomike

Aké zlé sú vyhliadky americkej ekonomiky? Nanešťastie sa to nedá predpovedať. V súčasnosti sa často objavujú predpovede, že americká ekonomika porastie v budúcom roku. Ale čo to znamená?

Prognostici, ktorí predpovedajú rast ekonomiky, nemajú ani odvahu hovoriť, že rast bude presne trojpercentný. Každý prognostik si je vedomý, že súčasný rast môže byť vyšší alebo nižší ako číslo, ktoré uvádza. Existuje rozpätie možného rastu a autor predpovede nám prezradí iba jednu možnosť, ktorú on pokladá za uspokojivú. 
.prognózy
Ale keď nám  prognostik hovorí, že „očakáva“ rast na úrovni troch percent, znamená to, že podľa neho bude rast pravdepodobne nad troma percentami či pod touto hranicou, teda medián? Alebo to znamená, že podľa neho bude rast približne tri percentá, hoci môže veriť tomu, že to bude skôr menej ako viac tejto hodnoty? Veľa prognostikov je presvedčených o vysokej pravdepodobnosti toho, že hospodárstvo sa v nasledujúcich dvanástich mesiacoch prepadne a nastane dvojitý prepad v oživovaní. Oni si to pokojne môžu myslieť, a pritom stále predpovedať dvojpercentný rast na nasledujúcich dvanásť mesiacov ako najviac pravdepodobnú možnosť rozpätia. Každý, kto v ekonomike pôsobí, závisí od prognóz – či už je to podnikateľ, investor alebo vláda. Všetci potrebujú vedieť pravdepodobnosť najnižšieho či najvyššieho rastu, ako aj mediánovú predpoveď. Ale informácia je skrytá. Niektoré prieskumy prognostikov hovoria o rozpätí predpovedí pre rôzne skupiny výskumníkov. Môžeme si prečítať, že priemerná predpoveď rastu 20 rôznych prognostikov je 2,8 percenta, z toho päť najvyšších predpovedí je na úrovni viac ako 3,2 percenta, päť najnižších predpovedí je pod  2,5 percenta. To je síce dôležitá informácia, ale nehovorí nič o tom, do akej miery pripúšťa každý prognostik aj rast, ktorý môže byť napokon menší ako jedno percento alebo dokonca záporný. Posledné údaje o americkej ekonomike zvýšili pravdepodobnosť, že hospodárstvu sa minie para a bude v nasledujúcich dvanástich mesiacoch klesať. Hlavný dôvod na zvyšujúci sa pesimizmus je ten, že vládne stimulačné programy, ktoré zvýšili míňanie od leta 2009, sa blížia ku koncu. Keď sa skončia, míňanie začne klesať.
.zlyhanie podpory
Vládne programy zlyhali v pumpovaní ekonomiky tak, ako bolo zamýšľané. Poskytli štartovaciu iskru, ale zdá sa, že tá iskra nevzplanula. Napríklad daňové úľavy pre kupcov áut (šrotovné) spôsobili rast HDP v treťom kvartáli 2009, ktorý spôsobila zvýšená automobilová produkcia. Ale dnes, keď sa podpora skončila, tak výška predajov a výroby áut opäť klesli. Posledný spotrebiteľský prieskum hovorí, že úroveň plánovaných nákupov auta je najnižšia za posledných 40 rokov. Hoci ročný rast HDP za prvý štvrťrok tohto roka bol tri percentá, skoro celý tento rast tvoria zásoby na sklade, ktoré sa vytvorili pri neuspokojivých predajoch. Ak by sme vyňali skladové zásoby, tak by výsledné tržby za prvý štvrťrok znamenali rast iba vo výške 0,8 percenta ročne a 0,2 percenta v porovnaní so štvrtým štvrťrokom minulého roka. Druhý kvartál profitoval z nárastu spotreby domácností, keďže ľudia využili daňové výhody pri kúpe nehnuteľností, ktoré sa skončili v apríli. Ale čo sa stane v treťom kvartáli, keď sa aj tento program skončí? Pokiaľ niekto bude predpovedať návrat recesie ako najpravdepodobnejší výsledok ekonomiky, nemusí sa mýliť. Myslia si to viacerí z nás. Nanešťastie, o týchto prognózach, ktoré pritom nie sú nepravdepodobné, sa verejne nehovorí.  
Autor je profesor ekonómie na Harvard University. Bol vedúcim ekonomický poradca  Ronalda Reagana a prezident Národného úradu pre ekonomický výskum.  



Copyright: Project Syndicate, 2010.
www.project-syndicate.org
 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite