Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vábničky

.časopis .európa

Trikrát aj o tom, čo je a nie je pre krajinu cool. Veľká Británia objavuje svoju minulosť a očisťuje svoju prítomnosť. Čierna Hora by zase chcela získať niečo pre budúcnosť. Vraj sa však predáva príliš lacno.

Labouristi odišli, s nimi nálepka cool Britannia, ktorú tak propagovala blairovská mašinéria public relations ešte v deväťdesiatych rokoch. Vtedy, keď sa Downing Street stala obľúbenou destináciou pre rockové hviezdy typu Oasis, keď sa zo starých a ctihodných ostrovov, materskej krajiny parlamentarizmu a najlepších tradícií individuálnej slobody, mala stať výkladná skriňa priťahujúca čo najviac mladých a trendových ľudí. Vyšlo to, ale potom sa nálepka obdrala – tak ako sa labouristická energia vyčerpala a dôvera voličov v riešenia, ktoré labouristi ponúkali, tiež.
.buďme hrdí na pamiatky
Dnes má Británia znovu konzervatívnu vládu a tá robí, čo môže, aby sa od svojej predchodkyne dištancovala. Čo nezvládne jasne odlíšiť v politickej oblasti, to doháňa v imidži. A tak sa od cool Britannie posúva smerom ku good old Britain. Premiér David Cameron vyhlásil, že doteraz Británia trestuhodne zanedbávala svoje kultúrne a historické dedičstvo. Na pohľad to vyzerá ako apel na staromilcov, v skutočnosti je to pragmatické úsilie o zisk v budúcnosti. Británia sa naozaj môže hrdiť pozoruhodnými pamiatkami, ich prezentácia v cestovnom ruchu je však podľa Camerona nedostatočná. Premiér, ktorý sa chváli, že rád dovolenkuje v Británii, hovorí: „Chcem nás vidieť medzi piatimi najnavštevovanejšími destináciami na svete. No to znamená, že musíme byť konkurencieschopní. Napríklad si vezmime čínskych turistov. U nich sme v popularite na dvadsiatom druhom mieste. Zato Nemecko vraj bude onedlho u nich v prvej desiatke. Prečo tam nemôžeme byť aj my?“ A dodáva: „Ak nemôžeme Nemcov vždy poraziť vo futbale, určite ich môžeme poraziť v cestovnom ruchu.“
Labouristi sa ohradili, že konzervatívci nerobia konkrétne kroky, aby cestovnému ruchu pomohli. A konzervatívci odsekli, že labouristická vláda cestovný ruch nedocenila, keď za trinásť rokov, čo bola pri moci, vystriedala na poste ministra pre cestovný ruch až osem ľudí. „Nepochopili naše národné dedičstvo. Brali peniaze z Národnej lotérie, čím okrádali pamiatky, pretože pamiatky nezodpovedali ich imidžu cool Britannie,“ povedal na adresu labouristov Cameron.
Hádky o to, kto je cool, a kto nie, pôsobia aj v politike pubertálne. No ak by sa Britom podarilo svoje krásne pamiatky lepšie prezentovať a aj predať, tak rozhodne palec hore.
.kde budú piť Briti?
No čo sa týka spojenia celebrít s Downing Street, to je už asi zavedené navždy. Ani premiér David Cameron nemohol obísť mlčaním odchod hviezdneho Davida Beckhama z aktívnej futbalovej kariéry. A tak mu pekne poďakoval za to, akým bol vzorom a aké krásne chvíle Britom pripravil.
Z nejakého voľnomyšlienkárstva a podlízavosti voči najmladším voličom (a ešte nevoličom) však Camerona obviniť nemožno. Poistil sa proti tomu exemplárne: podporuje zvyšovanie cien alkoholu v Británii, pretože chce eliminovať všeobecnú náklonnosť k opíjaniu, ktorou je britská mládež známa. Nečudo, že konzervatívna vláda netúži po tom, aby jej občania pestovali pitie sťaby národný šport. No ktovie, či si David Cameron uvedomuje, že zvýšenie cien alkoholu na domácom fronte podporí cestovný ruch v krajinách, kam budú niektorí Briti ešte častejšie chodiť obracať poháriky.
.málo za občianstvo?
Ale čo sú britské letné naťahovačky oproti hrdému gestu Čiernej Hory, ktorá ponúka rovno svoje občianstvo, a to za 500-tisíc eur? Nový občan sa ich zaviaže investovať, a má pas. Logická otázka znie, kto by už chcel občianstvo Čiernej Hory. Nuž, kadekto. Investovať sa tu chystá napríklad rusko-britský milionár Roman Abramovič či americké tenistky, sestry Serena a Venus Williamsové.
Európskej únii sa iniciatíva Čiernej Hory nepozdáva. Jednak vraj vyhlásila, že pol milióna eur je za občianstvo málo. A potom, že takto Čiernohorci podporia príchod podozrivého kapitálu a podozrivých osôb. Je pravda, že Čierna Hora podľa ústavy svojich občanov nevydáva, a tak by sa mohli rozmnožiť rady tých, ktorí na jej území hľadajú azyl pred stíhaním. Už teraz je držiteľom čiernohorského občianstva bývalý thajský premiér Thaksin Šinavatra, stíhaný pre korupciu. Navyše, občania Čiernej Hory majú možnosť bezvízového voľného pohybu po celej EÚ. Práve odňatím bezvízového styku sa teraz Brusel vyhráža, ak Čiernohorci svoju kontroverznú ponuku neodvolajú.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite