Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Zmluvy a nálezy 
Predseda parlamentu Richard Sulík zverejnil zmluvy, uzatvorené Kanceláriou Národnej rady za rok 2010, na internete. Postupne majú na stránke parlamentu pribudnúť aj zmluvy za predchádzajúce roky. Sulík ich chce sprístupniť v záujme zvýšenia verejného dohľadu nad hospodárením inštitúcie. Predseda parlamentu sa pozrel aj na rekonštrukciu Bratislavského hradu. Prvú etapu rekonštrukčných prác na samotnom paláci síce nechá dokončiť, ale druhú etapu, v rámci ktorej mal Váhostav Juraja Širokého obnoviť barokovú záhradu, oranžériu a jazdiareň a rekonštruovať poslanecké kancelárie a podzemné garáže, zrejme zastaví. 
K zmluvám bývalej vlády sa vyjadrila aj premiérka Iveta Radičová. Šéfka exekutívy chce analyzovať zmluvy nad 
5 000 eur, ktoré boli uzavreté od 1. mája do 8. júla – teda v období krátko pred a krátko po parlamentných voľbách. Vláda má o Radičovej návrhu rokovať už na najbližšom zasadnutí. Podľa návrhu je potrebné zistiť riziká zmlúv a preveriť ich potrebnosť. 
Zdá sa, že niečo podobné už urobil minister kultúry Daniel Krajcer, podľa ktorého ministerstvo ušetrilo už jeden milión eur tým, že zrušilo niekoľko neefektívnych verejných obstarávaní. Krajcer dal vraj preveriť všetky zmluvy uzatvorené krátko pred voľbami. Aj Krajcer do budúcnosti prisľúbil zverejňovanie zmlúv. Také, do ktorých verejnosť nebude môcť nahliadnuť, ministerstvo už uzatvárať nehodlá. 
Najzaujímavejšie však boli dva nečakané nálezy, o ktorých informovalo SME. Jedným z nich bola zmluva, ktorú počas ministrovania Viery Tomanovej uzavrelo jej ministerstvo s firmou Slov Inn, ktorá má blízko k bratislavskému staromestskému poslancovi Martinovi Borgulovi. Podľa zmluvy sa do budovy, ktorú vlastní, mal nasťahovať Inštitút pre výskum práce a rodiny, ktorý patrí pod rezort práce. Nový minister Jozef Mihál zatiaľ uvažuje, že sťahovanie zastaví a zmluvu nechá preveriť. 
Druhým nečakaným nálezom je pomerne veľká budova nad Bratislavským hradom. Luxusnú vilu začala počas minulého volebného obdobia rekonštruovať štátna akciovka Správa služieb diplomatického zboru, ktorej hlavným akcionárom je ministerstvo zahraničia. Vila vraj bola určená pre premiéra. Fico tvrdí, že o ničom nevedel. S firmou údajne rokoval bývalý šéf Úradu vlády Igor Federič. Vilu rekonštruovala firma Euroreal, ktorá za necelé dva roky zdvihla cenu z dvoch na štyri milióny eur. 
.tg
Liberálny dom
Nová šťuka v politickom rybníku už viackrát zaujala neošúchanými nápadmi. Šestnásť členov SaS založilo eseročku Liberálny dom, ktorá má jediný predmet činnosti – prenájom nehnuteľností. Strana ponúkla svojim poslancom, že si cez firmu môžu prenajať poslanecké kancelárie. Predseda strany Richard Sulík v tom konflikt záujmov nevidí, premiérka Radičová to považuje za absurditu. 
.tg
Nechce kontrolu
Prekáračka medzi ministrom financií Ivanom Miklošom a predsedom Najvyššieho súdu Štefanom Harabinom pokračovala aj minulý týždeň. Harabin zase neumožnil Miklošovi kontrolu, za čo dostal pokutu. Zopakoval to ešte raz a Mikloš pohrozil trestným oznámením. Nakoniec pripustil stretnutie, ak sa ho zúčastnia aj ombudsman Pavol Kandráč a generálny prokurátor Dobroslav Trnka. 
.tg
Zbytočné papierovanie
Chcete na to aj papier? Netreba! Takto sa možno porozprával bývalý minister vnútra Robert Kaliňák so Štefanom Gondom, ktorému začiatkom roka policajti na popradskom letisku pribalili do batožiny výbušninu. Na ministerstve vnútra sa totiž nenachádza žiaden zápis z rokovania. Kaliňákovi nechýbal: „V rámci mimosúdnej dohody neexistuje zákon, na základe ktorého je zápis povinný.“ 
.tg
Medzi svojimi
Odídem! Bolo to predčasné! Uvažujem nad tým! Určite nie! Po niekoľkých dňoch, keď nebolo jasné, či má koalícia 79 alebo len 75 hlasov, podpísali predseda SaS Sulík a líder Obyčajných ľudí Matovič dohodu, že OĽ neodídu z Poslaneckého klubu SaS. Ak by predsa len vystúpili, vraj sa vzdajú mandátov. Otázka znie, či sa v SaS inšpirovali Mečiarom, alebo to bol ich vlastný nápad.
.tg
Boja sa privatizácie?
Vláda plánuje čiastočnú privatizáciu železničného nákladného prepravcu Cargo a bratislavského letiska. Lenže podľa ministra dopravy Jána Figeľa by vstup strategických investorov nemal byť unáhlený. Najprv je potrebná finančná konsolidácia spoločností.. Iste, zdravšie firmy sa dajú neskôr drahšie predať, ale ako a za čo ich chce minister ozdraviť, to ešte neprezradil. Dobrá správa je, že vláda zruší nezmyselné spojenie troch štátnych železničných spoločností do jedného holdingu. 
.jr


_________________________________________________________________________


Miroslav Beblavý
Čo s fľašou slivovice, ktorú som dostal?, spýtal sa poslanec Miroslav Beblavý predsedníčky výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Renáty Zmajkovičovej. Tá mu šalamúnsky odvetila, že by mal vedieť posúdiť, či dostal dar v súvislosti s výkonom svojej funkcie. 
„Kráľ“ Svätopluk
Starí Slováci prezident Ivan Gašparovič a predseda Smeru Robert Fico minulý týždeň hovorili, že socha Svätopluka má zostať na Hrade. Starí Slováci z Matice zase skritizovali výber členov komisie, ktorá má sochu posúdiť. Ich kráľ sa k problému zatiaľ nevyjadril.  
 
Katarína Kližanová Rýsová
Exhovorkyňa Smeru je zase novinárka. Vyjadrenia bývalého šéfa na adresu novinárov nekomentovala: „Je to jeho osobný názor, nebudem ho hodnotiť, mám pocit, že novinár má právo položiť otázku a je čisto na politikovi, ako sa zhostí úlohy odpovedať na ňu.“
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite