Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Pri teakwonde oddychujem

.vladimír Volčko .časopis .šport

Na stretnutie prišla v tričku s logom svojho klubu. Rozprávala dlho a bolo z nej cítiť nadšenie a odhodlanie. Vraví, že nie je taekwondo ako taekwondo. Prvá dáma tohto športu u nás, Martina Lenhardtová.

.taekwondo nie je u nás také známe ako džudo alebo karate. Mohli by ste čitateľom opísať tento šport?
V prvom rade ide o bojové umenie. Založil ho generál Choi Hong Hi a hovoril o „ceste životom“. Keď si to rozdelíme, tak Tae je práca nôh, Kwon je práca rúk a Do je tá cesta životom. Máme päť základných zásad, ktoré si musíme pri vstupe do Do Jangu (telocvične –pozn. red.) uvedomiť. Ide o zdvorilosť, čestnosť, vytrvalosť, sebaovládanie a neskrotný duch, a tak isto päť je aj disciplín.
.je to vlastne šport?
Pre mladých áno, oni vítajú stretnutia s konkurenciou a radi súťažia. Vekom to však nadobúda iný rozmer. Ja mám 31 rokov a už to nie je len radosť či sklamanie po súboji, ale je to skôr o vzťahoch, ktoré ma napĺňajú šťastím.
.ako prebiehajú vaše tréningy?
Snažíme sa ich robiť hravou formou, motivovať ľudí a postupne ich zasväcovať.  Veľmi nám pomohlo stretnutie s majstrom Jerzym Jedutom z Poľska. Predtým sme boli v tme a hľadali svetlo... Keď tento inštruktor prišiel a ujal sa našich talentov, začali sme si to všetko užívať.
.taekwon-Do ITF sa vraj skladá z 3 200 presne opísaných pohybov...
Choi vychádzal napríklad z karate a ostrovného bojového kórejského umenia taekyon. Je to vraj najrafinovanejšie bojové umenie, ktoré je založené na zákonoch dynamiky a na presne opísaných uhloch a detailoch. V čísle 3 200 sú obsiahnuté techniky od desiateho kupu po deviaty dan, čiže od najjednoduchšej po najťažšiu.
.kto bol Choi Hong Hi?
Generál Choi sa narodil v roku 1918 a zomrel v roku 2002. Ako mladý človek bol chudý a bojazlivý. Bojové umenia mu priniesli silu ducha. Taekwondo vytvoril v období, keď bol vo väzení počas vojny Kórey proti Japonsku. 
.ako je možné, že umenie hlásajúce zdvorilosť, čestnosť a spravodlivosť je populárne v Severnej Kórei?
Choi sa nestotožňoval s nedemokratickým spôsobom života a vládnutia. Preto žil dlhé roky v Kanade. Jeho želaním bolo, aby ho pochovali v rodnej krajine a tu vzniká rozkol. Keď zomrel, prišlo k rozdeleniu na dve skupiny – na demokratickú vetvu, ktorá si stanovila prezidenta voľbou a na vetvu, ktorá mala osobu ako prezidenta vopred určenú. Slovenský zväz Taekwon-Do ITF je zaradený v demokratickej časti, na ktorej čelo sa dostal Tran Trieu Quan. Ten však zomrel nedávno počas zemetrasenia na Haiti. Nový prezident sa bude voliť v októbri v Bratislave počas Otvoreného európskeho pohára.
.ako sa vnímajú tie dve vetvy navzájom?
Súd vo Viedni rozhodol, že nemalo prísť k deleniu a malo sa pokračovať demokratickým spôsobom. Tí, čo sa to snažili stiahnuť inam, konkrétne kórejská komunistická vetva, konali protiprávne. Väčšina národných federácií však súťaží pod hlavičkou Tran Trieu Quanovej demokratickej vetvy. 
.vy ste trénerka slovenskej reprezentácie Taekwon-Do ITF. Dá sa z toho žiť?
Nie, ale ak by sa dalo, tak robím len to. Pracujem ako odborná asistentka na Prešovskej univerzite a dokončujem si aj doktorát v odbore andragogika (veda o výchove dospelých – pozn. red.). Pri bojovom umení oddychujem.
.ste pomerne mladá, prečo už nesúťažíte?
Mám problémy s bedrovými kĺbmi, porodila som krásnu dcéru a možno mi život dá ešte jedného potomka. Vrodená kĺbová chyba ma mrzí o to viac, že majster Jedut mi povedal, že keby som mala takého trénera, ako je on, dnes by som mohla mať tituly majsteriek Európy a sveta. Žiaľ, objavil ma až v roku 2002, keď som už mala dosť rokov a neskôr som sa stala prezidentkou zväzu.
.ale dnes ste viceprezidentka...
Bolo toho veľa. Stretnutia, vybavovania a iné pracovné a rodinné povinnosti. Terajší status trénerky reprezentácií SR a viceprezidentky zväzu mi vyhovuje najviac. Pozitívny vzťah s reprezentantmi a rozvíjanie tohto športu ma napĺňa.
.na posledných ME získalo Slovensko dve bronzové medaily a striebro v družstvách. Je to veľa?
Vzhľadom na to, že máme dvesto registrovaných športovcov, tak áno. Ja trénujem v Prešove a Ladislav Huňady, prezident zväzu, šiel budovať tento šport na západ Slovenska. Úspešní medailisti však pochádzajú zväčša z východného Slovenska, z klubu, ktorý sme tu spolu s Ladislavom a mojím otcom Františkom Novotným založili, a ktorému v súčasnosti šéfuje Peter Magda. Chuť bojovať a súťažiť do poslednej kvapky potu je na východe prítomná.  
.napriek úspechom sa o vás vie málo...
Keď vydáme správu v TASR, televízie záujem nemajú, občas niečo uverejní tlač. Snažili sme sa do médií preniknúť, ale časom sme rezignovali. 
. taekwondo sa nedávno objavilo aj na olympiáde. Prečo tam neboli slovenskí medailisti zo šampionátov?
Na OH je iné taekwondo. Volá sa Taekwon-Do WTF a je iné ako naše ITF. V 80. rokoch minulého storočia sa WTF odčlenilo a vytvorilo si vlastné pravidlá. Sú pre nich charakteristické chrániče hlavy a chrániče trupu, zatiaľ čo my máme chrániče na nohy a ruky, takzvané papuče a rukavice. A používame aj holenné chrániče. Odlišný máme najmä štýl boja a zostavy.
.bude aj ITF na Olympiáde?
Je taká ambícia...
.sú okolité krajiny v taekwonde pred nami?
Treba povedať, že tradícia je na Slovensku spomedzi krajín V4 najmladšia, keďže do Prešova priniesol toto umenie Afganec Jaan Zaher až v roku 1994. Prišiel študovať na vysokú školu do Košíc a bol aj mojím prvým trénerom. Napríklad Poľsko má okolo 80 klubov  a vyše 60 000 prívržencov. Česko má tiež veľmi dobrých bojovníkov, ale najmä pod kórejskou komunistickou vetvou, čiže my s nimi nesúťažíme. Rozdiel je však v tom, že Česi a Poliaci sú profesionálni športovci, zatiaľ čo my, alebo aj Maďari a Ukrajinci cvičíme na amatérskej báze.
.ako je to s peniazmi?
Do roku 2007 sme nemali žiadne dotácie od štátu. Keď sme zorganizovali ME v Poprade  Vysokých Tatrách  dostali sme peniaze od ministerstva školstva, z čoho sme boli nadšení. Bolo to však stále málo... Čo nás hreje pri srdci, je to, že športovci a funkcionári označili tento šampionát za jeden z najlepších v histórii.
.načo peniaze od ministerstva postačujú?
Dokážeme vybrať najlepších a ísť na majstrovstvá sveta alebo Európy. Nesmú však byť v Hondurase... Na škodu je to, že musíme často nechať dobrých športovcov vzhľadom na  financie doma. V tíme by sme mohli mať aj 20 športovcov.
.napríklad vicemajsterka sveta Lenka Palaščáková dnes už netrénuje vo svojom materskom klube, odišla kvôli štúdiu. Nie je to škoda?
Máme viac majstrov a vicemajstrov z ME a MS, ktorí študujú mimo domova, ale na Taekwon-Do ITF nezanevreli. Trénujú buď individuálne, alebo s iným klubom a pred šampionátom si spravíme spoločné sústredenie. Ak by bola možnosť praktizovať taekwondo profesionálne, za plat, podľa mňa by mali ochotu a odhodlanie robiť to aj na plný úväzok  úspechy predsa máme. Veď sme doteraz priviezli z majstrovstiev Európy 1 zlatú, 6 strieborných a 12 bronzových medailí, z majstrovstiev sveta 1 striebro a 1 bronz...
Martina Lenhardtová/ Narodila sa v roku 1979 v Prešove,  vyštudovala odbor andragogika na Katedre andragogiky FF PU, kde  aj  pôsobí ako odborná asistentka. V roku 2000  založila klub ŠK TKD GE-BAEK PREŠOV a neskôr sa stala prezidentkou Slovenského zväzu Taekwon-Do ITF. Dnes je  viceprezidentkou zväzu pre školsko-technické záležitosti a reprezentačnou trénerkou. Získala bronz z ME  a je držiteľkou tretieho danu.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite