Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Katastrofa z Duisburgu

.alfons Kaiser .časopis .fenomén

Love Parade sa premenila na smrteľnú pascu. Nešlo však o žiadnu „tragédiu“, ako sa nám kdekto snaží chytrácky nahovoriť. Všetci už boli totiž vopred varovaní: mesto, polícia, usporiadatelia a odborníci. Rozhodnutia o takýchto veľkolepých podujatiach treba v budúcnosti preverovať oveľa dôkladnejšie.

.nesmierny škandál! Devätnásť (v čase uzávierky .týždňa už 21 – pozn. redaktora) mladých ľudí bolo rozgniavených a rozšliapaných na smrť. Ďalšie stovky osôb utŕžili ťažké zranenia. A kompetentní už ako výhovorku používajú frázu, že „v najbližších týždňoch a mesiacoch treba dôkladne preskúmať“, čo vlastne viedlo k tragédii na Love Parade. Veď dobre. Polícia  napokon zabavila dokumenty, súdy čoskoro objasnia hrozné udalosti z Duisburgu a rozpitvajú vinu konkrétnych ľudí do najväčších podrobností.
Ale už teraz možno vysloviť zopár jednoduchých právd. Napríklad: toto najväčšie masové podujatie bolo nad sily organizátorov. Tí uverili svojmu velikášstvu. Na varovania úcastníkov nereagovali, a s bezstarostnosťou riskovali ľudské životy.
Čo asi tak očakávali od mladých ľudí, ktorí prídu na takúto megaakciu? Že sa budú správať poslušne? Že neskúsia všetko, len aby sa dostali do areálu? Že  neprevrhnú oplotenie, len aby mohli íst dopredu? Odborníci, ktorí skúmajú riziká masových paník, nikdy nevideli, ako ľudia na predchádzajúcich „prehliadkách lásky“ viseli na stromoch, semaforoch a na pouličných lampách? A to všetko sa dialo na berlínskej „Strasse des 17. Juni“, kde sa možno rozutekať na všetky možné strany – nie v tuneli pred prístupovou rampou, odkiaľ je málo možností na únik.
Organizátori dokonca zahrnuli do svojich kalkulácií aj dôsledky bombovej explózie. Bolo naozaj také zložité zohľadniť ako najhorší scenár rozjarených mladých, ktorí sa po zahataní zakázanej cesty vrhnú do davu a spôsobia paniku? Nemohlo sa stať niečo podobné, keby sa strhla búrka? 
To nie je „tragédia“, ako sa nám snažia nahovoriť. Tu nie je nikto nevinne vinný, osudová zápletka vyzerá inak. Nikto sa nevrhol do tohto nešťastia poslepiačky. Katastrofa je aj preto takým škandálom, lebo všetci boli varovaní včas – mesto, polícia, usporiadatelia, odborníci. 
Pred desiatimi rokmi prišlo na festivale v Roskilde o život deväť ľudí, ktorí padli na šmyklavom povrchu a zadusila ich za nimi postupujúca masa. Pred rokom mesto Bochum odvážne zamietlo „Love Parade“, pretože pokladali infrašktúru za nedostatočnú – toľká prezieravosť! Pred dvoma rokmi prišlo do Dortmundu oslavovať 1,6 milióna ľudí. Pre Duisburg to mohlo byť predzvesťou: môže sa stať nepredvídateľné, infraštruktúra nemusí stačiť, ak príde toľko ľudí. Presne to sa teraz stalo.
Love Parade, ktorá je dieťaťom súčasnej spoločnosti voľného času a vnučkou mierového hnutia, je na konci svojho príbehu. Oslavujúca radosť ľudí, ktorí si ešte pred pár dňami počas majstrovstiev sveta futbale užívali na námestiach čaro masovosti, vyhasla. Ľudská masa je zrazu bezpečnostným rizikom. Lokálne rozhodnutia, ktoré sa týkajú týchto podujatí, sa budú musieť v budúcnosti skúmať omnoho dôkladnejšie. Bezpečnosť musí mať pritom absolútnu prednosť. To je poučenie z katastrofy v Duisburgu.
Uverejnené v denníku Frankfurter Allgemeine Zeitung. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite