Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Niekedy sa všetci správame davovo

.časopis .fenomén

S psychológom Antonom Heretikom sme sa rozprávali o tom, čo to je davová psychóza, ako vzniká a o tom, čo robiť, keď sa človek uprostred nej ocitne.

.čo je to vlastne „davová psychóza”?
Výraz „davová psychóza” sa používa vtedy, keď sa človek vzdáva svojich individuálnych osobnostných vlastností a preberá motívy spoločné s ostatnými členmi davu. Ľudia strácajú schopnosť racionálneho uvažovania a pod vplyvom silnej emócie reagujú inštinktívne na pomedzí reakcií útok/útek.
.ako k tomu dochádza?
Väčšinou je to konanie v dôsledku nejakej silnej emócie, akou je napríklad úzkosť alebo hnev. Je to akoby pokles na nižší vývinový stupeň, na atavistické, pudové správanie. To potom vedie buď k deštrukcii voči iným ľuďom, alebo k autodeštrukcii. Dôkazom, že takéto správanie je atavistické, je fakt, že podobné vzorce správania sa vyskytujú aj v živočíšnej ríši. Keď vlezie vlk do košiara, ovce sa natlačia do kúta a udusia sa, viac si ublížia v kurníku sliepky samy ako kuna, ktorá sa tam dostala. 
.ľudia sa často zhlukujú do väčších davov, ale len niekedy dôjde k takejto psychóze. Čo ju spúšťa?
Musí dôjsť k ohrozeniu zvonku. Keď prišlo v roku 1985 k známemu nešťastiu na bruselskom štadióne, zaútočila pomerne malá skupina anglických rowdies a talianski tifosi pred nimi utekali, tlačili sa na seba, až sa niektorí udusili a ďalší spadli z tribúny. Rizikovejšia je teda väčšinou reakcia pod vplyvom silnej emócie. Tú emóciu môže spustiť futbal alebo úzkosť z obmedzeného priestoru. „Panické” správanie je potom nákazlivé.
.čo by mal urobiť človek, ktorý sa v takomto hysterickom dave ocitne?
Inštinktívne je únikové správanie. Otázka však je, nakoľko je človek v takej situácii schopný ešte aj racionálne zvážiť možnosti úniku. Keď povedzme nastane požiar, ľudia väčšinou prestanú racionálne hodnotiť danú situáciu a konajú pod vplyvom emócie. Jediné, čo sa dá, je zastaviť sa a uvedomiť si, aká je moja situácia a aké mám racionálne možnosti. Ale to je rada zvonka. Sú situácie, keď sa všetci správame davovo, nasledujeme „tých ostatných”, aj keď nás to ohrozuje.
.čo by v takejto situácii mohli urobiť organizátori alebo polícia?
Keď sa dav správa agresívne, napríklad pri násilných demonštráciách, na to sú trénovaní špeciálni policajti, ktorých úlohou je vytiahnuť z davu pár podnecovateľov, ktorí tú agresiu spúšťajú – väčšinou skutočne ide o niekoľko ľudí, ktorí majú na agresivitu väčší sklon. Podobne pri dave, ktorý ovláda úzkosť, ide o to, pokúsiť sa vytiahnuť z davu ľudí, ktorí úzkosť okolo seba ešte viac vyvolávajú, a zvyšok upokojovať. V situácii, keď už sú ľudia natlačení v tuneli, je to už takmer nemožné. Tam už zostáva len čo najrýchlejšie rozptýliť dav. Samozrejme, najlepšou prevenciou sú dobré bezpečnostné opatrenia organizátorov, ktorí nepodcenia riziká a nepodľahnú predstave veľkého zisku.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite