Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vernosť zamestnanca sa cení

.jozef Ryník .časopis .týždeň v ekonomike

Začínal podnikať ako študent a najímal na prácu študentov. Dnes zamestnáva tisíce ľudí a požičiava ich iným firmám. Myslí si, že lojalita Slovákov láka zamestnávateľov najviac. Šéf personálnej agentúry ProActPeople Peter Paška.

.ako ste sa dostali k personálnemu biznisu?
Cez brigády. Ako študent som brigádoval, ale chcel som spojiť brigádu s praxou. Pracoval som aj v študentskom parlamente a raz nás oslovil Jaroslav Holeček, vtedajší šéf personálneho oddelenia Volkswagenu, či by sme im nezohnali študentov techniky. Keďže sme ju sami študovali, nebol s tým problém. Študenti si tam robili diplomovky a popritom si aj zarobili. Pôvodne sme to robili cez študentský parlament, ale po čase som sa osamostatnil a založil firmu Študentský servis. Rozšírili sme pobočky aj do iných miest a neskôr sme túto značku predali firme Trenkwalder. 
.prečo?
Už vtedy sme zamestnávali nielen študentov, ale aj nezamestnaných a ľudí, ktorí si popri zamestnaní chceli privyrobiť. Vystupovali sme pod značkou brigádnici.sk. Postupne sme zistili, že vlastne robíme personálny lízing a značka brigádnici.sk sa na to nehodí. Je dobrá na pomocné práce vo výrobe, ale ak sme chceli obsadzovať pozície v administratíve či v nižšom a strednom manažmente, tak to nefungovalo. Preto sme založili firmu ProAct People, ktorá sa špecializuje na personálny lízing. Portál www.brigadnici.sk sa naďalej venuje brigádnickému servisu.
.vystupujete ako agentúra dočasného zamestnávania. Nájsť si trvalé zamestnanie cez vás teda nie je možné? 
Je. My dávame ľuďom šancu spojiť sa so zamestnávateľom. Majú zmluvy s nami a sú dočasne pridelení do firmy. My nebránime firmám, aby si najlepších z nich po čase prevzali do stáleho pracovného pomeru. Firma nám za ich prevod zvyčajne zaplatí určitý, nie vysoký poplatok, prípadne ak s ňou máme dlhodobú spoluprácu, tak je prevod bezplatný.
.utekajú ľudia od vás do stáleho pracovného pomeru často?
Ani nie. Licenciu máme už päť rokov a stále zamestnávame ľudí, ktorí robili cez nás na začiatku. Dočasné zamestnávanie cez našu agentúru im zrejme vyhovuje, zakladáme si na vzťahoch s firmami, ale aj ľuďmi, sme k nim lojálni, oplácajú nám to rovnakou mincou.
.ako riešite preťahovanie zamestnancov od vás k trvalému zamestnancovi?
Zákon nám neumožňuje brániť sa tomu, ale nám to nijako neprekáža. V zásade nebránime ľuďom ani firemným partnerom prejsť na trvalý pracovný pomer. Máme však dohodnuté kvóty počtu ľudí, ktorí by mohli prejsť do stáleho zamestnania.
.ako riešite pokusy vášho zamestnanca vás obísť a zamestnať sa priamo v podniku?
Nie sú to časté prípady, ale riešia to dobré zmluvy a dobré vzťahy s partnerskými firmami.
.máte aj časové limity, koľko pre vás musí človek odpracovať, aby bol uvoľnený pre firmu?
Je to individuálne. Niektorých zamestnancov si firmy zamestnajú hneď po pár dňoch, iných roky nie.
.okrem dočasného prideľovania zamestnanca ponúkate firmám aj iné služby, ako školenia. Prečo?
Zistili sme, že veľa ľudí kvalifikačne nevyhovuje. Tak ich vyškolíme a dodáme danej firme. Uvedomili sme si to dva roky pred krízou, keď bola na pracovnom trhu veľká fluktuácia, ale aj veľa neumiestniteľných ľudí. Na rekvalifikačných kurzoch sme spolupracovali s firmami, ale aj úradmi práce. Keď prišla kríza, firmy školenia škrtali ako prvé, čo je škoda a chyba.
.v podstate suplujete školský systém, ktorý nestačí reagovať na požiadavky zamestnávateľov.
Dá sa to tak povedať, ale iba do určitej miery. Je známe, že veľa študentov stredných aj vysokých škôl nemá po škole uplatnenie a naše kurzy im môžu pomôcť zamestnať sa, ale trojtýždňové školenie nemôže nahradiť štyri roky štúdia. Pracujeme však na príprave vzdelávacieho programu pre absolventov škôl, ktorý by im mal pomôcť zamestnať sa hneď po škole. Ak bude úspešný, viem si predstaviť, že by bol súčasťou aj školských osnov ako nepovinný kurz.
.na druhej strane je veľa ľudí, ktorí vyštudovali nejakí odbor a robia niečo iné aj bez školenia.
Iste, takých školiť nepotrebujeme. Ale máme takých klientov, ktorí aj vedia jazyky, aj majú vysokoškolský diplom a nevedia si nájsť prácu. O dnešnej generácii absolventov sa už v médiách hovorí ako o stratenej generácii. Ja by som ich tak nenazýval, ale iste majú väčší problém nájsť si adekvátnu prácu ako absolventi, ktorí prišli na trh práce pred krízou.
.nová vláda avizuje, že bude meniť Zákonník práce. Spomína sa opätovné povolenie obnovovania zmlúv na čas určitý, obmedzenie výšky odstupného či skrátenie výpovednej lehoty a uvoľnenie podmienok práce nadčas. Čo by tieto zmeny znamenali pre vás?
Pre agentúru dočasného zamestnávania bola podmienka, keď sme mohli ľudí prepustiť iba s dvoj-trojmesačným odstupným a dať im dvoj-trojmesačnú výpovednú lehotu, nerealizovateľná. Flexibilitu v prepúšťaní a zamestnávaní by sme privítali. Naši partneri totiž ľudí potrebujú rýchlo, často na krátky čas. Najmä v kríze navyše potrebovali ľudí pri výpadkoch objednávok rýchlo prepustiť a pri nových zákazkách rýchlo prijať. Vďakabohu aspoň za výnimku zo zákazu možnosti cyklenia pracovných zmlúv na určitý čas.
.keď sa obnoví možnosť reťazenia zmlúv na určitý čas, nepoškodí to agentúrne zamestnávanie?
Môže. Pretože zamestnávateľ zistí, že zmluvu môže obnovovať a nepotrebuje zamestnanca z agentúry. Vykryje si tak sezónnosť a po sezóne môže zamestnanca prepustiť. Znižuje to však významným spôsobom goodwill zamestnávateľa. A ten sa nebuduje ľahko ani rýchlo.
Otázka je, čo je dlhodobým cieľom zamestnávateľa.
.bude sa tento inštitút zneužívať?
Sú firmy, ktoré postupujú voči zamestnancom korektne a ponúkajú im viac, ako od nich žiada Zákonník práce, a sú aj také, ktoré vždy hľadajú v zákone medzery, ako by na zamestnancovi ušetrili. Obávam sa, že tých druhých je zatiaľ stále viac. A v čase krízy len pribudli.
.ak by sa povolil väčší počet hodín nadčas, pomohlo by to trhu práce?
Ani nie. Súčasných 400 hodín ročne nadčas je dostatočných. Ak by niekto chcel pracovať viac, je to už na úkor zdravia a rodiny. Navyše, ak niekto pracuje nadčas, uberá tým miesto inému, ktorý je nezamestnaný a mohol by pracovať aspoň na čiastočný úväzok. Už nie sme v 19. storočí, aby sa pracovalo 12 hodín denne a šesť dní v týždni.
.čo by pre vás znamenalo rozšírenie možnosti zamestnávať ľudí na živnosť?
Stratu klientov. Človek so živnosťou môže robiť pre viaceré firmy naraz a nepotrebuje sprostredkovateľa.
.má človek zamestnaný v agentúre nárok na dovolenku a iné sociálne výhody?
Iste, podľa zákona má nárok na dovolenku, príspevok na stravovanie, preplácanie PN, OČR  a rovnakú hrubú mzdu, akú by mal v stálom zamestnaní na rovnakej pozícii. Žiaľ, je veľa agentúr, ktoré pravidlá nedodržujú, zamestnávajú ľudí na dohody, neplatia za nich odvody alebo ich zamestnávajú za minimálnu mzdu a platia im časť mzdy v hotovosti. 
.má človek pracujúci pre agentúru šancu na úver v banke?
Pokiaľ má riadnu pracovnú zmluvu, tak áno, ale ak robí iba na dohodu, tak sa s ním banka baviť nebude. 
.oceňujú firmy, s ktorými spolupracujete, stále relatívne lacnú a kvalifikovanú pracovnú silu na Slovensku alebo je to už mýtus?
Veľká väčšina zamestnávateľov si pochvaľuje stabilitu našej pracovnej sily. Slováci tak často nemenia prácu. Rok-dva pred krízou boli vo fluktuácii skôr výnimkou. Maďari, Poliaci či Rumuni nie sú takí verní a vedia príliš často štrajkovať. Našou konkurenciou sú Česi, ale tí sú drahší. 
.nie sú drahí už aj Slováci a nepôjdu firmy čoskoro na Ukrajinu alebo do Rumunska?
V Rumunsku boli firmy masívne lákané štátnym dotáciami až na hranici toho, čo mohla Európska únia povoliť. Podľa mojich informácií dotovali zamestnávateľom až 80 percent ceny práce a dnes majú problémy. Ukrajina je tiež nestabilný pracovný trh. Iste, nejaké firmy od nás odchádzajú, ale sú to tie, ktoré sú nastavené na malú pridanú hodnotu a tých veľká škoda nie je.
.horšie je, že na ich miesto nenastupujú firmy s väčšou pridanou hodnotou a sofistikovanejšou výrobou.
Myslím si, že firmy čakali na výsledok volieb, a teraz sa už rozhodli, či prídu, alebo nie. Navyše, kríza už doznieva, firmy šetrili, prepúšťali, a teraz budú potrebovať nových zamestnancov. Takže ja sa o náš biznis neobávam. Máme iba jednu nevýhodu, že zatiaľ nie sme medzinárodne známa firma ako naši konkurenti Trenkwalder či Manpower. Ale sme lacnejší a pružnejší.
.vyčistila kríza trh pracovných agentúr od malých hráčov?
Myslím, že niektorí zavreli svoje brány iba dočasne. Len čo sa situácia na trhu práce zlepší, opäť sa objavia.
.sú prázdniny. Čo znamenajú pre váš biznis?
V oblasti personálneho lízingu máme viac práce, pretože firmy sa pripravujú na jeseň a naberajú ľudí. Čo sa týka brigádnikov, tam máme práce menej. Brigád je dosť, ale na Slovensku to funguje tak, že vo firmách sa zamestnávajú deti príbuzných – čo je podľa mňa v poriadku. Zahraničné brigády mimo Česka nerobíme, pretože je obrovský problém overiť si korektnosť partnerov.
Peter Paška študoval na Vojenskej akadémii v Brne a na Strojníckej fakulte STU v Bratislave, kde už počas štúdia 3. ročníka založil spoločnosť Študentský servis. Dnes vlastní spoločnosť ProAct People Slovensko, ktorá ponúka služby v oblasti sprostredkovania práce. Táto agentúra dočasného zamestnávania je najväčšou personálnou agentúrou s výlučne slovenským kapitálom. Spoločnosť prevádzkuje aj službu www.brigádnici.sk. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite