Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Zmeny v súdnictve
V justícii sa minulý týždeň udialo niekoľko dôležitých udalostí. V stredu vláda schválila Programové vyhlásenie, v ktorom sa okrem iného píše, že vláda chce obnoviť dôveru občanov v právny štát. Cieľom vlády je aj dlhodobé zvýšenie dôveryhodnosti demokratických inštitúcií vrátane justície a zvýšenie vymáhateľnosti práva: „Vláda SR má preto záujem na dlhodobej udržateľnosti zmien v justícii a bude sa usilovať získať širšiu spoločenskú podporu pre svoje návrhy a opatrenia v tejto oblasti.“
Ešte v utorok sa ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská pustila do predsedu Najvyššieho súdu Štefana Harabina, ktorého postavenie v Súdnej rade, ktorá rozhoduje o súdnych funkcionároch, disciplinárnych trestoch, o pôsobení sudcov na jednotlivých súdoch a môže tiež odvolať Harabina z funkcie šéfa Najvyššieho súdu, už nemusí byť také silné ako doteraz. Žitňanská navrhuje, aby členovia rady nemohli zároveň pôsobiť ako predsedovia a podpredsedovia súdov. Z rady by tak musela odísť časť sudcov, ktorí hlasujú rovnako ako Harabin. Ten návrh komentoval slovami, že „cieľom je politicky ovládnuť súdnictvo a zlikvidovať právny štát.“ Samotná Súdna rada sa vo svojom vyhlásení ohradila „proti stále sa prehlbujúcej politizácii súdnictva“ a viaceré Žitňanskej kroky považuje za „nezákonné, ktoré sa navyše nestotožňujú s predvolebnými tézami o transparentnosti a otvorenosti justície“.
Ďalším krokom v justícii, o ktorom sa hovorí už niekoľko týždňov, má byť zúženie imunity sudcov. Tá však minulý týždeň narazila zrejme na svoju najväčšiu prekážku – Roberta Fica. Bývalého premiéra k sebe pozvala jeho nástupkyňa Iveta Radičová. Fico jej pripomenul, že koalícia nemá bez Smeru šancu presadiť ani zúženie imunity poslancov, ani sudcov.
Radičovej vláda chce posilniť aj postavenie Špecializovaného trestného súdu a Úradu špeciálnej prokuratúry. Podľa Žitňanskej „posilnenie postavenia, pokiaľ by bol Špecializovaný trestný súd schválený na úrovni ústavného zákona, spočíva v tom, že jeho prípadné spochybňovanie v budúcnosti alebo prípadné snahy o zrušenie v budúcnosti by boli podstatne komplikovanejšie, lebo by si vyžadovali 90 hlasov.“ To isté by sa týkalo aj prokuratúry. Vo vládnom programe je viacero bodov, ktoré vyžadujú novelu Ústavy, ale ako povedala ministerka spravodlivosti, bude sa uchádzať „o podporu naprieč politickým spektrom“.
.tg

Financovanie cirkví 
Predseda parlamentu a líder strany SaS Richard Sulík upozornil na chýbajúcu celospoločenskú diskusiu na tému financovania cirkví a nevylúčil, že by sa to v tomto volebnom období mohlo zmeniť. Trúfa si aj na dosiahnutie dohody s KDH, s ktorou si vie predstaviť prijateľný kompromis. Problém nemá ani s výhradou vo svedomí, ktorá však pri prijímaní programových téz neprešla aj kvôli SaS. 
.gaš

Noví ľudia
Prezident Policajného zboru Jaroslav Spišiak si už vybral najbližších spolupracovníkov. Prvým viceprezidentom PZ bude Ján Vaľo a druhým viceprezidentom bude Ľubomír Ábel. Minister vnútra jeho voľbu akceptoval. Spišiak začal aj s výmenami krajských riaditeľov. V Košiciach bude novou krajskou riaditeľkou Jana Baranová, v Prešove Jozef Seman. Výmeny riaditeľov budú pokračovať.
.eč

Hladovka 
Všetky dostupné formy protestov sú pripravení využiť traja obrancovia sochy Svätopluka na nádvorí Bratislavského hradu. Sú nimi poradca bývalého premiéra Drahoslav Machala, historik Matúš Kučera a exposlanec za SNS Jozef Rydlo. Richard Sulík má okrem Svätopluka a potenciálnych hladovkárov na krku aj súbornú výstavu Jána Kulicha, ktorú zdedil po svojom predchodcovi.
.eč

Proti amnestiám
Minister vnútra Daniel Lipšic predpokladá, že sa parlament pokúsi zrušiť tzv. Mečiarove amnestie z roku 1998. V koalícii sa už tá téma objavila, a všetky strany sú za zrušenie. Otázne je, ako sa k nim postaví opozícia, v ktorej však už chýba Vladimír Mečiar. SNS je proti, a zaujímavý bude postoj Smeru, pre ktorý je už HZDS nezaujímavou mimoparlamentnou straničkou.
.eč

Muňko sa prilepil
Dušanovi Muňkovi, šéfovi Sociálnej poisťovne, sa zo stoličky nechce odísť napriek tomu, že hospodárske výsledky tejto inštitúcie sú chabé a stal sa aj poslancom. Minister práce a sociálnych vecí Jozef Mihál ho chcel odvolať za týždeň, ale také ľahké to nebude. Odvolať ho môže iba správna rada poisťovne, ak spáchal trestný čin, neplnil si úlohy alebo podnikal. To, či sa mu podarí preukázať aspoň neplnenie úloh, je otázne. Inak treba zmeniť zákon. 
.jr
Ján Slota/
Predseda SNS vraj na septembrovom sneme nebude kandidovať na predsednícku funkciu. Zdôvodnenie je neuveriteľné: vraj sa chce viac venovať poslaneckej práci. V HZDS sa vraj uvažuje o funkcii čestného predsedu pre Vladimíra Mečiara. Možno sa esenesáci inšpirujú. 
Silvia Horváthová/
Bývalá hovorkyňa colnej správy i ministra zdravotníctva je poverená vedením odboru na ministerstve hospodárstva, ktoré má na starosti aj kontrolu obchodu so zbraňami. Táto dáma bola aj na kandidátke SDĽ, v pozadí ktorej je Pavel Weiss, biznisman so zbraňami. 
Libor Charfreitag/
Tridsaťdvaročný slovenský kladivár hodil v Barcelone osemdesiat metrov a z majstrovstiev Európy v atletike tak poslal domov historicky prvú zlatú medailu. Úspech chutí o to krajšie, že prišiel po dvoch rokoch trápenia, zdravotných komplikácii a problematickej minuloročnej sezóne.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite