Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

New York Petra Breinera

.peter Breiner .časopis .osobnosti

Napriek vysokej uhorkovitosti tejto sezóny na mňa doľahlo veľa práce, takže sedím celé dni pri stole a píšem čierne guľôčky. Som tu sám, bude to taký opustený opus. Z domu vychádzam len na futbal a kúpiť si praclíkový croissant, lebo inak mi všetko a kedykoľvek donesú. V kuchynskej zásuvke mám hrubý herbár pestrofarebných jedálnych listov akejkoľvek proveniencie, stoicky čakajúcich na svoju príležitosť, pretože už tušia, že to zase vyhrajú Japonci s chladenými rezancami Hiyashi Chuka v sójovo-octovej omáčke so sušenými paradajkami, vajíčkom, jablkom, uhorkou, horčicou, morskými riasami, zázvorom, cibuľkou a sezamovými semiačkami. A nakladaný bambus. Totemo oishikatta de su.

Vonku ťažké teplo. Robert, dlhovlasý čínsky poštár, hľadí vyčítavo, že som si v takýto deň nechal poslať niečo, čo sa nevojde do schránky. Najaktuálnejší newyorský pouličný problem je, ako používať iPhone, keď máte v jednej ruke téglik s nízkokalorickým mrazeným jogurtom a v druhej lyžičku. Špička Chrysler Buildingu, vyrobená z nemeckej nehrdzavejúcej ocele, so zárukou blyšťavosti na 300 rokov, si plní svoju povinnosť a leskne sa ešte usilovnejšie ako obvykle, lebo práve tadiaľto prebehol letný dážď, aby na chvíľu zriedil husté newyorské leto a dodal oceli glanc. Pekné. Leto sa snažil zmierniť aj ďalší dobrodinec, ktorý rozmiestnil po newyorských uliciach niekoľko tuctov vyradených klavírov v nepremokavej úprave, aby si ľudia zahrali. A popočúvali. Občas je to veľmi zaujímavé, ale pod mojím oknom, v Stuyvesant Parku, sa už hodinu pokúša nejaký zúfalec zahrať Joplinovho Entertainera nevedno prečo kríženého s Brahmsovou piesňou Des Liebsten Schwur. Ani výdatná podpora klaksónov a sirén nepomáha. Zavriem okno a idem potiť ďalšie bodky. Už počujem len chladničku a spoza dverí nezrozumiteľný dialóg medzi naším vrátnikom Charliem a svorkou psov od susedov, ktorých vodí denne na prechádzku.
V tejto kukle len občas a akoby z veľkej diaľky zaznievajú tichučké ozveny zúfalých fejsbúkových výkrikov vyvolaných najnovšími politickými nepríčetnosťami na Slovensku. Už ich počujem len ako toho Entertainera. Pomiešané s inými zvukmi, ktorým tiež nerozumiem. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite