Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mediár Eleny Akácsovej

.elena Akácsová .časopis .médiá

V zoznamovacích inzerátoch ľudia o sebe najviac klamú vo veci svojej výšky, výšky príjmu, a tí starší uverejňujú nie práve najaktuálnejšie fotografie.

 Toto všetko sa podarilo zistiť zoznamovaciemu serveru okCupid.com na súbore 1,5 milióna aktívnych používateľov, čo je podstatne reprezentatívnejšia vzorka na zovšeobecňovanie výsledkov, ako pár dokola testovaných študentov MIT prezývaných tiež octomilkami behaviorálnych vied. 
Klamstvo vyšlo najavo pri hľadaní odpovede na zásadnú filozofickú otázku, či majú vyšší muži viac sexu. Porovnávali sa údaje o výške s množstvom odpovedí na zoznamovacie inzeráty. Ak vás to zaujíma, tak áno, majú. Muži vyšší ako 6 stôp (1,83 metra) dostávajú omnoho viac odpovedí ako tí menší. A áno, nižšie ženy sú obletované viac. 
Výskumníkom pri tomto analyzovaní udrela do očí čudná anomália. A to, že krivka ukazujúca rozvrstvenie výšky mužských používateľov tohto servera je v porovnaní s americkým priemerom posunutá, muži si pridávajú pekných päť centimetrov. Na podobnú anomáliu prišli pri skúmaní platov. Ľudia sú o 20 percent chudobnejší, ako o sebe uvádzajú. Ak si to opäť dáme do súvislosti s počtom reakcií, vyjde zaujímavý výsledok, že ženám nezáleží na tom, koľko muž zarába. Ale iba pokiaľ nedosiahne vek 23 rokov. Do toho veku ľudia neklamú ani vo veci svojich fotiek, čím sú však starší, tým pradávnejšie fotky vydávajú za aktuálne.  
A máme tu aj prekvapivejšie zistenia. Vyššiu pravdepodobnosť, že sa vám niekto ozve a udrží s vami komunikáciu, zabezpečí dobrá gramatika v písomnom vyjadrovaní a minimum všelijakých internetových novotvarov. Z dát tiež vyplýva, že svoju vieru treba v úvodnom dotazníku uvádzať iba vtedy, ak ste ateista. Otázky konkrétneho vierovyznania treba nechať na neskoršiu debatu, ale aj tam treba našľapovať opatrne. Prišlo sa totiž na to, že ľudia, ktorí neberú svoje vierovyznanie príliš dogmaticky, sú obľúbenejší. A to dokonca aj medzi veľmi pobožnými ľuďmi.
Že tieto informácie sú pre vás absolútne nezaujímavé a nepotrebné? Dobre. Nechajte tak. Ale potom nehovorte, že som vás včas nevarovala. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite