Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

New York Márie Modrovichovej

.mária Modrovichová .časopis .osobnosti

Ach, ten New Yorker, zase rozkolísal americké literárne vody. Aby ste rozumeli: mať na stránkach tohto týždenníka poviedku alebo úryvok z románu neznamená len istý začiatok úspešnej spisovateľsko-publikačnej kariéry, je to omnoho viac, je to IT, čiže ONO. „Ono je,“ ako hovorieval môj dedo.

Keď vás uverejní The New Yorker, môžete sa spoľahnúť, že do týždňa máte vydavateľa na knihu, aj keby to mala byť nedajbože zbierka poviedok (informáciu, že sa prvoautorom poviedky nevydávajú, dostanete v New Yorku v rámci kinderstube). Cez noc sa z vás stane hviezda s tým najžiarivejším potenciálom. Logicky, keď v júni TNY zverejnil zoznam mien dvadsiatich vyvolených do štyridsať rokov, ktorí podľa redaktorov časopisu budú písať americkú literárnu budúcnosť, zvyšných milión v odbore pracujúcich, relatívne mladých (pod tých 40 rokov) autorov malo chuť zabiť sa počas svojho denného zamestnania krompáčom (neverili by ste, koľko ašpirujúcich spisovateľov pracuje v záhradkárstve). Čítala som nejeden článok a mnoho reakcií z americkej nezávislej lit-scény, kde románopisci preklínajú svoj osud, The New Yorker aj univerzum, len aby v závere uznali, čo všetci dobre vieme: týždenník vyňuchá talent rovnako spoľahlivo ako letiskový psík pašovaný nitran.
Naposledy, keď v roku 1999 uskutočnil výber, dokázal presne identifikovať autorov, ktorí neskôr napísali diela formujúce modernú americkú literatúru. Za všetkých spomeňme Jonathana Franzena a jeho dokonalé The Corrections, pôvodom indickú autorku s onomatopoickým menom, Jhumpu Lahiri, Junota Díaza (Pulitzer), Michaela Chabona (Pulitzer) a samozrejme D. F. Wallacea (literatúra sa teraz ráta na pred a po).
Kompletné zoskupenie aktuálnej dekády hravo nájdete cez google, ak vás bude zaujímať. 
Vybrané chuťovky: zlatý pár, prestížnymi kurzami a profesormi kreatívneho písania odchovaní: Jonathan Safran Foer, ktorý naposledy vydal knihu literatúry faktu, výstrel pre všetkých vegetariánov, a jeho manželka Nicole Krauss, ktorej román Dejiny lásky ste mali možnosť čítať v preklade. Ďalej: Rivka Galchen, medička s fixáciou na meteorológiu (prvý román Atomic Disturbances), C. E. Morgan, s presne napísanou poviedkou Dvojičky a Salvatore Scibona a jeho Decko, s ktorým ostanete opustení na hamburskom letisku bez možnosti návratu. 
Privítajme teda fantastickú dvadsiatku. Budúcnosť ukáže, či ono je. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite