Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Boli to iba deti

.roberta Dolinská .časopis .literatúra

Patti Smith raz sľúbila renomovanému fotografovi Robertovi Mapplethorpovi, že zveční ich celoživotný príbeh. Teraz, 20 rokov po jeho smrti, Patti svoje slovo dodržala a konečne dopísala jednu kapitolu svojho života.

Najnovšia kniha Patti Smith Just kids, alebo Len deti je pravdivým príbehom dvoch mladých nezávislých umelcov, ktorí sa najprv potulovali po predmestiach New York City a neskôr sa stali legendami. Krstná mama punku si ešte pred vydaním tejto knihy skočila do hotela Chelsea, aby oprášila pár momentov. Podľa jej slov aj po toľkých rokoch vyzerá stále rovnako. Cíti, akoby v ňom spolu s ňou bol aj jej Robert.     
Patti Smith sa v Just Kids vracia do svojej minulosti a odhalí aj kus zo svojho súkromia. Detstvo strávene v New Jersey, práca v továrni, nečakané tehotenstvo v osemnástich rokoch... Patricia Lee Smith mala ťažké začiatky, ale na svoje detské bitky so susedmi nikdy nedá dopustiť. Svoje prvorodené bábätko dala do opatery náhradnej rodiny a rozhodla sa odísť do  New Yorku. 
Patti Smith prišla do hlavného mesta amerického undergroundu na konci 60. rokov len s kópiou Rimbaudových veršov a malým kufríkom, v ktorom mala pár farieb a starých štetcov. Mala sa stretnúť so známymi, ale tí medzičasom odišli zo svojho apartmánu. Namiesto nich natrafila na Roberta. S týmto vizuálnym umelcom najprv prežila detskú lásku, stali sa milencami, kamarátmi, spolunájomníkmi v kultovom hoteli Chelsea, vreckovými zlodejmi či falošnými manželmi. A čo je najhlavnejšie, priateľmi na život a na smrť.
Patti v Just Kids rozpráva, ako sa stretla s Grace Slickovou z Jefferson Airplane, Jimim Hendrixom, alebo ako odviedla „unavenú“ Janis Joplin do jej hotelovej izby. Vtedy bola mladá a neskúsená. O pár rokov už bola taká slávna ako oni, neskôr uvedená do Rokenrolovej siene slávy. Allen Ginsberg ju raz pozval do reštaurácie a opýtal sa jej: ,,Ty si chlapec alebo dievča?“
Cesty Patti Smith a Roberta Mapplethorpa sa schádzali a rozchádzali dlhých 20 rokov. Celé noci maľovali, vyrábali náhrdelníky a donekonečna počúvali nové platne. Ráno sa len zobudili v hlbokom náručí a nový deň plný umenia a poézie sa mohol začať.
Najväčšou prekážkou v ich vzťahu bola Robertova homosexualita. S Robertom teda ostala celoživotná kamarátka a kolegyňa. Bol to práve on, kto ju odfotografoval na obal jej legendárneho debutu Horses. Kapela Patti Smith Group (v ktorej okrem iného hrával aj emigrant z Československa, Ivan Kral) často hrávala v klube CBGB's. Neskôr sa zaľúbila do Fredericka Smitha (na margo ktorého žartuje, že práve on má byť jej manželom, aby si nemusela zmeniť priezvisko), gitaristu kultových MC5. Po svadbe sa im narodili dve deti. Robert raz Patti spomenul: ,,My sme deti nikdy nemali.“ Ona mu odvetila: ,,My sme mali umenie, to boli naše deti.“ 
Ako vlastne vznikol názov Just Kids? Aj ten má v sebe ukrytú jednu spoločnú príhodu. Bola jeseň a písal sa rok 1967. Mladú dvojicu pozoroval postarší pár sediaci na lavičke. Žena hovorí manželovi. ,,Oplatilo by sa ich vyfotografovať, veď vyzerajú ako umelci.“ Muž sa zasmeje a odvetí: ,,Nie, sú to iba deti.“ 
V skutočnosti boli síce Patti a Robert deťmi, ale aj umelcami. Takými, ktorí sa najprv hrali. Ľúbili sa, nenávideli sa. Stretávali sa, odchádzali od seba a zase dookola. Patti ovplyvnila Roberta, on zase ju. Dopĺňali sa navzájom, radili sa o svojich ,,deťoch“.
Patti Smith a Robert Mapplethorpe patria k ikonám. Keď tvorili pár, boli nerozlučnou dvojicou, aj keď bojovali každý sám za seba, boli výnimoční. Jedno sychravé ráno, dňa 9. marca sa to stalo. Patti sa zobudila. Vedela, že už nie je nažive. Preto táto kniha. 
Patti Smith: Just Kids, HarperCollins, 2010.
Autorka je študentka.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite