Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Naši politici o tom nechcú hovoriť

.časopis .týždeň vo svete

Riaditeľ pamätníka Kamp Westerbork v Holandsku Dirk Mulder hovorí o holandskej traume.

.ako je vôbec možné, že sa čosi také ako Srebrenica udialo v „civilizovanej Európe“ na konci 20. storočia?
Aj ja sa to pýtam a nemám odpoveď. Dvadsaťpäť rokov pracujem v pamätníku Kamp Westerbork s týmito témami. Počas 2. svetovej vojny bol Westerbork tranzitný tábor pre všetkých Židov z Holandska, odkiaľ ich deportovali do vyhladzovacích táborov. 
Nevenujeme sa iba Holandsku,  pracujeme na projektoch s kolegami z iných európskych krajín vrátane Bosny.
.v čom konkrétne?
Organizujeme spoločné stretnutia expertov a konferencie. Ide nám najmä o vzdelávanie mladých. Pozývame do Srebrenice aj kolegov z iných európskych pamätníkov genocíd, aby hovorili o svojej skúsenosti. A pozývame aj kolegov z Bosny k nám do Holandska. 
.koľkokrát ste navštívili Srebrenicu?
Od roku 2002 som tu bol pravidelne tri-štyrikrát ročne. Chodím sem spoločne so zástupcami troch holandských okresov, ktoré Srebrenici pomáhajú s konkrétnymi vecami: vodovodom, vykurovaním, opravou domov. Videl som tu však aj hrozné veci, odhalené masové hroby. Jeden z nich iba pred pár dňami, bolo v ňom osem obetí.
.holandskí vojaci v službách OSN v roku 1995 zlyhali v Srebrenici pri ochrane civilistov. Aká hlboká je dnes táto trauma?
Veľmi hlboká, mnohí majú mentálne problémy, rozpadli sa im rodiny, vzťahy. Hlavným problémom v našej spoločnosti však je to, že naši politici o tom nechcú hovoriť. Keďže sa obávajú obvinení, vždy opakujú, že nie sú zodpovední  Holanďania, ale OSN, ktorá nedala mandát na primeraný vojenský zásah proti Srbom.
.čo si myslíte o tom, že príbuzní obetí zo Srebrenice pred pár dňami vyzvali holandské štátne zastupiteľstvo, aby obvinilo holandské mierové jednotky z vojnových zločinov?
Určite treba preskúmať mieru viny. Hlavné obvinenia smerujú voči veleniu holandského kontingentu, najmä plukovníkovi Karremansovi.
.v britskom filmovom dokumente Plač z hrobu  je scéna, ako si generál Mladić pripíja rakiju s Karremansom, ktorému sa od strachu trasú ruky a vraví mu: Nebojte sa, vám sa nič nestane. Čo je s ním dnes?
Je na slobode, žije v Španielsku. Aj mnohí Holanďania ho obviňujú. Hovoria, že mal urobiť viac pre záchranu ľudí v Srebrenici.
.aké boli osudy ďalších holandských vojakov zo Srebrenice?
Dvaja, traja boli obvinení a odsúdení. Inak, niektorí vojaci sem jazdia pravidelne, absolvujú aj viacdňový pochod do Tuzly, po stopách bosnianskych mužov, ktorí v roku 1995 utekali cez lesy do bezpečia, pričom mnohí zahynuli, keď ich objavili srbskí vojaci. Mnohí Bosniaci tu za vojny zahynuli priamo na holandskej základni. Nikdy sa však na základni nenašli ich telá. Nazdávame sa, že srbská armáda ich premiestňovala na iné miesta.
.nečelíte tu dodnes ako Holanďan výčitkám a obvineniam?
Nie, naopak. Chodíme sem radi, ľudia sú tu veľmi pohostinní. Máme sa od nich čo učiť.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite