Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Srbsko nám pomáha skôr symbolicky

.časopis .týždeň vo svete

Zástupca starostu Srebrenice Čamil Duraković hovorí o obnove „mŕtveho mesta“ a návštevách srbského prezidenta.

.máte dobrú angličtinu...
Študoval som v Spojených štátoch dva odbory, administratívu justície a psychológiu zameranú na domáce násilie.
.je pravda, že v Srebrenici dnes žije jeden z bývalých príslušníkov holandského kontingentu, ktorí tu boli počas vojny v rokoch 1992 – 1995?
Počul som o ňom, ale nikdy som ho nestretol. Pokiaľ viem, nežije tu počas celého roka, iba sezónne. Kúpil tu dom a pôdu. 
.v mestskej rade máte pätnásť bosniackych (moslimských) a dvanásť srbských poslancov. Ako to funguje?
Pred vojnou tu žilo okolo 40-tisíc ľudí, z toho 80 percent bolo Bosniakov, sám som jedným z nich. Od vojny sa však v Srebrenici etnické zloženie veľmi zmenilo, dnes je tu viac Srbov ako Bosniakov. Odhadom  tu dnes žije 5- až 7-tisíc ľudí, počas leta okolo 10-tisíc. Okolo sú hory, pekná príroda... Úprimne povedané, nevieme, koľko tu žije ľudí. Mnohí Bosniaci nemajú nahlásený trvalý pobyt, žijú tu však. Sociálne a zdravotné dávky radšej poberajú v prevažne moslimskej Federácii Bosny a Hercegoviny. Srebrenica sa totiž nachádza v druhej z entít Bosny, v Republike srbskej. Máme však výnimky vo volebnej legislatíve, ktorá umožňuje zúčastňovať sa na voľbách aj všetkým príbuzným obetí genocídy, ktorí už žijú inde.
.čo sa stalo po vojne s majetkami, najmä domami a pôdou, ktoré patrili obetiam genocídy?
Všetko to bolo zničené, domy vypálené. Niektoré sú dodnes prázdne. Mnohí by to dodnes emocionálne nezvládli, vrátiť sa sem. Iní by sa aj vrátili, no nemajú zdroje na rekonštrukciu domov. Od vojny sme postavili aj vďaka podpore od vlády v Sarajeve dvetisíc domov, zničených ich však bolo 6 500.
.pomohlo vám aj Srbsko?
Žiaľ, v tomto nie. Srbsko nám poskytuje skôr symbolickú podporu.
.čo konkrétne?
Napríklad finančný príspevok 15-tisíc eur na spomienkové podujatie. Dali nám aj na opravu ciest, postavili niekoľko domov – avšak prevažne pre Srbov. Je to dobré pre komunitu ako takú, takže sme za to vďační.
.čo hovoríte na fakt, že Srebrenicu už druhýkrát navštívil srbský prezident Boris Tadić?
Ak to myslí úprimne a chce obetiam vyjadriť sústrasť, oceňujem to. Ak sem však jazdí preto, aby ukázal, že je Srbsko pripravené vstúpiť do EÚ a snaží sa tak odblokovať celý prístupový proces, tak je to vypočítavosť.
.podľa vás ide o ktorý z týchto motívov?
To vie iba on sám.
.kto ho sem pozval? Bolo očividné, že pôsobil dosť osamotene, ľudia ho dokonca vypískali. Pritom fakt, že sem prišiel srbský prezident, treba, myslím, oceniť...
Nikto ho nepozýval, prezident Tadić sám vyjadril vôľu sem prísť.
.prečo podľa vás generála Ratka Mladića stále nedolapili a nepostavili pred súd v Haagu?
Myslím si, že ho Srbsko má, vedia kde je, čakajú však na správny politický moment, ked ho vydajú. Bude to čoskoro, musia však na to pripraviť srbskú verejnosť, ktorá doteraz odmieta akceptovať fakt, že Mladića treba vydať. Všetci tušíme, ako to je. Máme informácie, že Mladić žil v kasárňach srbskej armády. V tom čase bol Boris Tadić, dnešný prezident, ministrom obrany.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite