Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Testosterónová vláda

.tomáš Němeček .časopis

V Prahe sa chopila moci koalícia s najsilnejšou väčšinou od roku 1993. A môže presadiť veľké zmeny – ak ju neroztrhne hádka alfa samcov.

Pražský kabinet Petra Nečasa nakoniec vznikol hladšie, než sa z priebežne vypúšťaných správ zdalo. Od minulého týždňa majú Česi vládu s najsilnejšou väčšinou (118 poslancov v 200-člennej snemovni) od zrodu samostatného štátu. Koalícia sľubuje ambiciózne veci, súčasne ju však brzdí napätie medzi faktickými šéfmi koaličných strán.
Najskôr k plánom: Nečasov kabinet chce znižovať štátne schodky takmer o percentuálny bod ročne, takže na konci volebného obdobia majú byť pod 3 percentami HDP. Pri nastavenom tempe by bol v roku 2016 rozpočet vyrovnaný. Chce zaviesť školné na univerzitách v maximálnej výške 20-tisíc (mohlo by sa platiť až po vyštudovaní podľa austrálskeho modelu tzv. odloženého školného). A sľubuje tiež zmenu v dôchodkovom systéme, po ktorej by si Česi mohli časť z povinných dôchodkových odvodov ukladať do súkromných fondov.
Zloženie vlády zodpovedá volebnému výsledku – kreslá sa delili v pomere 6:5:4. Treba však povedať, že všetky predchádzajúce české vlády mali v personálnom zložení iskru imaginácie – aspoň jednu zaujímavú nestranícku postavu: v roku 1994 to bol Pavel Tigrid ako minister kultúry, v roku 1998 Otakar Motejl ako minister spravodlivosti, v roku 2006 vtedy nezávislý Karel Schwarzenberg ako minister zahraničných vecí. Po tom niet tentoraz ani stopy, posty si rozdelili politickí manažéri a na imagináciu nezostalo miesto. Ani na žiadnu ženu.
Zostava nie je víťazstvom najsilnejšej ODS, ale jej dravej konkurentky TOP 09. Premiér Petr Nečas ironicky vyzýval, nech si táto strana, ktorá v kampani sľubovala v rozpočte krv, pot a slzy, vezme aj chúlostivé ministerstvá a predvedie, „kdo je tady největší reformní bourák“. Lenže mozog TOP 09, najschopnejší český politik Miroslav Kalousek, ho chytil za slovo a vzal pre svoju stranu všetky náročné rezorty: financie, sociálne veci, zdravotníctvo (a zahraničie pre nominálneho predsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga). Tretí koaličný partner, „internetová“ strana Veci verejné, si vyžiadala vnútro, kam pošle televízneho moderátora Radka Johna, a pre svojho faktického šéfa Víta Bártu ministerstvo s najväčšími zákazkami, teda dopravu. Pre ODS síce zostalo najviac kresiel, ale najmenej zaujímavých. Navyše, Nečas rozdelil kolegom iné roly, než na aké sa dlhodobo pripravovali (najnápadnejšie je to s ministerstvom životného prostredia, ktoré proti svojej vôli dostal ostravský podnikateľ Pavel Drobil – ten, čo ešte pár dní predtým sľuboval, ako bude „dýchat za český průmysl“).
Medzi premiérom Nečasom a ministrom financií Kalouskom nefunguje osobná chémia, naopak, viditeľná je ľahká osobná nechuť. ODS znepokojuje, že jej šéf zatiaľ ťahá za kratší koniec. A to ešte strane hrozí pohroma v jesenných komunálnych voľbách. Pred štyrmi rokmi drvivo vyhrala v Prahe a sama ovládla magistrát, po štyroch rokoch nekontrolovanej samovlády primátora Pavla Béma majú však ODS plné zuby aj jej lojálni voliči. A stratég Kalousek ohlásil minulý týždeň mimoriadny ťah: do jesenných pražských volieb vyšle za TOP 09 doterajšieho guvernéra centrálnej banky Zdeňka Tůmu, popredného ekonóma s najlepšou povesťou (zaujal dokonca aj ľavicových a zelených aktivistov, keďže do práce chodieva na bicykli). Ak sa ODS nespojí proti Tůmovi so všetkými ostatnými, vyzerá to na jej drvivú porážku v doterajšej straníckej bašte. Z tohto latentného napätia ťažia Veci verejné, ktoré podnikateľ Bárta riadi ako sprivatizovaný podnik (momentálne pred obecnými voľbami hádže pohľady k opozičnej ČSSD).
Premiér Nečas sa zjavne spolieha, že ak pôjde všetko dobre, úspechy vlády si pripíše ODS a neúspechy prenechá TOP 09 a Veciam verejným. Lenže vo vláde troch alfa samcov sa to môže pokojne skončiť aj obrátene. Veď Kalouskovi sa od vzniku TOP 09 zatiaľ podarilo všetko, na čo siahol.
Autor je vedúci prílohy Orientace Lidových novín.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite