Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Euroval podpísaný 
Nová vláda minulý týždeň po dlhšom váhaní nakoniec súhlasila s podpisom európskeho stabilizačného mechanizmu, tzv. eurovalu. Minister financií Ivan Mikloš následne podpísal rámcovú zmluvu o eurovale, čo znamená, že už sú pod ňou podpisy všetkých zúčastnených krajín a celý mechanizmus sa môže oficiálne sfunkčniť. Rámcovú zmluvu však ešte bude musieť ratifikovať slovenský parlament, k čomu vláda poslancov vyzvala. „Chceme byť príkladom principiálnych a zásadových postojov a dodržiavania pravidiel hry. Preto vláda hlasovaním podporila politickú deklaráciu potvrdenú bývalou vládou v máji, ale následne prijala vyhlásenie s konkrétnymi požiadavkami, za akých sa bude reálne Slovenská republika účastniť na európskom stabilizačnom mechanizme,“ zdôvodnila rozhodnutie svojho kabinetu premiérka Iveta Radičová. Podmienkou zapojenia sa Slovenska je, že Európska únia posilní Pakt stability a rastu a európska pomoc bude nasledovať až po tom, keď dotknutá krajina urobí všetko na riadne financovanie svojho dlhu prostredníctvom finančných trhov. Finančná  pomoc bude musieť byť poskytovaná podľa kritérií Medzinárodného menového fondu a Slovensko tiež nepodporí predĺženie trojročného obdobia, na ktoré je mechanizmus zatiaľ schválený. 
Vláda na druhej strane nepodporila pôžičku pre Grécko a odporučila parlamentu, aby postupoval rovnako. Pomoc tejto balkánskej krajine má prebiehať prostredníctvom bilaterálnych pôžičiek a slovenský podiel mal byť približne 800 miliónov eur. 
Spor okolo podpisu pod euroval sa vynoril vzápätí po parlamentných voľbách. Vtedajší premiér Robert Fico nechcel podpísať slovenský záväzok, že sa zúčastníme na financovaní ochranného mechanizmu s tým, že ho musí podporiť nová vláda. Iveta Radičová zase tvrdila, že Ficova vláda ma na to všetky potrebné kompetencie a nie je teda dôvod podpis odkladať. Navyše sa táto vláda k tomuto záväzku prihlásila ešte pred voľbami. 
Európsky stabilizačný finančný mechanizmus je systémom záruk jednotlivých krajín EÚ, Európskej komisie a Medzinárodného menového fondu v celkovej sume 750 miliárd eur. Jednotlivé členské štáty EÚ majú ručiť sumou vo výške 440 miliárd eur, 60 miliárd pripadá na Európsku komisiu a 250 miliárd na Medzinárodný menový fond. Podiel Slovenska na celom mechanizme je 4,37 miliardy eur. 
.jm, SITA

Kontrola na práve 
Právnická fakulta UK zrejme prijímala aj študentov, ktorí skončili v prijímacom konaní hlboko pod čiarou, išlo o skupinu daňových poradcov. Upozornila na to pracovníčka študijného oddelenia cez denník SME. Dekan sa k veci zatiaľ nevyjadril, lebo je na dovolenke. Minister školstva Jurzyca však už poslal na fakultu rezortnú kontrolu, vnútornú kontrolu nariadil aj rektor UK Gahér. 
.eč

Primátor ušiel 
Primátor Tornale Ladislav Dubovský ušiel policajtom, keď sa pod zámienkou, že si k vyšetrovateľovi potrebuje vziať dokumenty, zastavil na mestskom úrade. Polícia po ňom vyhlásila celoštátne pátranie. Primátor je zatiaľ neprávoplatne uznaný vinným za zneužitie právomocí verejného činiteľa. Obžalovaný je aj z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku.
.eč, SITA

Bez ochranky
Vláda na návrh ministra vnútra Daniela Lipšica rozhodla, že šéf Najvyššieho súdu Štefan Harabin príde o ochranku. Podľa stanoviska Najvyššieho súdu Lipšic svojím návrhom stiahnuť ochranu Harabinovi „berie na seba plnú morálnu a politickú zodpovednosť za jeho bezpečnosť". Lipšic tvrdí, že „nie je zvykom, aby predsedovia najvyšších súdov v štátoch EÚ mali pridelenú ochranu“.
.tg

Požiar
V areáli Slovenskej akadémie vied v Bratislave vypukol požiar, ktorý zasiahol veľkú časť budovy Virologického ústavu. Vybavenie a biologický materiál z chladničiek a mrazničiek ústavu preto začali prenášať do priestorov ďalších ústavov SAV a fakúlt vysokých škôl, ktoré poskytli dočasné náhradné priestory. Škody na budove, technickom vybavení a biologických vzorkách zatiaľ neodhadli.
.tg

Čo s Hradom?
Nový predseda NRSR Richard Sulík zvažuje, že zastaví opravu areálu Bratislavského hradu. Rekonštrukciu začal Sulíkov predchodca Pavol Paška. Ficova vláda odsúhlasila, že obnova historickej pamiatky vyjde na 126 miliónov eur. Ak by Sulík rekonštrukciu zastavil, firma mecenáša Smeru Juraja Širokého Váhostav príde o lukratívnu prácu, za ktorú zatiaľ zinkasovala 47,7 milióna eur. Tento týždeň má Sulík naplánovanú obhliadku staveniska.
.tg

Vladimír Weiss/
Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie ostane na svojom poste aj ďalšie štyri roky. Rozhodlo o tom vedenie Slovenského futbalového zväzu. Weiss by tak mal naše národné mužstvo viesť v kvalifikácii na majstrovstvá Európy 2012 a majstrovstvá sveta 2014.
Jaroslav Spišiak/ 
Bývalý viceprezident policajného zboru z éry ministra Vladimíra Palka sa po rokoch pôsobenia v privátnom sektore vracia do polície. Spišiak prijal ponuku nového ministra vnútra Daniela Lipšica a vystrieda Jána Packu na poste prezidenta policajného zboru. 
László Gyurovszky/
Patril medzi zakladateľov strany Most – Híd, ale už nie je ani jej členom. Minulý týždeň zo strany vystúpil, a to pre nomináciu Rudolfa Chmela za vicepremiéra. Utrpí tým vraj maďarská menšina. Je však ochotný strane aj ďalej pomáhať.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite