Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Prečudesná liečba
Dalo sa to čakať, ale každý úder zdravému rozumu bolí. Aj ten očakávaný. Americký Kongres odsúhlasil vyše dvojtisícstranový zákon nazvaný familiárne Financial Overhaul. A je to naozaj prevrat. Ako napísal aj Wall Street Journal, týmto zákonom sa prepíšu pravidlá všetkých oblastí financií. Zmeny zasiahnu široký terén od bankomatových kariet až po najväčšie mená z Wall Street. Technické detaily nie sú však také dôležité. Všetci, jeho podporovatelia aj kritici, totiž uznávajú, že to, ako bude zákon v skutočnosti fungovať, bude v praxi vidieť až o niekoľko rokov. Podstatné je niečo iné: tento zákon predstavuje najväčšiu expanziu štátnej moci v Spojených štátoch amerických od čias Veľkej hospodárskej krízy v prvej polovici 20. storočia.
Kongresmani za Demokratickú stranu hlasovali za zákon a pridali sa k nim aj traja republikáni. Ich hlasy si dejiny pravdepodobne zapamätajú ako katalyzátory neželanej spoločenskej zmeny. Prečo? Podľa nového zákona prevezme právomoc vytvárania nových pravidiel, ktoré budú regulovať finančný trh, desať štátnych riadiacich orgánov. Tieto štátne agentúry určia skutočný dopad zákona a keďže ich slovo bude rozhodujúce, môžu sa už tešiť na nápor lobistov. Ak si totiž niekto myslí, že finančný sektor sa bude len nečinne prizerať, ako ho oberajú o možnosti podnikateľskej iniciatívy, tak sa mýli. Odpoveďou na rast štátnej regulácie je vždy rast aktivity súkromného sektora, ktorý sa s tým štátnym snaží dohodnúť. A rojenie lobistov nie je pre štát vôbec také nevítané, ako by sa mohlo zdať. Štát víta obchodovanie s láskavosťami, ústupkami, politickými výhodami, ktoré z neho vyplynú. Korupcia je už len logickým výsledkom.
Preto teraz kritici zľava i sprava vyčítajú tejto Obamovej reforme (ktorú prezident posvätí podpisom pravdepodobne budúci týždeň), že prenecháva príliš veľa rozhodovania na ľubovôľu štátnych úradníkov, a nie na jasné a pevné pravidlá.
Iste, krízy sa bojí každý. Tú americkú realitnú bublinu však nafúkol práve štát, ktorý si predsavzal, že poskytne dostupné hypotéky aj ľuďom, čo ich nemajú predpoklady splácať. Jeho spoluvinníkom sa stala aj chamtivosť časti súkromného sektora. Keď však štát lieči chorobu, ktorú sám zavinil, môže rátať s tým, že ani tentoraz sa mu tú chamtivosť nepodarí dostať pod kontrolu, iba jej poskytne nové možnosti.
Toto nie je reforma, ale deforma.
.mg

Pozor na Zajaca!
Úradujúcemu predsedovi ČSSD Bohuslavovi Sobotkovi prekáža, že novému českému ministrovi financií Miroslavovi Kalouskovi (TOP 09) bude radiť slovenský exminister zdravotníctva Rudolf Zajac. Ten bude od augusta v ekonomickom tíme, ktorý má TOP 09 pomáhať presadzovať reformy. Podľa Sobotku bude Zajac „so silným ministerstvom financií za sebou faktickým šéfom českého zdravotníctva“.
.tg

Viac právomocí
Ruský parlament zákonom pridal právomoci tajnej službe. Zákon, ktorý vznikol podľa inštrukcií prezidenta Medvedeva, dovolí FSB „vydať oficiálne varovanie jednotlivcom, ktorých aktivity môžu vytvoriť podmienky trestného činu.“ Ľudskoprávne organizácie tvrdia, že tajná služba sa tak opäť ocitne nad zákonom a krajina v časoch ZSSR, keď KGB prenasledovala disidentov. 
.sita, .tg

Pohrdol
Brat zosnulého poľského prezidenta Jaroslav Kaczynski odmietol prijať kondolenciu od ruského premiéra Vladimíra Putina. Vyjadril sa, že to urobil pre nedostatok rešpektu a pochopenia. Vraj je mu nejasná úloha, akú v záležitosti s lietadlom zohrali Putin a poľský premiér Donald Tusk. Kaczynski sa ešte v apríli vyhol stretnutiu s Tuskom a Putinom na mieste tragédie.  
.tg

Raj na zemi
Aurélie Boullet napísala pod pseudonymom Zoé Shepard knihu o živote francúzskych úradníkov. Vychádzala z vlastnej skúsenosti a ak sa jej dá veriť, tak raj na zemi už jestvuje. Je ním francúzska štátna služba. Popracujete si 5 až 7 hodín týždenne, zvyšok len facebookujete. Bonzáčka dostala za knihu disciplinárny trest – dva roky zákaz pracovať v štátnom úrade. Uf, to je smola!
.mg
Kráľovná šetrí
Aby sa neurodzení a nekorunovaní potešili, že si neuťahujú opasky sami, aj britská kráľovná šetrí. Predáva jedno zo svojich vidieckych sídiel, Handley Hall, aj s dvadsaťhektárovým pozemkom. Britská verejnosť považuje hospodárenie hlavy monarchie za príliš nákladné, lebo naň prispieva z daní. Naposledy ponechal britský parlament bez zvýšenia ročný prevádzkový rozpočet kráľovskej rodiny – vo výške 7,8 milióna libier.
.mg
Angela Merkel/
Nemecká kancelárka sa na návšteve v Číne pričiňuje o „budovanie vzťahov na nových základoch“. Dohaduje spoluprácu v oblasti politiky, ekonomiky, kultúry aj spoločenských otázok. Samozrejme, že nemecké a čínske firmy zatiaľ uzatvárajú miliardové kontrakty.
Šáhrám Amírí/
Iránsky nukleárny vedec, ktorý tvrdí, že ho pred rokom uniesli americkí agenti, bol pravdepodobne informátorom CIA už niekoľko rokov pred svojím odchodom do USA. Napísali to noviny New York Times. Amírí je už v Teheráne a má čo vysvetľovať.
Geert Wilders/
Šéf holandskej Strany pre slobodu, ktorá sa v parlamentných voľbách stala treťou najsilnejšou stranou v krajine, hodlá založiť medzinárodnú Alianciu slobody zameranú proti šíreniu islamu na Západ. Prvé pobočky vraj budú v USA, v Kanade, Veľkej Británii, Francúzsku a Nemecku.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite