Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Nová vláda
Od minulého týždňa má Slovenská republika novú vládu. Vo štvrtok prezident Ivan Gašparovič prijal demisiu vlády Roberta Fica a za novú premiérku vymenoval Ivetu Radičovú. V piatok menoval prezident nových ministrov. Za SDKÚ okrem Ivety Radičovej do vlády zasadnú Ivan Mikloš ako minister financií, Mikuláš Dzurinda ako minister zahraničných vecí, Lucia Žitňanská ako ministerka spravodlivosti a Eugen Jurzyca ako minister školstva. SaS obsadilo miesta ministra hospodárstva (Juraj Miškov), kultúry (Daniel Krajcer), práce a sociálnych vecí (Jozef Mihál), a napokon aj obrany (Ľubomír Galko). KDH získalo rezorty vnútra (Daniel Lipšic), dopravy (Ján Figeľ) a zdravotníctva (Ivan Uhliarik). Nominanti strany Most – Híd obsadili miesta vicepremiéra pre menšiny (Rudlof Chmel) a ministra pôdohospodárstva (Zsolt Simon). Nového ministra životného prostredia prezident zatiaľ nevymenoval, pretože rezort pred niekoľkými dňami Ficova vláda zrušila. 
Práve možný budúci minister životného prostredia Martin Ružinský vyvolal rozruch. V súčasnosti totiž pôsobí ako manažér ropovodnej spoločnosti Transpetrol a minulý týždeň poskytol rozhovor denníku SME, kde okrem iného povedal, že ponuku stať sa ministrom dostal od košického predsedu Mostu Eleméra Jakaba. „Je starostom Veľkých Raškoviec, odkiaľ pochádza moja manželka a kde žijeme“. Ružinský vyhlásil aj to, že ak sa stane ministrom, tak sa obklopí odborníkmi a rezortnú problematiku si naštuduje. 
Rozruch spôsobil aj nový minister obrany Ľubomír Galko, ktorého SaS napriek istým pochybnostiam o jeho spôsobilosti na tento post uhájila. Napriek pôvodne deklarovanej dôvere, o ktorej pred časom hovorila Iveta Radičová, dostane Galko za štátneho tajomníka Róberta Ondrejcsáka, ktorý na ministerstve pôsobil v čase, keď ho viedol Juraj Liška (vtedy ešte SDKÚ). Ľubomír Galko by mal do polovice októbra predložiť Radičovej certifikát z anglického jazyka. Galko vyhlásil, že on nejaké doklady má. „Ja mám určité certifikáty, čo som absolvoval ešte v minulosti, ale toto bude iný certifikát, ktorý si dohodneme. Netreba z toho robiť nejakú veľkú drámu. Ide o to, aby som vedel komunikovať s ľuďmi, ako som vedel pred šiestimi rokmi, keď som mal nadriadeného Nemca,“ vysvetlil minister. 
.tg


Mimozemšťania

Odchádzajúci minister financií Počiatek, ako aj dosluhujúci premiér sú, zdá sa, mimo reality. Tvrdia stále, že krajinu nechávajú v dobrej finančnej kondícii. Počiatek dokonca tvrdí, že budúcej vláde
necháva v štátnej kase rezervu 300 miliónov eur. A škodoradostne jej odkazuje, aby šetrila. To, že výpadok príjmov sa odhaduje na tento rok na miliardu eur, nespomína. 
.jr
Krach CK 
Cestovná kancelária Karya Tour, špecializujúca sa na Turecko, skrachovala. Riaditeľ firmy to vysvetlil tým, že v Turecku ohlásila krach ich partnerská organizácia, ktorej prevádzali platby. Karya Tour posielala týždenne päť lietadiel z Bratislavy do Turecka a minulý týždeň tam mala 900 klientov. Klienti, ktorí už na dovolenku nepoletia, dostanú zrejme odškodné od poisťovne.
.eč
Nižňanský v úrade
Hneď na prvom rokovaní novej vlády bol odsúhlasený nový šéf Úradu vlády SR. Stal sa ním Viktor Nižňanský, ktorý už na Úrade vlády pôsobil ako splnomocnenec pre reformu verejnej správy, potom pre jej decentralizáciu. Predtým stál na čele think-tanku M.E.S.A. 10. Krátko pred vymenovaním do funkcie pôsobil v Únii miest Slovenska ako šéf jej výskumného centra.
.eč, SITA
Kto do SIS?
 SDKÚ ešte stále nemá kandidáta na post šéfa Slovenskej informačnej služby. Aj keď v kuloároch kolujú rôzne mená, k dohode na konkrétnej osobe zatiaľ neprišlo. Dôvodom sú zrejme aj odlišné predstavy premiérky Ivety Radičovej a predsedu SDKÚ  Mikuláša Dzurindu. Informáciu, že novým riaditeľom SIS by sa mal stať generálny sekretár SDKÚ Štefan Hudec, Radičová poprela. 
.jm
Nový šéf
Ficova vláda na svojom poslednom zasadnutí menovala nového šéfa Úradu pre verejné obstarávanie. Bélu Angyala, ktorého nominovala ešte druhá Dzurindova vláda, vystriedal Roman Šipoš. Ten bol doteraz podpredsedom predstavenstva Východoslovenskej energetiky. Post šéfa ÚVO patrí podľa nepísaných pravidiel opozícii. S týmto modelom súhlasila aj nová premiérka Radičová. 
.jm
Nastavujú dlane 
Mestá a obce žiadajú vládu o mimoriadnu dotáciu 141 miliónov eur. Peniaze by mali pokryť výpadky z výberu podielových daní. Michal Sýkora, predseda ZMOS, hrozí finančným skolabovaním viacerých obcí. 
Tvrdí, že obce šetria, ale to nebude stačiť, najmä pre výdavky na boj proti povodniam. Ivan Mikloš, budúci minister financií, pomoc samosprávam neodmieta, ale o jej výške chce rokovať. Zo štátneho rozpočtu už obce tento rok dostali 33 miliónov eur. 
jr
Robert Fico – ešte donedávna šéf vlády a predseda Smeru sa rozhodol obsadiť kreslo podpredsedu parlamentu. Funkciu vraj chce využiť v prospech strany a parlamentu. Nový post síce so sebou už nenesie toľko moci a slávy, ale aspoň voziť sa aj naďalej bude za štátne.
Andrej Ďurkovský – novozvolený poslanec za KDH zotrvá do jesene aj na poste primátora Bratislavy. Jeho strana pritom razí princíp jeden mandát stačí. Ďurkovský sa háji tým, že by bolo nezodpovedné hodiť za hlavu hlasy, získané v komunálnych voľbách. Keď sa chce, výhovorka sa vždy nájde. 
Marek Maďarič – bude radovým poslancom parlamentu, vraj o žiadnu funkciu nestál, chce sa venovať straníckej práci pre Smer. Nehodlá ani kandidovať v decembri na miesto predsedu Smeru. Napokon, v štruktúre, ako je Smer, by to bola beznádejná samovražedná akcia.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite