Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mamas & Papas – filmový Parnas

.zuzana Mojžišová .časopis .film

„Kdyby byl život šťastný, myslím, že bych nedělala filmy. Prostě bych jenom byla šťastná," hovorí česká režisérska hviezda par excellence Alice Nellis.

Jej predchádzajúci film Tajnosti sa vnáral do rokmi unaveného vzťahu manželského páru v stredných rokov a ich takmer dospelej dcéry. V novinke o mamách a otcoch je dvojíc o poznanie viac.
Jeden pár sa márne snaží  splodiť dieťa, vyhľadá odbornú pomoc, výsledky sa síce ukážu  povzbudzujúce, ale... Iní partneri dieťa počnú, lenže k slovu sa dostanú úvahy o tom, či je práve vhodná chvíľa na rodičovstvo. A čo kariéra, a čo bytové podmienky, a čo financie... A čo láska? Žena z ďalšej dvojice, imigrantskej, už dvojdetnej, čaká nový prírastok do rodiny a interrupcia nepredstavuje schodné riešenie vzniknutej situácie, radšej zvolia iný smer... Posledný pár postihuje katastrofa z rodu najhorších, tá z najčernejších snov,  ktorej sa hrozí každý súdny rodič – fatálna strata dieťaťa.   O týchto mužoch a ženách rozpráva film Alice Nellis Mamas & Papas. A keďže naozaj takmer každý sa, po dosiahnutí istého veku, voľky-nevoľky ocitne tvárou v tvár sám sebe a svojim predstavám a možnostiam naplniť či nenaplniť rodičovskú rolu, rozpráva režisérka aj o nás. Producent snímky (David Rauch) ju s úsmevom žánrovo zatriedil zatiaľ do nejestvujúcej skupiny intímnych veľkofilmov. Trefné označenie, kompatibilné s nehynúcou relatívnosťou človečieho bytia.  
Sú všelijaké režisérske stratégie. Nellis si vybrala hneď dve.  Jednou z nich – najmä intelektuálne a finančne náročnou, na druhej strane však ponúkajúcou bezprostrednosť tvorby človeka na ceste – je chronologické nakrúcanie jednotlivých scén. Druhou je improvizácia, herci v prípade filmu  Mamas & Papas nepoznali scenár podrobne, vedeli čosi o svojich postavách, ale netušili, ako sa bude dej a ich charakter ďalej vyvíjať. „Důležité bylo, aby herci měli zkušenost z první ruky a měli ji zčerstva. Neměli čas se připravit, jako v životě,“ hovorí režisérka o svojej práci s hercami. „Zachytit ve filmu rodinu je těžké, protože je to organizmus s mnoha vrstvami.“ Vo filme Alice Nellis to však nevyzerá zložito, dej ubieha prirodzene, hnaný vlastnou energiou, akoby sme len nadvihovali strechy domov a bytov a v správne dramatickej chvíli nepozorovaní nakúkali dovnútra.
Život nie je vždy šťastný. Z času na čas aj býva, ale človek je čudný tvor, lebo v šťastných chvíľach často býva duchom neprítomný, nepripustí, že práve tam a vtedy je dobre, hnaný stále čímsi ďalším prepláva šťastnými chvíľami  ako zaslúženými samozrejmosťami. A tak Alice Nellis robí filmy, má témy, vie, o čom sa dá nakrúcať,  vie, ako to treba robiť, aby to bolo skvelé. Mamasom a papasom sa nikto z nás celkom nevyhne, v prípade Parnasov sa to väčšine z nás podarí. Alice Nellis je, našťastie, výnimkou.
Mamas & Papas. Česko 2010. Scenár a réžia: Alice Nellis. Kamera: Matěj Cibulka, David Čálek. Hudba: Jan Ponocný, Cirkus Pnorka, Buty. Strih: Petr Mrkous. Hrajú: Zuzana Bydžovská, Petr Franěk, Filip Čapka, Zuzana Čapková, Natalia Volkova, Ivan Shvedoff, Michal Čapka, Marika Procházková, Martha Issová, Zuzana Kronerová, Václav Jiráček a ďalší. 110 min.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite