Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

New York Petra Breinera

.peter Breiner .časopis .osobnosti

Išiel som si, nič netušiac, po ulici. Bolo to pred Závodského kníhkupectvom, nie dlho po revolúcii (novembrovej, nie októbrovej) a oproti mne išiel jeden z členov Koordinačného niečoho VPN. Zablyslo sa mu v očiach a začal ma prehovárať, aby som bol ministrom kultúry, lebo nevedia nikoho nájsť. Dosť bujaro som sa rozosmial, spýtal som sa ho, či sa zbláznil a išiel som ďalej, pretože som si myslel, že žartuje. Potom som videl, kto sa ministrom naozaj stal (a aj ďalším a ďalším a ďalším a ďalším) a zistil som, že nielenže nežartoval, ale aj jemu, aj jeho nástupcom sa spoľahlivo podarilo nájsť kandidátov ešte horších, než by som bol v nejakom nepríčetnom paralelnom univerze ja.

Nejdem sa po neviemkoľký raz rozpisovať o tom, že na funkcie, v ktorých sa rozhoduje o najdôležitejších záležitostiach v krajine, netreba mať vďaka demokratickým mechanizmom ani vzdelanie, ani kvalifikáciu, ani výnimočné morálne vlastnosti. Naša predošlá garnitúra je dokonca dôkazom, že je to priam prekážkou a vedúcimi osobnosťami v krajine museli byť asi tí najhlúpejší a najbezcharakternejší ľudia, akých toto východné Švajčiarsko dokázalo vyprodukovať.

Ja som starý skeptik a nijako som nevyskakoval od radosti, keď voľby dopadli tak, ako dopadli. Trošku som sa potešil, a potom som začal rozmýšľať nad tým, či niekomu z novokoaličných potentátov napadne, že ministrom nemusí byť člen strany a zvolený umiestnenec, ale napríklad vzdelaný a kvalitný odborník, s nie príliš poškvrnenou minulosťou, rozhľadom v danej oblasti, a tak podobne. Pokojne aj nestraník či príslušník inej strany. Alebo aj nepolitik. Ale kdeže. Zavoňala ryža, a tak sa z predstaviteľov úplne niečoho iného stali bojovníci o korytá, korýtka a prebendy. (Ťažko sa potom, s mastnými prštekmi, vyrovnáva so zločinmi predchodcov, všakáno...) Namiesto kvality sa hádalo o to, aby bol počet kresiel primeraný. A na ministerstvo kultúry príde moderátor z Markízy.

Pre všetkých libertariánov predosielam, že som už dlho za zrušenie verejnoprávnych médií a rovnako aj za samofinancovanie kultúry - ale až vo chvíli, keď sa skončí kovbojský kapitalizmus a väčšina zbohatlíkov nebudú nekultúrne zlodejské hovädá schované pred spoluobčanmi za hrubými ohradami svojich víl a v karibských bančičkách. Ale zatiaľ musíme financovať kultúru z verejných zdrojov.

Nebudem dopredu kultúrministra zatracovať, ale nezdá sa, že by on alebo jeho kolegovia mali ako jednu z priorít vytváranie kultúrneho a historického vedomia v kráľovstve Svätoplukovom. Asi by sa všetci uškŕňali, keby im niekto tvrdil, že v momentálnej situácii je to rovnako dôležité ako vyhrabanie sa z ekonomického bahna. Nuž ale je - voliči, ktorí budú presne vedieť, odkiaľ sme sa zobrali takí, akí sme a na čo môžeme byť naozaj hrdí, len ťažko uveria, keď im niekto bude do očí ficovať, harabiniť a slotovať, či prípadne aj čarnoguriť, dzurindovať, radičovať a suliť klamstvá a hlúposti. A potom aj ekonomika, prostredie, šport i celá krajina začne nejako vyzerať.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite