Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nielen bigbít

.časopis .hudba

Náš malý seriál o veľkej Pohode, ktorá bude už tento týždeň, končíme takými zložkami programu, ktoré na iných festivaloch nenájdete.

Napríklad takzvanú "vážnu hudbu". Na Pohode to, samozrejme, nie je novinka. Komorný orchester mesta Trenčín hrával na festivale pravidelne, podobne Jozef Lupták a jeho kolegovia. V roku 2007 mal na veľkom Bažant Stage premiéru symfonický orchester Opery Slovenského národného divadla. Symfonici zahrali a sólisti zaspievali výber z árií, diváci im pripravili búrlivé standing ovation, a tak sa tento orchester vrátil o rok znovu. Tenoraz vystúpili spolu s Royal Choral Society z Anglicka a predniesli niekoľko nádherných zborov. Mnohí si pamätáme slzy na lícach jednej z anglických speváčok počas piesne Aká si mi krásna... Minuloročnú Pohodu otvárali Royal Choral Society s Rachmaninovými Nešporami a bola to veľká sila.
Tento rok otvorí festival vo štvrtok Štátna filharmónia Košice a Zbor sv. Cecílie Mozartovým Requiem. Keď budeme počúvať krásnu a hlbokú hudbu, určite sa v spomienkach vrátime o rok dozadu. Presne v čase, keď minulý rok pohodu Pohody sfúkol vietor a priniesol bolesť a smrť, teda v sobotu od tretej do štvrtej, všetky pódiá stíchnú. Len z Bažant Stage budú znieť Vivaldiho Štyri ročné obdobia v podaní Warchalovcov. Skladba - na rozdiel od pôvodného zámeru skladateľa - nevyvrcholí Zimou, ale Jarou.
Zvláštnym zážitkom bude nepochybne aj 27 hymien krajín, z ktorých pochádzajú účastníci tohtoročnej Pohody, v podaní Štátnej filharmónie Košice. Hymny zaranžoval Peter Breiner, ktorý ich bude aj dirigovať. Skutočnou lahôdkou bude premiéra skladby Vlada Godára Querela pacis, ktorú o polnoci z piatka na sobotu v Garnier Aréne zahrá súbor Solamente Naturali spolu so sólistami a s Katedrálnym zborom sv. Martina. Dirigovať bude Andrew Parrott.
Ďalšou zvláštnosťou Pohody je tanec, teda tenečné divadlo. Vynikajúce banskobystrické Štúdio tanca uvedie svoje predstavenie Posed (hudbu zložil Vlado Ďurajka, alias The Autumnist) a pražský súbor DOT504 prinesie do Garnier Arény oceňované predstavenie 100 Wounded Tears na hudbu Michala Kaščáka. Neplánovaný rozmer bude mať vystúpenie Baletu SND. Neuvedú síce Labutie jazero, ale "labutiu pieseň" svojho bývalého riaditeľa Mária Radačovského, ktorý na Pohode v inscenácii Bolero a viac posledný raz vystúpi so súborom, ktorému za posledné štyri roky vdýchol nový život.
K Pohode už tradične patria diskusie. Tento rok sa bude debatovať na rôznych scénach a na rôzne témy. Michal Handzuš bude napríklad rozprávať nielen o hokeji, ale aj o darcovstve a dobrovoľníctve, Marek Roháček a Braňo Jobus budú hľadať odpoveď na otázku Načo sú nám rodičia, debatovať sa bude o ekonomike, médiách, psychológii či nacionalizme. V rámci diskusií .týždeň naživo bude Štefan Hríb najprv debatovať so svojimi hosťami o tom, čo priniesli posledné parlamentné voľby a potom s Antonom Srholcom a ďalšími o Konci starých časov. Juraj Kušnierik bude viesť diskusiu o bezpečnosti na festivaloch s Michalom Kaščákom, šéfom lekárskej služby na Pohode Jaroslavom Vidanom a so šéfom bezpečnosti festivalu Roskilde Henrikom Nielsenom.
Festival Bažant Pohoda sa skončí tento rok ekumenickou bohoslužbou. V nedeľu ráno ju bude slúžiť katolícky kňaz Anton Srholec, kazateľ Cirkvi bratskej Daniel Pastirčák a evanjelická farárka Anna Polcková. S modlitbou a požehnaním sa k ním pripojí rabín Zev Stiefel, zahrá Marián Varga a Jozef Lupták, jednu pieseň zaspieva Dorotka Nvotová.
Vo štvrtok sa začína Pohoda. Hoci to bude už štrnásty ročník, v istom zmysle to bude nový začiatok. Zima prešla, tešíme sa na jar.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite