Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Spor o podpis
Premiér Fico nechce podpísať slovenský záväzok, že sa zúčastníme na financovaní ochranného mechanizmu na podporu eura predtým, než im to podporí nová vláda. Radičová zase tvrdí, že Ficova vláda má všetky potrebné kompetencie, aby záväzok schválila, a nie je dôvod podpis odkladať. Tak vyzerá prvý koalično-opozičný spor po voľbách 2010. Slovensko by sa malo na celkových zárukách vo výške 440 miliárd eur, ktorým chceli krajiny eurozóny upokojiť nervózne trhy, podieľať až vo výške 4,37 miliardy eur, čo síce menej ako jedno percento sumy, ale súčasne aj 6,5 percenta slovenského HDP, a teda po Malte v prepočte na HDP druhý najvyšší príspevok zo všetkých krajín eurozóny. Podstatou sporu medzi Radičovou a Ficom je spor o zodpovednosť za tento záväzok, schválený premiérom Ficom ešte pred voľbami.
Celý spor by bol pomerne jasný, keby nebolo dvoch "ale". Tým prvým je, že zodpovednosť za účasť Slovenska na záchrane eura nemožno oddeliť od prijatia tejto meny. Všetky krajiny, ktoré sú v eurozóne, totiž platiť musia a platia podľa predstáv silných, na tom Slovensko - nech by ho reprezentoval ktokoľvek - veľa zmeniť nemohlo. A keďže Robert Fico, Ivan Mikloš a Iveta Radičová podporovali rýchle prijatie eura jednohlasne, v tomto zmysle nesú rovnakú zodpovednosť, nech už dnes hovoria čokoľvek. Druhým rozmerom je, že nový kabinet Ivety Radičovej síce logicky žiada, aby Fico niesol zodpovednosť za svoje rozhodnutie a správne mu vracia jeho neochotu rokovať o pomoci Grécku v parlamente, trochu podozrivo však pôsobí dvojaký meter: ak má Fico všetky premiérske kompetencie, nemôže ho nová parlamentná väčšina súčasne "povzbudzovať" v podpise eurovalu a kritizovať za podpisovanie zmlúv a nových tendrov vyhlásených na ministerstvách na poslednú chvíľu. Sú to predsa tie isté kompetencie. To isté v opačnom garde platí aj pre Fica: ak na novú vládu nechce počkať s novými tendrami, nemal by ani s eurovalom.
Za pozornosť stojí aj lekcia, ktorú si uštedrila Iveta Radičová. Najskôr celý val spochybňovala a zásadne s týmto riešením nesúhlasila, neskôr odmietala slovenskú účasť na ňom až napokon navrhnutý mechanizmus, aj slovenský záväzok nepriamo potvrdila a vedie už iba bitku pre domáce publikum s Robertom Ficom. Ešte zmätočnejšie sa správa KDH: najskôr nesúhlasilo s eurom, pred voľbami podporovalo Fica a dnes podporuje Radičovú.
.jd

Proti zmluvám

OKS navrhuje, aby sa súčasťou programového vyhlásenia stal aj záväzok zabrániť uzatváraniu zmlúv pred voľbami. Zákon by mal vláde zakázať v období krátko pred voľbami a po voľbách predávať a prenajímať majetok, uzatvárať zmluvy o dodávkach tovaru, služieb a prác a ďalšie zmluvy, týkajúce sa nakladania s majetkom štátu a s verejnými financiami, pri ktorých mohol byť poškodený záujem štátu.
.tg
Referendum

Ľudia budú môcť v referende hlasovať o tom, či sú za zrušenie koncesionárskych poplatkov, zníženie počtu poslancov parlamentu, alebo za určenie cenového stropu na vládne limuzíny. Rozhodol o tom prezident Ivan Gašparovič po tom, čo jeho kancelária potvrdila, že petičný výbor, v ktorom sú zástupcovia strany SaS, zhromaždil dostatok podpisov potrebných na vypísanie referenda.
.jm

Po novom?

V Strane maďarskej koalície to po prehratých voľbách zobrali od podlahy. Dokonca uvažujú o novom názve. "Súčasný je časom prekonaný, dávno nie je reč o koalícii, treba zmeniť názov strany," povedal pre týždenník Szabad Újság šéf dočasného výkonného výboru strany Iván Farkas. Nový názov pre SMK by podľa neho mohol byť Strana maďarského spoločenstva.  
.jm, sita

Zoznam

Ústav pamäti národa zverejnil zoznam 196 zamestnancov elitných útvarov komunistickej rozviedky, ktorí pôsobili na Slovensku i v cudzine a získavali informácie o zahraničných inštitúciách či emigrantoch. Podieľali sa aj na výbere nových príslušníkov rozviedky, ktorí boli neskôr vysielaní do zahraničia. Adeptov vyhľadávali najmä medzi absolventmi vysokých škôl ovládajúcimi cudzie jazyky.
.tg

Zvýšia dane

Samosprávy sú vo finančných problémoch. Prekvapili ich výpadky z príjmov z podielových daní. Zle sú na tom mestá a obce a ešte horšie župy. Financie môžu získať buď ďalším zadlžovaním sa, alebo zvýšením miestnych daní. Doteraz to odmietali, ale niektoré samosprávne kraje už uvažujú o zvýšení dane z motorových vozidiel. Autodopravcovia z toho nie sú nadšení a hovoria, že po zavedení mýta by boli ďalšie náklady pre nich neúnosné.
.jr

František Šebej/
Ešte pred ustanovujúcou schôdzou parlamentu boli známe niektoré mená predsedov výborov. Náš bývalý kolega František Šebej by sa mal stať predsedom zahraničného výboru, Anna Belousovová má byť predsedníčkou ľudskoprávneho výboru. Ferovi gratulujeme, pani Anne...

Juraj Miškov/
Podpredseda SaS a nádejný minister hospodárstva na Facebooku oznámil, že sa chystá jeho kompromitácia. Vraj sa majú objaviť informácie, že je závislý od marihuany, a preto bojuje za jej dekriminalizáciu. Miškov tvrdí, že varovanie mu poslal kamarát esemeskou.

Robert Fico/
Nahrávka o údajnom financovaní Smeru, ktorá sa objavila dva dni pred voľbami, je podľa expertky, ktorú oslovil časopis Plus 7 dní, pravdepodobne autentická. "Zabezpečil som ich, ako tie peniaze, vlastnou hlavou," hovorí na nahrávke Fico. Tomu sa dá veriť.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite