Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Silicon Valley a Rusko
Ruský prezident sa stretol s americkým, rokovali, dali fast food a resetovali vzťahy. Predovšetkým však pred médiami prezentovali, že už to nie je ako za studenej vojny ani za Busha. Budúcnosť sveta je v dobrých rukách, ak by sme verili len úsmevom lídrov. Američania očakávajú najmä potvrdenie úspechu svojej stratégie „resetu“, ktorú uviedla už Hillary Clinton.
Čo očakávajú Rusi? Dimitrij Medvedev poskytol pri príležitosti návštevy rozhovor Wall Street Journalu a na otázku, aké sú ciele jeho návštevy USA, odpovedal: „Rád by som pokračoval v komunikácii s prezidentom Obamom. Chcem zafixovať pozitívne trendy, ktoré vznikli v rusko-americkom dialógu. Nie je totiž tajomstvom, že pred niekoľkými rokmi boli tieto vzťahy na veľmi nízkej úrovni, takmer na úrovni zo studenej vojny. Bolo to veľmi smutné a myslím, že aj zlé pre občanov Ruska i Ameriky.“
Medvedev sa však neobmedzil len na abstraktné reči a pokračoval nadšeným vyjadrením záujmu o fungovanie technologického raja Silicon Valley. Už dávnejšie sa netají tým, že je odhodlaný rozpútať modernizáciu Ruska (vyhlásil to priamo aj v rozhovore pre britskú BBC). Asi sa chce v tom stať nasledovníkom Petra Veľkého. Je to však v Rusku možné? Je možné zopakovať úspech Silicon Valley, ktoré je, ako sám Medvedev priznáva, plné jeho krajanov, Rusov pracujúcich v americkom IT priemysle? Je možné prilákať tie mozgy zase domov?
To je otázka, ktorú si musí v Rusku položiť aj niekto iný ako Medvedev, muž s imidžom ekonomického a do istej miery aj občianskeho liberála. Kým signálov o uvoľňovaní politickej klímy v Rusku pribúda, ešte stále nie je tamojšie prostredie dostatočne slobodné, aby sa stalo živnou pôdou pre podnikateľskú a technologickú revolúciu tých rozmerov, aké si predstavuje aj Dmitrij Medvedev.
V USA však rozhodne získal podporu pre členstvo Ruska vo Svetovej obchodnej organizácii a Obamovo slovo by aj v tom malo zavážiť.
Je zrejmé, že zo zlepšenia vzťahov chce Rusko tentoraz vytĺcť aj hospodársky kapitál. Američania sa zatiaľ uspokojujú s tichou radosťou z usmievajúceho sa ruského medveďa. Zdá sa, že citlivé otázky, ako sú ľudské práva v Rusku, alebo napríklad aj stále nedoriešený odkaz rusko-gruzínskej vojny, nad hamburgermi na pretras neprišli. Ak však Medvedev plánuje skutočnú modernizáciu, potrebe reformovať predovšetkým spoločenskú klímu v Rusku sa nevyhne.
.mg
Dosluhuje
Česká úradnícka vláda premiéra Jana Fischera sa minulý piatok uzniesla, že podá demisiu. Prezidnt Klaus poveril kabinet, aby krajinu viedol do novej vlády, ktorú majú vytvoriť ODS, TOP 09 a Věci veřejné. Budúca koalícia ešte ani po štyroch týždňoch po voľbách nemá rozdelené rezorty. Podľa dohody by mala mať ODS vo vláde šesť kresiel, TOP 09 päť a VV štyri kreslá. 
.tg
For rent
Zadlžené Grécko sa uchýlilo na zúfalý krok. Aby čiastočne vyhovelo veriteľom, chystá sa predať či prenajať niektoré zo svojich šiestich tisícok ostrovov. Predajom sa má vyriešiť aj problém, ktorým je nedostatok financií na výstavbu infraštruktúry na riedko obývaných ostrovoch. Britský Guardian zistil, že jedným z ponúkaných ostrovov je turistami obľúbený Mykonos.
.tg
A zase tie dôchodky!
Alebo zase tí Francúzi? Obľúbená národná zábava, štrajky, sú v krajine preslávenej joi de vivre zase na dennom poriadku. Tentoraz sa odbory hnevajú na plánovanú reformu dôchodkového systému, do ktorej chce vláda zakomponovať aj zvýšenie veku odchodu do dôchodku na 62 rokov. V septembri bude o návrhu reformy hlasovať parlament, dovtedy chcú nátlakové skupiny urobiť svoje.
.mg
Bomba v Grécku
Nepokoje v Grécku, zdá sa, postúpili do nového štádia. V Aténach vybuchla nálož, ktorá bola umiestnená v poštovej zásielke. Zásielku otvoril pobočník ministra zodpovedného za boj proti terorizmu a ten aj pri výbuchu zahynul. Minister Michalis Chryssohoidis sa nachádzal len niekoľko metrov od miesta explózie. Podľa premiéra Papandreoua je to teroristický útok.
.mg
Neplatiči daní
Španielska vláda získala CD so zoznamom ľudí, ktorí majú peniaze uložené vo švajčiarskych bankách. Zároveň sú to ľudia, ktorí v Španielsku neplatia dane. Vláda im pohrozila, že sa majú priznať do konca júna, inak im vyrúbi pokutu. Vláda očakáva, že tak získa okolo 3,4 miliardy eur, čo sa jej v súčasnom stave rozpočtu zíde. CD asi pochádza zo švajčiarskej banky HSBC a Španieli ho asi kúpili od hackera podobne ako pred časom Nemci.
.jr
David Petraeus - Z Afganistanu odchádza zástanca tvrdej línie generál McChrystal – za kritiku nadriadených. Barack Obama tam posiela generála Davida Petraeusa. Za ponechanie pôvodného veliteľa bol aj afganský prezident Hamíd Karzaj, Biely dom však ubezpečuje, že afganská stratégia sa po personálnej rošáde nezmení.
Milada Horáková - Pred šesťdesiatimi rokmi sa tragédiou zavŕšil vykonštruovaný proces proti „zradcom“ komunistického Československa. Poprava Milady Horákovej a troch ďalších odsúdených, proti ktorej protestoval aj Albert Einstein (márne), zostala dodnes čiernou škvrnou našich dejín.
Julia Gilliard -  Austrália má novú premiérku, labouristku Juliu Gilliardovú, ktorá nahradila na tomto poste straníckeho kolegu Kevina Rudda. Premiérka okamžite ubezpečila Baracka Obamu, že austrálsky postoj ku kampani NATO v Afganistane sa nemení.    
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite