Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Mečiarov odchod

.fedor Gál .časopis .kritická príloha

Mečiar sa začiatkom roku 1990 objavil fakt ako vychádzajúca hviezda slovenskej politiky. Ohuroval znalosťami (vtedy sme ešte netušili, že sú to znalosti dodávané z temných zákutí komunistického undergroundu), výdržou (vtedy sme ešte nevedeli, že ide o jazdu medzi Scyllou a Charibdou stavov jeho duše), komunikačnými schopnosťami (vtedy sme ešte nevedeli odhadnúť rozdiel medzi možnosťou a skutočnosťou), rýchlym rozhodovaním (vtedy sme ešte netušili, že aj sľubovanie nemožného je istým typom rozhodovania), jasnozrivosťou (vtedy sme ešte netušili, že sa za ňou ukrýva sieť vycvičených informátorov), presvedčivosťou (spojenou s vydieraním)... a zdanlivou lojalitou, ktorá bola iba umne ukrývanou prípravou na frontálny útok na Verejnosť proti násiliu (VPN). Spoznávali sme sa v akcii a keď sme sa spoznali, došlo ku konfliktu, ktorý bol koncom VPN a začiatkom Mečiarovej politickej kariéry. Mečiara sme odvolali po tom, ako sa opakovane pokúsil denunciovať Jozefa Kučeráka, ktorý viedol vo vláde Slovenskej republiky ekonomickú reformu. Po tom, ako napadol Verejnosť proti násiliu v televízii vymyslenými obvineniami o cenzurovaní jeho príhovorov k občanom. Po tom, čo rozbil prvú ponovembrovú koalíciu svojvoľným odvolaním ministra vnútra nominovaného najbližším koaličným partnerom (KDH) a vniesol napätie do vzťahu s týmto koaličným partnerom. Po tom, čo vyšlo najavo, že začína okolo seba budovať záujmovú sieť všakovako podplatených a zmanipulovaných ľudí. Po tom, čo sa naozaj ukázalo, že iba s ťažkosťami rozlišuje medzi pravdou a lžou, respektíve používa lož ako pracovnú metódu.

Informácie sa však šíria z centier na periférie s istým časovým oneskorením. Dalo by sa povedať, že toto časové oneskorenie trvalo na Slovensku až do volieb v roku 2010. Tí, ktorí prezreli, čo precitli do reality skôr, a sú ich fakt desiatky, sú už dávno, aj s Mečiarovou výdatnou pomocou takzvane "na smetisku dejín".   

Len na ilustráciu pár príbehov z dejín mečiarizmu:

1) Bol to on, kto začal prvý (začiatkom roku 1990) zneužívať pre osobné mocenské potreby archívne dokumenty komunistickej Štátnej bezpečnosti.
2) Bol to on, kto ako prvý vniesol do politického diskurzu nacionalistické tóny (napríklad v súvislosti s prijímaním takzvaného jazykového zákona)
3) Bol to on, kto umožnil extrémistom zo Slovenskej národnej strany a Združenia robotníkov Slovenska, či ako sa to vtedy volalo, vládnuť.
4) Bol to on, kto ako prvý, v takzvaných desaťminútovkách s premiérom, vniesol do spoločnosti negatívne emócie a dezinformáciu ako nástroj moci.
5) Bol to on, kto zneužil privatizáciu štátneho majetku na budovanie mocenského impéria a klientelistickej siete pre vlastnú potrebu.

Áno, po dlhých rokoch Mečiar odchádza. Medzičasom vyrástol jeho klon menom Robert Fico. Jeden aj druhý po sebe zanechali poučenia: To, že demokracia nie je dar z neba. Treba ju sústavne obhajovať, kultivovať, brániť. A že to dá poriadne zabrať.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite