Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Orol tatranský live

.martin Droppa .časopis .týždeň doma

V Tatranskom národnom parku (TANAP) spustili netradičnú reality šou, takú zvieraciu. Od konca mája v Západných Tatrách nainštalovali na utajenom mieste kameru, ktorá nepretržite sníma hniezdo vzácneho orla skalného.

.živý prenos z kamery, snímajúcej jedno mláďa dravca a jeho matku, možno kedykoľvek sledovať na internetovej stránke Správy TANAP-u. Koho to bude zaujímať v kontexte Paneláku či Let´s dance, poviete si možno. Omyl, počítačových pozorovateľov divočiny pribúda. "Po vlaňajších skúsenostiach, keď sme takto monitorovali hniezdo sokola sťahovavého v Belianskych Tatrách, pričom denne sa na živý prenos z kamery pozrelo šesťdesiat až dvesto záujemcov, sme sa rozhodli verejnosti takto priblížiť život v hniezde orla skalného, ktorý je symbolom Tatier a Slovenska," vysvetľuje riaditeľ Správy TANAP-u Pavol Majko.

.správy z hniezda

Majko sa orlom skalným a iným dravým vtákom na Slovensku venuje od roku 1993. Hovorí o dvojakom význame monitorovania hniezda dravca: "Na jednej strane chceme verejnosti priblížiť život mláďaťa orla skalného od jeho vyliahnutia sa, dojemnú starostlivosť matky o jediného potomka. Na druhej strane má monitorovanie hniezda aj preventívny význam z pohľadu ochrany tohto dravca pred vykrádačmi hniezd. V celom TANAP-e je totiž len desať párov orlov skalných."
Zoológ Správy TANAP-u Pavol Lenko pripomína, že monitorovanie je ochranou aj prevenciou a pre verejnosť má náučný význam: "Keď sa hniezdenie skončí a zosilnené mláďa v druhej polovici júla z hniezda vyletí, tak začne žiť svoj samostatný život. Pre nás vtedy nastane čas vyhodnocovať celý záznam. Získame poznatky napríklad o skladbe a množstve potravy mláďaťa orla skalného, o jeho kŕmení, preperovaní a zvykoch v čase hniezdenia." Prenos z hniezda sledujú aj profesionálni strážcovia prírody, ktorí sú pripravení zasiahnuť v prípade, že by niekto chcel mláďa ukradnúť. Keď mláďa z hniezda vyletí, orly hniezdo opustia a zvyčajne sa doň už nevracajú. Riziko, že niekto mláďa ukradne, je zažehnané jeho samostatnosťou. Pre vykrádačov hniezd je zasa výhodnejšie čakať, kým rodičia mláďa odchovajú a pokúsiť sa ho ukradnúť až v období krátko pred opustením hniezda. Ukradnuté mláďa je lepšie v zajatí dochovať, ako vychovávať od jeho vyliahnutia sa.

.operený biznis

Vykrádanie hniezd vtáčích dravcov je u nás "národným športom" odnepamäti, prípady sa vyskytujú každý rok. Za tým účelom k nám merajú cestu aj mnohí cudzinci. Často, žiaľ, zo susedného Česka. Orol skalný ako vrchol potravinovej pyramídy v našej živočíšnej ríši má len jedného nepriateľa - človeka: Stane sa, že krkavec, výr skalný alebo jastrab môžu napadnúť mláďa orla skalného, ale pre dospelého orla je jediným nebezpečenstvom človek. Tieto vtáky napríklad často hynú na drôtoch vysokých elektrických napätí, alebo sú obeťami chemizácie v poľnohospodárstve, otrávených návnad, hynú v pasci. Stávajú sa aj obeťami streľby, pretože u nás stále prežíva dogma, že čo má pazúry a zakrivený zobák, to je škodná, nepriateľ. Napríklad poľovníci na orla skalného aj na iných lietajúcich dravcov hľadia ako na škodnú v ich revíroch, pretože dravec zvykne uchmatnúť kuru, menšiu srnčiu zver alebo zajaca. Mýtus o vtáčích dravcoch ako o škodcoch u nás pretrváva od konca päťdesiatych rokov.
Tlak na vykrádanie hniezd dravcov bol veľký hlavne do konca deväťdesiatych rokov, v roku 1997 strážcovia chytili troch vykrádačov hniezd orla skalného z Českej republiky v rezervácii Chočské vrchy, zlodeji dvoch vajíčok vtedy obišli len s podmienečnými trestami. Situácia sa podľa Majka zmenila v roku 2007, keď český sokoliar ukradol mláďa orla skalného v oblasti Veľkej Fatry a bol odsúdený na ročný nepodmienečný trest straty slobody. Ukradnuté mláďa sa vtedy podarilo vrátiť späť do hniezda, a tak zachrániť. Rok predtým bol za podobnú krádež tiež na jeden rok nepodmienečne odsúdený slovenský sokoliar.     

.menej strážcov ako dravcov
Strážcovia prírody z občianskeho združenia Ochrana dravcov na Slovensku tohto roku intenzívne sledujú päť hniezd dravcov na Slovensku. Lucia Deutschová zo združenia hovorí, že uprednostňujú fyzické stráženia hniezd. Súčasne však priznáva, že nedokážu strážiť všetky hniezda všetkých druhov dravcov u nás. Len sokolov rárohov je na Slovensku asi tridsať až štyridsať párov, orliaka morského štyri páry, sokola sťahovavého asi štyridsať párov, podobne ako orla kráľovského. Od roku 2001 podľa Deutchovej zaznamenali na Slovensku asi päť prípadov vykrádania hniezd. Dvaja páchatelia boli aj odsúdení, ostatní vykázaní z našej krajiny. "Každoročne monitorujeme hniezda orlov kráľovských, sokolov rárohov a sokolov sťahovavých, orliaka morského, pričom pri sledovaní hniezd využívame fotopasce, ktoré v určitých intervaloch snímkujú hniezda a my potom snímky vyhodnocujeme. Pokusy o vykrádanie hniezd zaznamenávame každý rok, aj tohto roku sme zaznamenali prípad vykradnutia hniezda sokola rároha, vlani sme zaznamenali podozrenie z vykradnutia troch mláďat z hniezda sokola rároha a krádeže z hniezda orla kráľovského na Záhorí," vraví Deutschová. Jej kolega Jozef Chavko hovorí o orlovi skalnom ako o atraktívnom druhu pre sokoliarov, ktorý býva častým terčom vykrádačov: "Hniezda sa vykrádajú preto, lebo o mláďatá majú záujem sokoliari. Iným problémom je trávenie dravcov. Začiatkom júna sme zaznamenali nelegálne strieľanie dravcov v Slovenskom raji preto, že dravci lovia poľovnú lovnú zver. Máme poznatky aj o tom, že sa u nás obchoduje s jastrabmi."
Aj keď krádeží operených dravcov a vykrádaní ich hniezd na Slovensku v ostatných rokoch ubúda, Jozef Chavko upozorňuje na iný problém: ničenie prirodzených biotopov dravcov. Masívna ľudská činnosť v lesoch pri ťažbe dreva, budovanie zvážnic v chránených územiach a lesohospodárska činnosť aj v časoch hniezdenia sa stávajú bezohľadnosťami, ktoré majú za následok vyrušovanie hniezdiacich dravcov, opúšťanie hniezd alebo nezakladanie potomstva. "Polícia samostatne neeviduje vtáčiu kriminalitu ako takú, riadi sa podľa paragrafov 305 a 310 Trestného zákona o porušení ochrany rastlín a živočíchov a o pytliactve," upozorňuje Mário Kern, špecialista Prezídia Policajného zboru SR na environmentálnu kriminalitu. Podľa neho sa tento druh kriminality u nás udržiava ročne na rovnakých počtoch. "Čerstvý prípad spred dvoch týždňov nám hlásili z trnavského regiónu, kde došlo k vykradnutiu sokola rároha." Kern však pripomína, že monitorovať a strážiť všetky hniezda na Slovensku nie je možné. Nekradnú sa len dravčie mláďatá, ale aj násady - vajíčka vari všetkých vtákov, ktoré sa nelegálne predávajú do zbierok v celej Európe. Podobný je aj záujem o preparovaných vtákov, a tu už nemusí ísť len o dravcov. Nelegálne sa obchoduje aj so spevavcami.  Za určitých okolností je pre nelegálny obchod zaujímavý každý druh vtáka, záleží len od dopytu...
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite