Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Slnečný pozdrav z Reykjavíku

.vladimír Potančok .časopis .hudba

Úcinkujúci umelci z rôznych krajín Európy budú tvoriť na tohtoročnej Pohode žánrovo najpestrejšiu zmes, akú si len viete predstaviť. Zdá sa, že na starom kontinente stále nechýba odvaha spájať zdanlivo nespojiteľné.

Zrejme najvýraznejší hudobný experiment predstavuje islandská skupina múm - kolektív, pozostávajúci z hudobných samoukov a klasicky hudobne vzdelaných mladých ľudí hrá hudbu, v ktorej majú svoje miesto ambient, breakbeatové sample i stredoveké akustické nástroje, romantické melódie, ale aj psychedelické zvuky. Napriek zdanlivej komplikovanosti je to úžasné počúvanie - odporúčame tým, ktorí túžili mať tohto roku na Pohode Sigur Rós.
Ani ďalší Severoeurópania nezaostávajú. Švéd s argentínskymi koreňmi José González vyzerá ako stredoveký trubadúr, no paradoxne ho najviac preslávili akustické prerábky elektronických hitov. Teardrop od Massive Attack alebo "loptičkovoreklamová" Heartbeats od The Knife azda zaznejú ako prídavky. González hrá na akustickú gitaru spôsobom spájajúcim klasiku s latinskoamerickým temperamentom a severským sentimentom. Pravé pohladenie pre citlivé duše...
Po Mari Boine sa na Pohode predstaví aj ďalší sámsky umelec - Johan Sara Jr., ktorý šamansky kombinuje joik s elektronikou a džezom. Dánska speváčka Kira Skov má schopnosť roztápať cencúle. Jej vokál i muzika sprievodnej kapely znejú, akoby práve dokončili soundtrack k filmu Easy Rider. Dúfajme, že tretí pokus o vystúpenie v Trenčíne jej i nám konečne vyjde.
Francúzsko budú reprezentovať dve skupiny so zaujímavými speváčkami. Rebeka Warrior z dua Sexy Sushi je okrem expresívneho vokálu známa aj svojimi sklonmi vyzliekať sa, keď jej je teplo. Hudobne je to typická francúzska zvrhlôstka niekde medzi Mr. Oizom, Vanessou Paradise v detských rokoch a Daft Punkom. Romantickejších poslucháčov osloví trio Diving With Andy, kde spieva Juliette Paquereau. Kapela čerpá z pesničkového popu prelomu 60. a 70. rokov a spomeniete si pri nej na Sergea Gainsbourga a na staré filmy s Belmondom.
Zdá sa vám, že na Pohode 2010 bude málo hip-hopu? V čistej forme možno áno, ale netreba zabúdať na kvalitné hybridy. Ruth Maria Renner alias Miss Platnum emigrovala v roku 1989 s rodičmi z Temešváru do Berlína a teraz spieva veľmi chytľavý mix r´n´b, hip-hopu a balkánskej dychovky. K hip-hopkavej hudbe sa hlási aj izraelská speváčka Onili, ktorá ovláda i elektronické škatulky a čary s mikrofónom. Ak máte radi britsko-srílanskú rapperku M.I.A., toto by vás mohlo baviť. Kvalitných MCs má i bosniansko-hercegovinská skupina Dubioza Kolektiv. Tá už na Slovensku vystupovala, ale nie na Pohode. Milovníci Asian Dub Foundation si určite prídu na svoje - reggae, dub, hip-hop, ska, žiadna etnická čistka!
Prídu aj susedia z juhu a východu. Maďarská skupina Rév pod vedením huslistu Róberta Lakatosa sa orientuje na tradičný folklór, zatiaľ čo združenie perkusionistov Amadinda je schopné rovnako dobre zahrať Steva Reicha ako africkú hudbu či gamelan z Bali. Mimoriadny zážitok sľubuje i Vienna Vegetable Orchestra, združenie recesistov s hudobným vzdelaním, ktorí si vyrábajú nástroje z mrkvy, baklažánov, uhoriek či tekvíc, a keď budete chcieť, naučia to aj vás. To, čo z tých nástrojov nakoniec dostanú, je skutočne hudba.
Dakha Brakha pochádza z Kyjeva - tri dámy s vysokými papachami na hlavách a s akordeonistom hrajú a spievajú zaujímavú etno-ezoteriku. Celkom iný prístup zvolili muzikanti z petrohradskej skupiny La Minor - v ich zemitom mestskom folklóre z prvej tretiny 20. storočia počuť tango, valčík i swing. Ak chcete tancovať na hudbu, na akú krepčil Ostap Bender a postavy z mafiánskych Odeských poviedok Isaaka Babeľa, nech sa páči!
Keďže zástupcov niektorých kontinentov je na Pohode poskromne, rozhodol som sa priradiť ich k Európe. Austrálska skupina Blue King Brown pripomína Polemic a chváli ju aj Carlos Santana. Pri songoch v podaní speváčky Natalie Pa'apa'a budete skackať ako kengury! Dúfam, že od Bang Bang Eche nikoho neodradí to, že sú z Nového Zélandu. No a senegalský Orchestra Baobab patrí k najväčším africkým legendám - ich hudba je zárukou blaženého úsmevu od ucha k uchu.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite