Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Otrasne blízke Kirgizsko
Keď v apríli tohto roku prebehol v Kirgizskej republike puč, vyzeralo to všelijako, len nie optimisticky. Taký šokujúci vývoj, aký tam teraz nastal, však predpovedal málokto. Nová prezidentka dočasnej vlády Roza Otunbajeva sa vtedy postavila do čela "ľudovej vzbury", nebolo však jasné, či skutočne predstavuje lepšiu alternatívu predchádzajúceho režimu prezidenta Bakijeva, obviňovaného z korupcie a brutality voči svojim politickým protivníkom. Napokon, jej politická minulosť siahala ešte do nomenklatúry z éry, keď bolo Kirgizsko súčasťou Sovietskeho zväzu. Okrem toho, po niekoľkých dňoch sa ukázalo, že Bakijev a jeho ľudia sa nemienia vzdať. Vybojovali si niektoré strategické body, útočili na predstaviteľov nového režimu. Novej vláde sa nepodarilo zabezpečiť pokoj a zákonnosť a situácia začala podozrivo pripomínať mocenské vákuum. To využili gangy a pravdepodobne na podnet a za peniaze bakijevovcov rozpútali násilie vo veľkom.
Dnes sa v Kirgizsku odohrávajú etnické čistky otriasajúcich rozmerov. Kirgizská väčšina útočí na etnických Uzbekov, ktorí najmä v úrodnom údolí Fergama na hranici s Uzbekistanom tvoria väčšinu. Uzbekovia vystrašení utekajú, davy utečencov sa presúvajú k Uzbekistanu a dúfajú, že tam budú aspoň dočasne prijatí a nájdu bezpečie. Roza Otunbajeva priznáva, že jej krajina potrebuje zásah zo zahraničia. Rusko sa však do zásahu nehrnie - v tomto regióne, kde hranice z máp nezodpovedajú hraniciam medzi etnikami, kde sa obchoduje s drogami z Afganistanu a kde sú prepletené stovky záujmov, sa zasahuje veľmi ťažko. Rovnako ťažko sa bude rozhodovať o zásahu OSN. V oblasti sú navyše stále živé americké záujmy, pretože Američania cez toto územie podporujú svoju kampaň v Afganistane. Kým Bakijev bol ich spojencom, o novej prezidentke to nie je také zrejmé. Otunbajeva by sa možno k americkým záujmom teraz prihlásila, ak by za to získala pomoc s nastolením pokoja. Američania však už ďalšie angažmán v tomto citlivom regióne nepotrebujú, navyše čelia kritike, že pre vzťahy s Bakijevom prižmurovali oko pred porušovaním ľudských práv za jeho vlády. Aj preto sa teraz sotva "zapletú" s nevyspytateľnou Otunbajevou.
Pri tom všetkom stále trpia ľudia. Nie tak ďaleko, aby sa to dalo zo strednej Európy ignorovať. O tom, ako sa kreslia hranice a ako to zasahuje život ľudí, tu vieme dosť.
.mg

Nový prezident

Poľsko má za sebou prvé kolo prezidentských volieb. Výsledky boli známe až po uzávierke .týždňa, udalosťou sa však stal nástup Jaroslawa Kaczynského. Hoci pôvodne na kandidáta vládnej Platformy Komorowského strácal 20 percent, minulý týždeň to už bolo len 6 percent. Kaczynski sa prezentoval ako kandidát pokračujúci v odkaze obetí smolenskej tragédie.
.jd
 
Vuvu a jabu

Juhoafrický futbalový šampionát nás naučil dve slová: vuvuzela a jabulani. Prvé označuje tradičnú trúbu, proti ktorej neslobodno namietať, aby sa Juhoafričania neurazili, ale ktorá vytrúbi až 127 decibelov, takže asi pripraví o sluch slušnú časť športovcov i fanúšikov. Druhé je názvom lopty, s ktorou nepadajú góly, zato za ňu - možno - budú v manažmente Adidasu padať hlavy.
.mg

Čínsky rast

Podľa správy Svetovej banky čínska ekonomika pokračuje v rýchlom raste. V roku 2010 sa očakáva rast 9,5 percenta a v ďalšom roku 8,5 percenta. Rast má byť menej závislý od investícií a má profitovať z oživenia zahraničného obchodu. Banka upozorňuje, že čínska vláda by mala realizovať ďalšie reformy - energetickej efektivity, fiškálnej politiky či sociálneho zabezpečenia.
.tg

Rakety v Rumunsku

Rumunsko a USA oficiálne začali rokovania o rozmiestnení amerických rakiet. Cieľom je podľa oboch krajín posilnenie európskej bezpečnosti a vzájomného partnerstva. Na rumunskom území by mali byť rozmiestnené rakety stredného doletu, ktoré by mali byť akcieschopné v roku 2015. O rozmiestnení rakiet informoval ešte začiatkom februára rumunský prezident Traian Basescu.
.tg

Aj to bude Únia?

Island si prihlášku do EÚ podal pred rokom, nová premiérka potvrdila odhodlanie vstúpiť do Únie, a teraz bruselský summit EÚ odsúhlasil začatie prístupových rokovaní pre tento malý vzdialený ostrov. Do dvoch rokov by mal byť Island prijatý, ak, pravdaže, nenarazí napríklad na odpor Británie a Holandska, ktoré stále žiadajú od Reykjavíku peniaze za odškodnenie, ktoré vyplatili klientom, čo utrpeli pri páde islandských bánk.
.mg


Joachim Gauck/
Má 70 a šancu byť nemeckým prezidentom. Protestantský pastor z NDR, disident a dlhoročný šéf nemeckého ÚPN, je kandidátom SPD a Zelených. Má podporu niektorých členov FDP, CSU, dokonca CDU a médií. Špekuluje sa, že ak by bol zvolený, Merkelová by padla.

David Cameron/
Prvý summit EÚ, na ktorom sa zúčastnil nový premiér Veľkej Británie, bol s napätím očakávaný ako premiéra tohto - údajného - euroskeptika. Napätie sa rozptýlilo a obavy boli zbytočné, Cameron v role premiéra poslúcha a po anglických raňajkách s Barrosom už úplne zmäkol.

Václav Klaus/
ODS bude mať tiež summit, pardon, zjazd, a tiež si na ňom má čo riešiť. Napríklad nízky volebný výsledok. Navyše ho svojou účasťou neposvätia ani osobnosti, ktoré by k debaklu mali čo povedať. Odriekol Václav Klaus, odriekol aj expredseda Mirek Topolánek.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite